Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Висок холестерол и етерични масла

Висок холестерол и етерични масла

Съдържание

Висок холестерол и етерични масла

Холестеролът е липид, съдържащ се във всички мембрани на човешкото тяло. Той помага за изграждането на здрави клетки и насърчава правилното им функциониране. Твърде много холестерол обаче, може да доведе до мастни отлагания в кръвоносните съдове и образуване на атеросклеротични плаки, което затруднява правилната циркулация на кръвта. Когато има значително блокиране на кръвния поток, тъканите и органите (като сърцето) могат да се лишат от богата на кислород кръв, което води до увреждане на клетките и в някои случаи до инфаркт, метаболитни нарушения и дори злокачествени образования. Ето защо е важно да поддържате здравословни нива на холестерола в тялото. Изборът на здравословен начин на живот, като упражнения и диета играе важна роля в това отношение, но употребата на етерични масла при висок холестерол също може да ви помогне да постигнете целите си за оптимизиране на нивата на холестерол.

Преди да разгледаме набора от най-често използваните за целта етерични масла бих искала да ви напомня винаги да използвате маслата разредени и след консултация с терапевт, предвид спецификата и персоналните противопоказания на всяко едно масло.

Споделената тук информация се базира на проведени клинични изследвания и няма за цел да измести медикаментозното лечение, ако такова се налага!!! Бъдете отговорни към здравето си!

Кои са маслата за оптимизиране на холестерола? Висок холестерол и етерични масла

Нека разгледаме някои от най-добрите етерични масла, които могат да помогнат за бързо и естествено намаляване на холестерола:

Това етерично масло е чудесно за насърчаване на кръвообращението и понижаване на нивата на лошия холестерол в тялото. Има мощни аналгетични и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от лимонена трева за висок холестерол е известно с това, че поддържа кръвоносните съдове разширени, което позволява активиране на кръвния поток. Освен това, маслото може да се използва и за намаляване на нивата на кръвна захар при хора с Диабет 2 и инсулинова резистентност. Това масло буквално „разгражда“ атеросклеротичните плаки и регулира липидите и нивата на кръвна захар в кръвта.

Според клинични изследвания в тази посока, лимонената трева съдържа терпеноидни съединения като гераниол и цитрал, които намаляват нивата на холестерола. Тези химични молекули в маслото инхибират производството на мевалонова киселина, посредник в производството на холестерол и мишена на много понижаващи холестерола фармацевтични лекарства. (1), (2)

Проучване, проведено през 2010 г., установи, че редовната употреба на масло или екстракт от лимонова трева стимулира производството на антиоксиданти в тялото, като активно работи за борба с възпалението, което е една от основните причини за необузданото затлъстяване. Маслото намалява производството на липидни нива в тялото, като ви помага да се борите с проблема от корена. Всички тези ползи, съчетани със здравословен начин на живот, могат да помогнат за отстраняване на щетите, причинени от повишаването на холестерола.

Добре известно със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти, маслото от карамфил може да бъде чудесен избор за регулиране на имунните процеси в тялото. Активната съставка, открита в карамфила, наречена евгенол, е ефективен инхибитор на тромбоцитите, помагайки за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Маслото от карамфил оказва и изключително въздействие при омазнен черен дроб и сърдечно-съдови заболявания. (3)

Клинично проучване с пациенти тип 2 с диабет заключава, че карамфилът може да се използва като антихипергликемична хранителна добавка (Khan et al., 2006). При проучвания върху животни карамфилът на прах намалява кръвната глюкоза, активността на α-глюкозидазата, активността на чернодробните ензими и показва повишени нива на антиоксидантен статус (глутатион, аскорбинова киселина, супероксиддисмутаза и каталаза) при стрептозотоцин плюс плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини.(4)

Карамфилът може да подобри механизма на инсулина и да понижи нивото на глюкозата, триацилглицерола, LDL и общия холестерол.

Популярно етерично масло със своите релаксиращи и успокояващи свойства, както и с отличителния си сладък флорален аромат. Лавандуловото масло може да помогне за успокояване на ума и тялото. Това води до разширяване на кръвоносните съдове чрез премахване на стреса, безпокойството, страха и напрежението. Установено е, че маслото от лавандула е полезно за справяне с повишаващите се нива на стрес и за насърчаване на добър приток на кръв и кислород в тялото, както и за намалява нивата на холестерола в организма.(5)

Високите плазмени концентрации на липиди, по-специално тези на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол, са основните рискови фактори за атеросклероза. Фитохимичните изследвания разкриват, че линалол, линалил ацетат и някои други монотерпени и сесквитерпени и флавоноиди са основни компоненти на Lavandula officinalis и те могат да бъдат ефективни върху нивата на серумните липиди.

Лавандулата притежава и високи нива на полифенолни съединения с антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са ефективни при превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания, особено атеросклероза.

Кипарисовото масло също има силни антиоксидантни съединения и може да помогне да се отървете от токсините в тялото, като действа почти по същия начин като омега-3 маслата. Той е в състояние да стимулира кръвообращението и да успокои нервната система.

Установено е, че има способността да стабилизира кръвната захар, тази подправка също е чудесно етерично масло.

Освен това е доказано, че помага за намаляване на възпалението и борба с инфекциите. Въпреки че може да няма много странични ефекти, етеричното масло от канела може да бъде кожен дразнител за някои, тъй като има преобладаващ алдехиден състав.
Преглед на изследване от 2021 г. разглежда различни проучвания за ефектите на канелата върху холестерола. Рецензенти откриха няколко проучвания, които заключават, че канелата помага за намаляване на LDL холестерола при хора с диабет, метаболитен синдром и неалкохолно мастно чернодробно заболяване. (6)

Маслото от босилек е антиспазматично, помага за облекчаване на мускулното напрежение. Освен това действа като деконгестант и антисептик и има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят болката. Също така съдържа свойства за понижаване на холестерола. Евгенолът в босилека може да блокира калциевите канали, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Етеричните масла в билката могат да помогнат за понижаване на холестерола и триглицеридите. Босилекът съдържа и магнезий, който може да помогне за подобряване на притока на кръв, като позволява на мускулите и кръвоносните съдове да се отпуснат. (7)

Маслото от риган е естествено средство за намаляване на холестерола. Но трябва да се внимава, когато се използва, тъй като може да взаимодейства с лекарства като разредители на кръвта. Освен това маслото от риган съдържа омега-3 мастни киселини, аргинин и полу-есенциални аминокиселини, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Установено е, че маслото от риган поддържа здравословни нива на холестерола.

Проучване на 48 души, които са приемали малко количество масло от риган след всяко хранене, показва значително намаляване на техния LDL (или „лош“) холестерол, което е една от основните причини за запушени артерии, които могат да доведат до сърдечни заболявания.(8)

Това масло е известно с това, че създава приятно затоплящо усещане, когато се използва. Той също така съдържа антиоксидантни съединения, които помагат на тялото да елиминира отпадъците и намалява възпалението. Комбинацията от тези два ефекта може да помогне за стимулиране на кръвообращението. Етеричното масло от джинджифил също улеснява разграждането на захарта и нейното усвояване. Няколко предварителни проучвания показват, че джинджифилът може да понижи холестерола и да помогне за предотвратяване на съсирването на кръвта, което може да помогне за лечение на сърдечни заболявания, при които кръвоносните съдове могат да се запушат и да доведат до инфаркт или инсулт.(9)

известно като мощен антидепресант, етеричното масло от бергамот също помага за контролиране на нивата на холестерола. Маслото може да помогне за контролиране на апетита, като намалява преяждането и подпомага контрола на теглото. Също така съдържа големи количества полифеноли, които са известни с това, че регулират метаболизма и предотвратяват усвояването на холестерола.

Освен изброените етерични масла в борбата с високия холестерол може да откриете и редица хранителни добавки с растителен произход и чист състав, които със сигурност са за предпочитане пред стандартното лечение със статини. Горещо ви препоръчвам да пробвате такива с червен ферментирал ориз, както и Омега 3 мастни киселини. Но не забравяйте, че корекциите в храненето и начина на живот са определящи за овладяването на дисфункциите своевременно.

Прахообразната смес от дрожди и ориз е основен хранителен продукт в Азия и се използва в традиционната китайска медицина. Изследванията показват, че червеният дрожден ориз, съдържащ значителни количества монаколин К, може да понижи нивото на общия ви холестерол в кръвта, нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL или „лошия“) холестерол и нивото на триглицеридите. Същата съставка, се съдържа в лекарството за понижаване на холестерола ловастатин (Altoprev). Тази хранителна добавка има своите негативи и противопоказания, затова винаги е добре да бъде приемана след консултация с вашия лекуващ лекар.

  1. https://academicjournals.org/journal/AJB/article-abstract/6AE822C6504
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691511002699
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24611461/
  4. https://www.researchgate.net/publication/352681867_Cloves_improve_glucose_cholesterol_and_triglycerides_of_people_with_type_2_diabetes_mellitus
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232795/
  6. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2021/fo/d1fo01935j#cit15
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210523913000172
  8. https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/hdl-cholesterol-ldl-cholesterol-what-they-mean/
  9. https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1124/4686485

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top