Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Инсулинова резистентност и етерични масла

Инсулинова резистентност и етерични масла

Съдържание

Инсулинова резистентност и етерични масла

Може би мнозина от вас вече са наясно със състоянието инсулинова резистентност, но нека отново се опитаме да дефинираме проблема. В общият смисъл на думата, това е невъзможността на нашите клетки да приемат и да реагират на отделения от панкреаса инсулин в кръвта и да абсорбират изпратената от него глюкоза към тях. (Именно този хормон действа като “ключ”, като изпраща постъпилата глюкоза (разградена от храната) от кръвния поток към нашите клетки, които се нуждаят от нея за извършването на биологичните си функции и процеси.)

Тази неадекватна реакция на нашите клетки към глюкозата в кръвта ги обрича на глад и същевременно е предпоставка за натрупването на твърде много захар в кръвния поток, която неусвоена от клетките се трансформира от черния дроб в мазнини и запаси. От своя страна бета-клетките в панкреаса засилват работата си с надеждата да разрешет проблема и започват да секретират все повече инсулин за гладуващите ни клетки. И така до момента, в който панкреатичните клетки се увредят и не могат повече да отговарят на непрекъснатото търсене. Това е и трансформацията на инсулиновата резистентност в Диабет Тип 2.

Преди да прерасне в сериозно заболяване, този процес може да продължи с години и за радост има своите проявления, благодарение на които бихме могли да обърнем процеса още в зародиш с помощта на храненето, спорта и промяна в начина на живот.

Инсулиновата резистентност води до влошаване функциите на паметта, хормонални изменения, наднормено тегло и метаболитен синдром, психо-емоционални дисфункции, високо кръвно, омазнен черен дроб, сърдечни болести, завишвни стойности на триглицеридите, холестерола и кръвната захар и др.

Инсулинова резистентност и етерични масла

 Етеричните масла често се използват в ароматерапията и допълнителните здравни практики, важно е да се отбележи, че те не трябва да се използват като основно лечение за медицински състояния като инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е сложно метаболитно състояние, което обикновено изисква медицинска оценка и лечение от медицински специалист.

Въпреки това, някои етерични масла може да имат свойства, които потенциално биха могли да поддържат цялостното здраве и благосъстояние, но не трябва да се разчита на тях като единствено лечение за инсулинова резистентност. Като се има предвид това, ето няколко етерични масла, които понякога се използват  заради техните потенциални ползи за здравето. Инсулинова резистентност и етерични масла, които е добре да включите:

Етерично масло от кора на канела: Канелата може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на нивата на кръвната захар. Важно е да го използвате умерено и да го разреждате правилно, защото може да бъде доста мощно средство.

Етерично масло от лавандула: Лавандулата е известна със своите успокояващи и намаляващи стреса свойства. Управлението на стреса е важно за цялостното здраве, а хроничният стрес може да допринесе за инсулинова резистентност.

Етерично масло от тамян: Тамянът има противовъзпалителни свойства и може да поддържа общото благосъстояние.

Етерично масло от смирна: Смирната понякога се използва заради потенциалните си противовъзпалителни свойства и може да поддържа общото здраве.

Етерично масло от бергамот: Бергамотът е изследван за потенциала му да подобрява липидните профили и да намалява нивата на холестерола, което може да бъде полезно за хора с инсулинова резистентност.

Етерично масло от здравец: здравецът може да помогне за балансиране на хормоните и намаляване на стреса, което може да има косвено въздействие върху инсулиновата чувствителност.

Важно е да запомните, че етеричните масла трябва да се използват с повишено внимание и някои хора може да са чувствителни или алергични към тях. Винаги разреждайте правилно етеричните масла, преди да ги нанесете върху кожата, и помислете дали да не направите тест с пластир, за да проверите за нежелани реакции. Освен това, ако имате медицинско състояние като инсулинова резистентност, е изключително важно да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и лечение.

Промените в начина на живот, като балансирана диета, редовни упражнения и лекарства, ако са предписани от лекар, обикновено са основните подходи за управление на инсулиновата резистентност. Етеричните масла, ако се използват, трябва само да допълват тези стратегии, а не да ги заместват.

За повече информация

Свързани с темата Инсулинова резистентност и етерични масла статии:

DoTERRA Smart & sassy, силен метаболизъм и контрол над теглото

Стопяване на мазнините в коремната област

ДИАБЕТ – Болест на стила на живот

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top