Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Висока температура, треска и етерични масла

Съдържание

Висока температура, втрисане и етерични масла

Високата температура е нещо изключително, което природата ни е дала. Тя е най-мощният защитен механизъм на тялото, който се задейства автоматично при наличие на инфекция или проблем. Тялото  мобилизира имунната система да унищожи засечени бактериални инфекции, интоксикация или възпалителен процес, веднага щом „улови“ наличието им в организма. С  всяко повишаване на телесната температура с 1 градус скоростта на биохимичните реакции се вдига с около 1 милион пъти. Съответно, така се увеличава и реакцията, с която организмът посреща някакъв външен нашественик. Задействат се процеси и защитни механизми.

С покачването на температурата, например, организмът ни активира специални цитотоксични Т-клетки (с кодовото название CD8+). Това са вид лимфоцити, способни да разрушават вирусно инфектирани и неопластично трансформирани (Ракови) клетки.

Допълнително се произвеждат повече бели кръвни телца (левкоцити) и интерферони (белтъчни вещества), които стимулират имунната система и й помагат да се бори с лошите вируси, бактерии и токсини. Повишават се нивата на неутрофилите (един от видовете бели кръвни клетки) – уникални имунни клетки, които избираемо се насочват към патогените атакуващи организма ни.  Неутрофилите са част от вродения ни имунитет, те освобождават антимикробни пептиди и могат да нахлуят бързо в огнища на възпаление в тъканите, предизвикани от инфекция или физикален агент. При пристигането си във възпалената тъкан те поглъщат и смилат вредните агенти. Интерфероните пък,  са вещества, които се произвеждат  от клетките, инфектирани с вируса. Те се свързват с рецептори, разположени върху клетъчните мембрани на защитните клетки в организма (макрофаги, Т и N килърни клетки) и засилват унищожаването на вируса.

Това са само част от процесите и защитните раекции на тялото при сблъсъка с патогени и външни нашественици.

Всъщност високата температура има една единствена цел – да постави микробите в толкова екстремни условия, в каквито те трудно да оцелеят. Известно е, например, че при температура от 38.3 повечето бактерии не успяват да просъществуват, а при 38.8 те не могат да се размножават и да се разпространяват в тялото ни. Така на практика организмът ни сам побеждава инфекциите.

Затова и вдигането на висока температура е адекватният отговор на една добре работеща имунна система.

В този ред на мисли, можем да заключим, че по-опасно от самата температура е нейното прибързано и неаргументирано понижаване. Тогава на практика ние „приспиваме“ имунната система, заблуждаваме я, че заразата си е отишла, но по този начин само удължаваме процеса на боледуване. Има наистина вълшебни хапчета, които ни вдигат на крака за ден. Но ако в този период организмът ни не успее да се справи с болестта, тя се завръща с още по-голяма сила веднага щом ефектът на хапчето отшуми. Ето защо не се препоръчва да се борим с температурата, когато тя не е в критични граници. Това, което можем да направим, е да облекчим някои от страничните ефекти, като главоболие, замаяност, болки в мускулите или секреция от носа, но без да пречим на имунната система да се справи с болестта.  Специалистите разглеждат треската в три граници по скалата между 37 и 40 градуса:

 От 37,3˚С до 38,3˚С – леко повишена температура;

 От 38,4˚С дo 39,7˚С – повишена температура;

Над 39,8˚С – висока температура;

Ако сте в първата група, не не би трябвало, докторът да ви предпише медикаменти за сваляне на градусите. По-скоро би ви посъветва да си останете вкъщи и да си починете ден-два. Обикновено срещу този вид температура не се взимат специални мерки, защото тя може да се изкара и „на крак“. Ако попадате във втората група обаче, сами ще изберете леглото у дома, защото треската определено ще ви създава дискомфорт. Вероятно е да ви предпишат противовъзпалителни средства, но едва ли ще пиете медикаменти за понижаване на температурата преди градусите да стигнат 39°. Когато организмът не се бори с тежки болестотворни процеси, този вид температура се „лекува“ с много сън, витамини и течности. Сериозен риск за организма се появява тогава, когато термометърът доближи или премине 40°С. Стойността се приема за максимално допустимия вододел, до който температурата може да се покачи, без да се предприемат сериозни мерки. След тази граница обаче свалянето на градусите е задължително и първо по важност, тъй като съществува пряко опасност за живота. Причината е, че над 42 градуса белтъците в човешкото тяло, включително и в кръвта, започват да се разпадат, а това е необратим процес с фатален изход. Малко хора обаче знаят, че тялото ни е програмирано само да регулира температурата си. Процесът се управлява от мозъка чрез специален механизъм, който не позволява телесната температурата да се вдигне над 41˚С. При атака от вредни агенти организмът повишава градусите контролирано до точно определени стойности, за да неутрализира или убие натрапниците, без да „нарани“ своите собствени клетки. Ако се наложи обаче, няма да се поколебае да жертва и полезните микроби в името на оцеляването. Нашето тяло е изключително интелигентно и устроено да оцелява, важно е да му дадем нашата подкрепа без да му пречим.

Ако позволим на тялото си да върши естествено работата си в борбата с микробите, симптомите в крайна сметка ще отшумят от само себе си. Следователно най-добрият съвет за лечение на треска е всъщност да „изчакате“, докато тялото ви елиминира всички чужди нашественици

Някои етерични масла всъщност могат да нарушат жизнения цикъл на вируса (като грип или треска), така че да го убият, преди той дори да стане активен. Ето защо може да бъде полезно да използвате смес от няколко масла, за да увеличите ефекта им при лечението.

Маслата имат множество начини за приложение. Те могат да бъдат вдишвани чрез дифузия (или директно от бутилката) за почти незабавно облекчение; техните лечебни свойства могат да се абсорбират през кожата ви; могат да ви охладят или стоплят; да бъдат мощни дезинфектанти за всякакви повърхности и въздуха около вас, за да избегнете разпространението на всякакви микроби.

ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

Понякога наричано „масло за треска“, не е изненадващо, че евкалиптът оглавява списъка с етерични масла, които помагат за намаляване на симптомите на треска. Със своя свеж, ментов аромат и охлаждащ ефект не само понижава телесната температура, но също така отваря артериите и вените, за да облекчи кръвното налягане и насища тялото с кислород. Това помага за облекчаване на болката и възпалението, които обикновено се свързват с треска.

Евкалиптът също може да помогне в борбата с вирусни, бактериални и гъбични инфекции в тялото ви, тъй като е установено, че може да елиминира някои микроби, които причиняват заболявания. И ако страдате от запушен нос или кашлица, това помага за изчистване на белите дробове и назалната конгестия.

Как да използвате евкалиптово масло при треска: Използвайте студен компрес 3 пъти на ден. Накиснете кърпа за измиване в малка купа със студена вода с 3 капки етерично масло от евкалипт и 2 капки лавандула, изстискайте и поставете върху челото. Оставете за няколко минути и повторете процеса. Или можете да използвате охладено спа одеяло от евкалипт за облекчаване на цялото тяло.

Изследванията също така показват, че парата от разпръскване на няколко капки масло от лавандула и евкалиптово масло има положителни ползи при треска, причинена от вирус.

МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Добре познат домашен лек, който помага на тялото ви да се пребори с инфекцията, това мощно антибактериално и антивирусно масло може да помогне за облекчаване на треската и свързаните с нея симптоми – и то бързо. Проучване установи, че той е ефективен срещу грипния вирус само за 5 до 10 минути след излагане. Етеричното масло от чаено дърво спомага за ефективното функциониране на белите кръвни клетки, които прогонват нежеланите микроби и укрепват имунната ви защита срещу треска.

Това масло с аромат на камфор също е може би едно от най-мощните естествени противовъзпалителни средства. Установено е, че намалява зачервяването, подуването и болката – някои от симптомите на треска.

Как да използвате масло от чаено дърво при треска: Смесете 3-4 капки масло от чаено дърво с 1 чаена лъжичка масло от сладък бадем. Нежно масажирайте в областта на челото, шията и раменете.

Използвайте го и като натурален дезинфекционен спрей за освежаване на въздуха и премахване на бактерии, вируси и мухъл от вашия дом. Напълнете бутилка със спрей с вода и добавете равни части етерични масла от чаено дърво, лимон, мента и евкалипт, за да се предпазите микробите.

МАСЛО ОТ СВЕЩЕН БОСИЛЕК (ТУЛСИ).

Известно като „Кралицата на билките“ и „Майката природа на медицината“, това остро, свежо билково-ментово масло е пълно с толкова много фитохимикали, терпени и флавоноиди, че има завидния статут на една от най-мощните билки в световен мащаб. Доказано в няколко проучвания, че има мощни антипиретични (понижаване на температурата) свойства, това е един от най-ефективните начини за намаляване на температурата. Всъщност способността на това масло да понижава телесната температура е подобна на аспирина.

Като доказано антибактериално, антивирусно, противовъзпалително и аналгетично средство (болкоуспокояващо), той може също да помогне за унищожаването на всички микроби, причиняващи инфекцията, и да намали хроничното възпаление и болка.

Как да използвате масло от свещен босилек при треска: Разредете 5 капки масло от свещен босилек в 1 супена лъжица масло от жожоба и нанесете върху задната част на шията и стъпалата на краката. Повторете три пъти на ден до 5 дни.

Тулси  се съчетава добре с евкалипт, лимон или розмарин, за да помогне за облекчаване на треска. Просто добавете няколко капки от две или всичките три от тези масла в дифузер, за да проникнете във въздуха с лечебен аромат.

КАНЕЛЕНО МАСЛО

За разлика от вече споменатите масла, магията на канелата се задейства, когато настъпят студени тръпки. Известни като потогонни средства за кръвообращението, етеричните масла като канела, мента и джинджифил увеличават притока на кръв и затоплят тялото. По този начин те могат да причинят изпотяване, тъй като работят за балансиране на телесната температура. Тъй като топлината на тялото ви изсушава потта ви, това може ефективно да помогне за елиминирането на треската.

Съдържайки няколко вида естествени антибиотици, канелата също е доказана, че е ефективна при унищожаването на определени вируси и бактерии – дори при някои, които не могат да бъдат лекувани с лекарства. Унищожаването на микробите по-бързо и по-ефективно помага за намаляване на симптомите на треска.

Как да използвате масло от канела при треска: За да облекчите втрисането, направете топъл компрес, като добавите няколко капки канела и ментово масло в купа с топла вода. Накиснете няколко кърпа за измиване и нанесете както върху челото, така и върху задната част на шията.

За да контролирате инфекцията, смесете по 1 капка масла от канела, лимон, евкалипт, карамфил и чаено дърво със супена лъжица базово масло и нанесете върху долната част на краката 4 пъти дневно.

КАРАМФИЛОВО МАСЛО

Установено е, че евгенолът, съединение, което съставлява 75-80% от маслото от карамфил, намалява на температурата. Действа по същия начин като този на обикновените лекарства, предписани за треска, като ацетаминофен, но без никакви лоши странични ефекти.

Най-известното за облекчаване на зъбобол, мощните противовъзпалителни свойства на маслото от карамфил могат да помогнат и за облекчаване на всяка от болките, свързани с треска. В допълнение към неговите антибактериални и противогъбични свойства, които убиват всички микроби, антиоксидантите в маслото от карамфил помагат да се освободи тялото от опасните свободни радикали, като по този начин укрепва имунната система.

Как да използвате карамфилово масло при треска: Направете студен компрес, като накиснете кърпа за пране в купа със студена вода с 5 капки масло от карамфил. Поставете студената кърпа за измиване на челото си, като я заменяте с нова на всеки половин час.

Маслото от карамфил се смесва добре с много етерични масла, които също са полезни за треска – включително свещен босилек, розмарин, канела, лимон, мента и лавандула. Използвайте микс от няколко от любимите си в дифузер.

Използвайте антимикробните свойства на карамфиловото масло за дезинфекция на повърхности и въздух. За да направите дезинфекционен спрей, напълнете по-голямата част от стъклена бутилка със спрей от 16 унции с високоустойчив алкохол (мин. 60% етанол – като във водка – или изопропилов алкохол, известен още като алкохол за триене) и добавете 30 капки етерично масло от чаено дърво и 15 капки всяка от масло от карамфил, масло от лимон и масло от евкалипт.

МАСЛО РАВИНТСАРА

Ако имате треска, настинка или грип, е доказано, че борещите се с инфекциите свойства на маслото от ravintsara помагат за унищожаването както на вирусите, така и на бактериите, като същевременно изчиства излишната лигавица и предотвратява инфекции на синусите. Освен това помага за облекчаване на главоболие, болки в мускулите и ставите и умората, предизвикана от стрес. Неговият свеж, леко сладък балсамов аромат може да ви помогне да спите по-добре и да повиши настроението ви, когато се чувствате подложени на треска.

Да не се бърка с по-мощното масло от ravensara aromatica, което трябва да бъде ограничено само за възрастни, по-нежното, по-безопасно масло от ravintsara може да се използва от всички, включително деца, бременни жени и кърмачки. И двете обаче имат много различен химичен състав, така че могат лесно да се използват заедно.

Как да използвате масло от равинтара при треска: Смесете 3-4 капки масло от равинтара с 1 чаена лъжичка масло-носител. Масажирайте нежно както в челото, така и в шията, повтаряйки три пъти на ден.

Използвайте двете масла заедно, като добавите няколко капки от всяко към дифузьор, за да убиете вирусите, пренасяни във въздуха.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА КАТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТРЕСКА ПРИ ДЕТЕ

Тъй като етеричните масла са много концентрирани и мощни лекарства, важно е да бъдете внимателни, когато лекувате треска при малки деца и бебета. Ако се имате притеснения, разпръскването на етерични масла във въздуха е по-безопасно, отколкото използването им върху кожата на детето. Дори и тогава те могат да бъдат дразнещи за определени кожи, така че винаги правете тест от вътрешната страна на горната част на ръката за 24 часа преди употреба. Не е препоръчително да прилагате етерични масла при бебета под 6 месеца.

Също така е важно вашето бебе или дете да не докосват областите, където се нанасят маслата, и след това да не търкат очите си. Когато използвате директно върху кожата, винаги разреждайте в съотношение 6 капки етерично масло към 30 мл. базово масло (или 3 капки на супена лъжица) за малко дете.

Защитете здравето на детето си, като следвате някои прости насоки за безопасно и ефективно използване на етерични масла и се придържайте към по-нежните и безопасни етерични масла.

ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО

Добре известна като „Кралицата на съня“, лавандулата е естествено успокоително средство, прекрасно за нервната ситема, отпуска ума и ви помага да забравите за стреса. Добре известно е като едно от най-нежните масла, така че е идеално за употреба при деца и бебета.

Лавандулата също е мощен антимикробен агент, което означава, че помага за унищожаването на всички видове микроби, независимо дали са бактериални, вирусни или гъбични. Това, заедно с неговите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, може да го превърне в ефективно естествено средство за борба с треската.

Как да използвате масло от лавандула при треска: Разредете 3 капки етерично масло от лавандула в една супена лъжица основно масло и втрийте в долната част на краката и задната част на шията. За бебета под 6 месеца можете да използвате една капка масло от лавандула, ако сте тествали за реакция, докато възрастните могат да достигнат до 5 капки за всяка супена лъжица масло-носител.

Възглавница за врата с лавандула или спа маска, охладена във фризера и поставена на гърба на врата, е друг ефективен метод за охлаждане, тъй като там се намира функцията за контрол на температурата на тялото.

Ако вие или вашето дете имате втрисане, просто загрейте лавандулов спа одеяло в микровълновата, за да помогнете за регулирането на телесната им температура.

МАСЛО ОТ ЛАЙКА

Точно като лавандулата, немската лайка и римската лайка са нежни етерични масла, които имат естествени успокояващи ефекти, които традиционно се използват за малки деца и бебета (и възрастни), които имат проблеми със съня.

Въпреки това, и двете тези масла могат да се използват и за намаляване на температурата поради наличието на съединение, наречено бизаболол, мощно противовъзпалително средство. Но всеки дава различни резултати. Римската лайка ще помогне за охлаждане при висока температура, докато немската лайка е затоплящо масло, когато детето ви има тръпки.

Как да използвате масло от лайка при треска: За да охладите тялото, добавете по 2 капки от етеричните масла от римска лайка и лавандула в купа със студена вода, за да удвоите ползите от двете масла. Потопете гъба или кърпа за пране във водата и внимателно нанесете гъба по цялото тяло, като започнете от шията.

След като ваната с гъба приключи, поставете охладена кърпа за измиване върху челото за няколко минути. Повторете 2 или 3 пъти дневно.

Когато удари треска, етеричните масла могат да бъдат забележително ефективен домашен лек, за да се отървете от всички симптоми, без да включват естествените лечебни процеси на тялото. Пропуснете хапчетата и оставете природата да си свърши работата…

ВАЖНИ БЕЛЕЖКИ:

Моля, консултирайте се с Вашия ароматерапевт, преди да използвате етерични масла за лечение на всякакви медицински проблеми.

Ако температурата скочи до  40 C или по-висока при бебе между 3-6 месеца, това може да е опасно и да изисква незабавна медицинска помощ. Като общо ръководство, независимо от тяхната температура, ако детето ви е на възраст под 6 седмици, то трябва незабавно да бъде видяно от лекар. Ако детето е на 3 месеца или по-малко, трябва да се обадите на Вашия лекар за насоки.

Тъй като етеричните масла са концентрирани и мощни, моля, бъдете внимателни при нанасяне директно върху кожата, защото това може да причини дразнене. Не забравяйте да тествате за реакция от вътрешната страна на предмишницата си за 24 часа преди това. Ако на етикета не е ясно посочено, че това е „етерично масло“ и не сте сигурни в терапевтичния му клас, то това не е чисто масло и не трябва да се използва, както е предложено.

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top