Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

кашлицата и етеричните масла

Да поговорим за кашлицата и етеричните масла, които са най-ефективни при справянето с нея

Съдържание

Кашлицата и етеричните масла

Заедно с обикновената настинка, грип и други респираторни състояния обикновено идва и кашлицата. Въпреки, че толкова много хора страдат от нея всяка година, много от тях не са наясно с естествените лекарства, които са наистина ефективни. Има няколко етерични масла за кашлица, които имат спазмолитични, отхрачващи, антивирусни и антибактериални свойства. Подобно на препоръчаните от мен етерични масла при настинки, тези масла служат като безопасен и ефективен начин да се отървете от вашата кашлица и други симптоми на респираторно състояние завинаги. Аз често добавям от любимите ми за целта етерични масла в малко бурканче с мед и прополис и използвам сместа вместо сироп за кашлица, като изсмуквам няколко лъжици дневно. Понякога добавям от бурканчето с мед и в чая или дори кафето.

Според изследване, публикувано в Journal of Canadian Medical Association, средствата за борба с кашлицата без рецепта (OTC) не носят полза за децата и не трябва да се използват от деца на възраст под 6 години. На всичкото отгоре ползите за възрастни вероятно са минимални. Много хора се обръщат към кодеин, за да облекчат кашлицата си, но знаете ли, че кодеинът е наркотик, който може да причини симптоми на отнемане като други опиати, когато се използва прекалено? Освен това, проучванията показват, че при възрастни кодеинът и антихистамините нямат ефект върху кашлицата.

Толкова много хора са отчаяни да намерят по-ефективно средство за лечение на кашлицата си. Опитайте тези етерични масла за кашлица, които работят за справяне с причината за вашата кашлица, като същевременно втечняват слузта, отпускат мускулите и намаляват интензивността на кашлицата.

Тези етерични масла за кашлица са ефективни по два начина – те помагат за справяне с причината за вашата кашлица, като паралелно с това убиват токсините, вирусите или бактериите, причиняващи проблема, и работят за облекчаване на кашлицата, като втечняват секретите, отпускат мускулите на дихателната система и позволява повече кислород да попадне в белите ви дробове. Можете да използвате едно от тези етерични масла за кашлица или комбинация от тези масла и като съпътстващо средство към цялостната лечебна терапия. Използвайки тези алтернативни средства се убеждавам, че все по-рядко стигаме до усложнения и обикновено за ден, два острата картина отшумява. Разбира се, всичко е много индивидуално и няма унифицирана точна терапия. Всеки се повлиява различно, затова е добре да сменяте и редувате различни масла за да откриете, кое най-добре влияе точно на вас.

Кашлицата и етеричните масла:

1. Евкалипт

Евкалиптът е отлично етерично масло за кашлица, тъй като действа като отхрачващо средство, помагайки за прочистването на тялото ви от микроорганизмите и токсините, които ви разболяват. Той също така разширява кръвоносните съдове и позволява повече кислород да попадне в белите  дробове, което може да Ви бъде от полза, когато постоянно кашляте и имате проблеми с поемането на въздух. В допълнение към това, основният компонент в евкалиптовото масло, цинеол, има антимикробни ефекти срещу много бактерии, вируси и гъбички.

Най-добрият начин да използвате евкалиптово масло като етерично масло за кашлица е да добавите 5-6 капки в дифузера у дома, особено точно преди лягане. Евкалиптът може също да се прилага локално върху гърдите и шията, за да се намали тежестта на кашлицата, но използвайте само много малко количество – започвайки с 1-2 капки. Винаги го разреждайте в крем или олио за масаж. Друг чудесен начин за използване на евкалиптовото масло при кашлица е приготвянето на домашен vapor rub (вдишване на пари), направено със зехтин, кокосово масло, пчелен восък, мента и евкалипт. Имайте предвид, че евкалиптът не трябва да се използва локално при деца под 2-годишна възраст или когато се използва при деца, направете първо тест за поносимост, за да сте сигурни, че няма нежелани кожни реакции.

2. Мента

Ментовото масло е най-доброто етерично масло за задръстване на синусите и кашлица, тъй като съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс това е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте задръстени чрез отпушване на синусите. Ментата също е в състояние да облекчи надрасканото гърло и сухотата. Известно е също така, че има антитусивни и спазмолитични ефекти. Изследванията, проведени върху здрави възрастни, показват, че ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите и увеличава вентилацията. Именно тези свойства позволяват на ментата да намали тежестта на кашлицата и да подобри дихателната честота и способността ви да дишате.

Най-добрият начин да се възползвате от многото ползи от ментово масло за кашлица и респираторни заболявания е да разпръснете с помощта на дифузер 5-6 капки у дома или на работа, да ги вдишате директно от бутилката или да нанесете 2-3 капки локално върху гърдите, задната част на врата и слепоочията. Когато използвате мента локално, можете да я прилагате самостоятелно или да я комбинирате с кокосово масло и евкалиптово масло. Не забравяйте, че ментата е силна и дразни кожата, затова започнете само с няколко капки, когато използвате мента топично. Освен това, внимавайте с очите, предизвиква дразнене. Не използвайте ментово масло върху кожата на деца под 2-годишна възраст. За по-малкитедеца е препоръчително да използвата Сладка мента или така наречената Spearmint.

3. Розмарин

Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата. Подобно на евкалиптовото масло, розмаринът съдържа цинеол, който е показал, че намалява честотата на пристъпите на кашлица при пациенти с астма и риносинузит. Розмаринът също проявява антиоксидантни и антимикробни свойства, така че работи като естествен усилвател на имунната система.

Проучване от 2011 г., публикувано в Evidence Based Complimentary and Alternative Medicine, установява, че спрей, съдържащ евкалиптови, ментови, риганови и етерични масла от розмарин, е в състояние да подобри симптомите на горните дихателни заболявания сред 26-те участници в лечебната група. Чрез вдишване на тези масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, възпалено гърло и пресипналост. Само след 20 минути след вдишване на спрея с етерично масло участниците забелязват подобрение. За да използвате това етерично масло за кашлица, разпръснете в помещението с помощта на дифузер около 5-6 капки или комбинирайте 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите си. Розмаринът не трябва да се използва при деца под 4-годишна възраст и не е безопасен за бременни жени.

4. Лимон

Етеричното масло от лимон е известно със способността си да стимулира имунната ви система и да поддържа лимфния дренаж, което може да ви помогне бързо да преодолеете кашлицата и настинката. Той има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно средство за подпомагане на имунитета ви, докато се борите с дихателни заболявания. Етеричното масло от лимон също е от полза за вашата лимфна система, която предпазва тялото ви от външни заплахи, като подобрява притока на кръв и намалява отока в лимфните възли. Маслото втечнява секретите и насърчава изхвърлянето им от организма. Има няколко начина да използвате етерично масло от лимон за облекчаване на кашлицата. Можете да го използвате самостоятелно или да го добавите към евкалиптовото масло във вашия дифузер. Можете също така да комбинирате около 2 капки лимоново масло с половин чаена лъжичка кокосово масло и да втриете сместа във врата си, за да подпомогнете източването на лимфната система. За да използвате вътрешно етерично масло от лимон, добавете 1-2 капки висококачествено, чисто чисто масло към топла вода с мед или чаша вода. В опит да облекчите кашлицата си, първо трябва да помислите какво я причинява. Използването на етерично масло от лимон за унищожаване на токсини или бактерии във вашия дом може да бъде много полезно, така че направете свой собствен натурален почистващ продукт, като добавите около 20 капки етерично масло от лимон в спрей бутилка, пълна с вода и малко бял оцет. Използвайте тази комбинация за почистване на повърхностите във вашия дом, особено кухнята и банята.

5. Риган

Известен още, като природният антибиотик е най-силното познато масло за справяне с активните инфекции. Две активни съставки в маслото от риган са тимол и карвакрол, които имат мощни антибактериални и противогъбични свойства. Изследванията показват, че поради антибактериалната си активност маслото от риган може да се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, които често се използват за лечение на респираторни заболявания. Маслото от риган също проявява антивирусна активност и тъй като много дихателни състояния всъщност се причиняват от вирус, а не от бактерии, това може да бъде особено полезно за облекчаване на състояния, които водят до кашлица. Важно е обаче да го употребяваме предпазливо (тъй като е горещо масло) и за период не по-дълъг от 2 седмици – за вътрешно приложение, след което да направим пробиотичен курс за да захраним с добри бактерии храносмилателния тракт.

За да използвате масло от риган за кашлица, разпръснете 3-5 капки в дифузера у дома или на работа. Можете също така да комбинирате 2–4 капки риган с равни части носещо масло (като кокосово масло) и да го нанесете върху гърдите, гърба или врата или долната част на краката си. За лечение на бактериални състояния, които водят до кашлица, приемайте 1-2 капки в празна растителна капсула, допълнена с зехтин, два пъти дневно. Тъй като вътрешното приемане на масло от риган може да взаимодейства с определени лекарства, съветвам ви да говорите с вашия лекар, преди да го използвате. Няма достатъчно изследвания, които да предполагат, че използването на масло от риган е безопасно по време на бременност, така че съветвам да внимавате и първо да говорите с вашия лекуващ лекар. Не препоръчвам вътрешно даване на масло от риган на деца под 6 години. За да използвате масло от риган за деца, просто разредете 1 капка с чаена лъжичка кокосово или зехтин и го втрийте в стъпалата на краката им.

6. Чаено дърво

Най-ранната съобщена употреба на чаено дърво или растение малалеука е, когато хората от Бунджалунг в Северна Австралия смачкват листата и ги вдишват за лечение на кашлица, настинки и рани. Една от най-добре проучените ползи от маслото от чаено дърво са мощните му антимикробни свойства, които му дават способността да унищожава лошите бактерии, които водят до респираторни заболявания. Чаеното дърво също проявява антивирусна активност, което го прави полезен инструмент за справяне с причината за кашлицата и работа като естествен дезинфектант. На всичкото отгоре маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат, който помага за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата и други дихателни симптоми. За да използвате чаено дърво за кашлица, разпръснете в дифузер 5 капки у дома или на работа, вдишайте го директно от бутилката или разредете 1-2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите и задната част на врата си. Маслото от чаено дърво не е за вътрешна употреба и не трябва да се използва по време на бременност.

7. Тамян

Ладан (от дървета от вида Boswellia) традиционно се рекламира за положителното му въздействие върху дихателната система; традиционно се използва при инхалации с пара, бани, както и при масажи за облекчаване на кашлица, в допълнение към катара, бронхита и астмата. Тамянът се счита за нежен и обикновено се понася добре върху кожата сам по себе си, но когато има съмнения, винаги се разрежда с носител масло.

8. Мащерка

Проучване установи, че мащерката може да се използва като антимикробно средство при респираторни заболявания. Изследователите са установили, че мащерката е подходяща за борба с патогените на дихателните пътища. Изследването заключава, че тя трябва да се дифузира бързо във висока концентрация за кратък период от време.

Други масла които са подходящи за кашлица са Равенсара, Ниаули, Сибирска ела, Карамфил, Лавандула и др.

Предпазни мерки. Кашлицата и етеричните масла

Важно е вашите етерични масла за кашлица да са 100 процента терапевтични масла, особено ако използвате етерични масла вътрешно. Трябва също така да се запознаете с безопасността на етеричните масла, особено ако сте бременна, се грижите за дете или планирате да използвате маслата вътрешно.

От тези седем етерични масла за кашлица, евкалипт, розмарин и чаено дърво не трябва да се използват по време на бременност. Ако сте бременна и планирате да използвате масло от риган, внимавайте и предварително говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Когато използвате етерични масла за кашлица, за да успокоите детето си, най-добре е да дифузирате евкалипт, мента, лимон, риган и чаено дърво от разстояние. Ако използвате тези масла върху кожата на детето си, винаги използвайте масло носител и само много малки количества от етеричното масло. Освен това направете първо тест за кръпка.

За регистрация или връзка с мен:

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

За повече информация от други източници, касаеща ползите, употребата и приложенията на етеричните масла, както и рецепти, статии и странична литература към блога.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

 

Източници:

https://draxe.com/essential-oils/essential-oils-for-cough/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359267/

https://draxe.com/beauty/homemade-vapor-rub/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12662469/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607906/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671226/

https://draxe.com/health/natural-cleaning-products/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24779581/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924999/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/

https://academic.oup.com/jac/article/47/5/565/858508

 

сандалово дърво

Сандалово дърво

Сандалово дърво. Сандалово дърво. Американската компания DOTERRA има собствени плантации в Хавай, където се отглежда ценното растение, тъй като ресурсите в световен мащаб на това

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top