Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерично масло от лимон, приложения и ползи на най-използваното масло

Съдържание

Етерично масло от лимон, приложения и ползи на най-използваното масло

Лимоновото масло е едно от най-популярните етерични масла сред цитрусовите плодове поради своята многостранна приложимост и мощни антиоксидантни свойства.

Ползите за здравето от етерично масло от Лимон са добре установени научно

Лимонът е най-известен със способността си да пречиства токсините от тялото и широко се използва за стимулиране на лимфния дренаж, подмладяване на енергията, пречистване на кожата и борба с бактериите и гъбичките, избелване на зъбите, почистващ препарат за домакинството и освежител за пране, облекчава настроението и гаденето. С тази една бутилка от етерично масло покривате много нужди на тялото!

Какво е етерично масло от Лимон?

Лимон, научно наречен Citrus limon, е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Rutaceae. Лимоновите растения се отглеждат в много страни по целия свят, въпреки че те са родом от Азия и се смята, че са донесени в Европа около 200 г. В Америка английските моряци са използвали лимони, докато са на море, за да се предпазят от скорбут и бактериални инфекции.

Етеричното масло от Лимон идва от студено пресоване на лимоновата кора, а не от вътрешността на плода. Етеричното масло от limon се състои от много естествени съединения, включително лимонен, терпен, линалол, цитрал, сескитерпени, алдехиди, алкохоли, естери, стероли и други ценни вещества.

Лимоните и лимоновото масло са популярни поради освежаващия аромат и ободряващите, пречистващи и почистващи свойства. Изследванията показват, че лимоновото масло съдържа мощни антиоксиданти и спомага за намаляване на възпалението, борбата с бактериите и гъбичките, повишава енергийните нива и улеснява храносмилането.

Ползи на етеричното масло от Лимон

Облекчава гаденето

Ако търсите начин да се отървете от гадене, особено ако сте бременна и изпитвате сутрешно неразположение, етеричното масло от Лимон служи като естествено и ефективно средство за защита.

През 2014 г. двойно-сляпо, рандомизирано и контролирано проучване изследва ефекта от вдишване на Лимон при гадене и повръщане по време на бременност. Стотина бременни жени участвали в изследването са постигнали значително подобрение в състоянието само чрез вдишване на маслото.

Подобрява храносмилането

Етеричното масло от Лимон може да помогне за успокояване на храносмилателните проблеми, включително проблеми като гастрит и запек. Помага при киселини в стомаха и има глистогонно действие. Лекува различни чревни паразити и храносмилателни неразположения.

Изследване на животни от 2009 г., публикувано в Химически и биологични взаимодействия, установява, че когато лимоновото етерично масло се дава на плъхове, то намалява симптомите на гастрит, като намалява ерозията на стомашната лигавица (лигавицата на стомаха) и действа като гастро-защитно средство срещу стомашни неразположения.

Друго 10-дневно проучване се опитва да провери ефикасността на етерично масло от Лимон, Розмарин и Мента при констипация при възрастни хора. Изследователите установили, че тези в групата на ароматерапията, които са получавали масаж на корема с помощта на етерични масла, са имали значително по-малко запек, отколкото тези в контролната група. Облекчението на естествения запек сред участниците в групата с етерично масло продължило две седмици след лечението.

Използва се при инфекциозни болести на дихателните органи.

Втечнява секретите при хрема. Понижава температурата, особено в съчетание с масло от Лавандула и Мента. В същата комбинация може да се прилага при алергични състояния, като сенна хрема.
Лимонът активизира левкоцитите в защитната система на организма, затова по време на епидемии от грип е необходимо всеки ден да се употребява Лимон, както и да се ароматизира с лимоново масло въздухът в затворените помещения.

Подпомага кожните неразположения

Етеричното масло от Лимон помага на кожата ви, като намалява акнето, подхранва увредената кожа и я хидратира. Лимоновото масло премахва мъртвите клетки по кожата, брадавиците и мазолите. Лабораторните изследвания показват, че лимоновото масло е в състояние да намали увреждането на клетките и тъканите в кожата, причинено от свободните радикали. Това се дължи на силната антиоксидантна активност на маслото и на анти-ейдж свойствата му.

Според научен преглед, публикуван в „Доказателна допълнителна и алтернативна медицина“, етеричното масло от Лимон е също така ефективно срещу кожни проблеми като мехури, ухапвания от насекоми, омазняване, порязвания, рани, целулит, розацея и вирусни инфекции на кожата, студени рани и брадавици. Това се дължи на антимикробните съединения на лимоновото масло, които работят естествено за лечение на дерматологични състояния.

Може да насърчава загубата на тегло

Знаете ли, че етеричното масло от Лимон, както и някои други цитруси могат да стимулират разграждането на мазнините в тялото? Подобно на маслото от грейпфрут, един от най-добрите етерични масла за отслабване, Лимонът съдържа и d-лимонен, който помага да поддържа метаболизма ви и очиства лимфните жлези, които могат да насърчат загубата на тегло.

Изследване на животни, публикувано в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, установи, че когато мишките са били третирани с лифенови полифеноли, извлечени от лимонова кора за 12-седмичен период, нарастването на теглото им, натрупването на мазнини и развитието на хиперлипидемия, хипергликемия и инсулиновата резистентност са значително потиснати. Може да приемате ежедневно по капка от маслото в чаша с топла вода.

Подмага очистителните процеси в тялото

Масло от Лимон има пречистващо, почистващо и защитно действие върху тялото. То помага за защита на организма от вредни патогени и спомага  детоксикацията чрез кръвта и черния дроб. Лимоновото масло също стимулира лимфния дренаж и очистването от отпадъци и токсини .

Проучване на животни от 2016 г. установи, че когато лимоновото етерично масло се дава на плъхове, които са развили аспирин-индуцирано остро чернодробно и бъбречно увреждане, то е в състояние да намали оксидативния стрес и увреждане на двата органа.

Друго проучване на животни изследва ефектите на лимоновото масло и други етерични масла върху антиоксидантното състояние на органите при мишки. След като мишките са били третирани с етерични масла в продължение на шест месеца, дори при много ниски дози, те са били в състояние да намалят оксидативния стрес и да поддържат структурната цялост и функционалната активност на органите. Смес от етерично масло от Лимон и екстракт от Джинджифил имат най-висок антиоксидантен ефект върху черния дроб и мозъка при мишките.

Дава енергия и има антидепресивен ефект.

То е отлично средство за преодоляване на стреса, за повишаване на физическия и психически тонус на човек. Повишава настроението и концентрацията, тонизира и подобрява паметта.  Има силен антидепресивен ефект! Може да го дифузвате в помещението ако се чувствате разконцентрирани и уморени.

Подобрява оралното здраве

Тъй като лимоненото етерично масло има антибактериални и противогъбични свойства, то действа като естествено средство за много инфекции на устната кухина, включително орална млечница и лош дъх. Може да се използва и за избелване на зъбите по естествен път и за предотвратяване на кариеси. Може да добавите 1-2 капки във водата и да правите гаргара.

Контролирано проучване, включващо 90 пациенти с ХИВ / СПИН, оцени ефикасността на лимонов сок при лечението на орална млечница. Изследователите са установили, че използването на лимонов сок за орална млечница е породено от способността му да лекува състоянието при ХИВ-позитивна популация.

Въпреки че соковете от цитрусови плодове са известни със способността си да причиняват ерозия на зъбите след продължителна употреба поради тяхната кисела природа, етеричните масла не изглежда да предизвикват същата киселинна ерозия.

При възли на щитовидната жлеза.

Може да прилагате външно в областта на жлезата Лимон и Тамян, подходящо разредени както и да приемате вътрешно 2 пъти дневно по капка-две Лимон и Тамян в комбинация, сутрин и вечер.

Облекчава кашлицата и стимулира лимфната система

Лимоновото масло има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, така че помага за засилване на имунната система и за борба с дихателните пътища и алергии.

Това е едно от най-добрите етерични масла за кашлица, тъй като благоприятства лимфната система, която ви предпазва от вредни патогени и намалява подуването на лимфните възли. Етеричното масло от Лимон стимулира лимфния дренаж, като по този начин намалява натрупването на течности и секрети, което може да доведе до кашлица.

Прилага се при жлъчно-каменна болест

Може да стопи успешно калциевите отлагания в жлъчката и бъбреците. Добре е да се приема вътрешно за период от 1-2 месеца.

Доказан антимикробен агент

Проучванията показват, че етеричното масло от Лимон работи като естествено антимикробно средство поради наличието на две доминантни съединения в маслото, лимонена и b-пинена. Това прави маслото от Лимон мощно средство за почистване и защита на храните.

Лимоновото масло може да се използва за почистване на дома ви от вредни патогени, като бактерии, гъбички и други вредни патогени. Използването на Лимон като естествен продукт за почистване поддържа вашия дом без конвенционални продукти, които са направени с опасни химикали.

Изследванията показват също, че лимоновото масло може да се използва и за защита на нашата храносмилателна система. В изследване, изследващо консервиращите ефекти на лимоновото масло, изследователите открили, че лимонът е възпрепятствал растежа на бактериалния растеж в мляно говеждо месо. Етеричното масло от Лимон успешно спира развитието на Listeria monocytogenes, което предполага, че то играе роля в предотвратяването на замърсяването в нашите хранителни източници. Това е полезно за нашата храносмилателна система, защото храните, заразени с бактерии като Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus и Escherichia coli, са причинени от заболявания, причинени от храни.

Може да работи като противотуморен агент

Проучванията върху животни показват, че лимоненът, основен компонент на етеричното масло от лимон, има антитуморни и химиотерапевтични ефекти. Оралният прием на лимоново масло води до значителна регресия на карцином на млечната жлеза (рак на гърдата), без никаква наблюдавана системна токсичност.

Проучванията върху животни показват, че използването на цитрусови масла, съдържащи лимонен локално, може също да бъде безопасна и осъществима възможност за подпомагане на жените с  рак на гърдата, но са необходими повече изследвания по тази тема.

Етеричното масло от Лимон може да бъде дифузвано и прилагано при бебета 6+ месечна възраст в подходящото разреждане. Това масло е фоточувствително и не трябва да бъде прилагано на кожата преди излагане на слънце. Има изключително голям спектър на приложение и достъпна цена. Като всички цитруси е летливо и по-нетрайно като аромат. Има приятен и свеж вкус, без киселия усет на плода. Може да се прилага още при главоболие, хипертония, херпес, ревматизъм, грип и вирусни инфекции и др.

При холестерол и завишени триглицериди

Предклинично проучване установи, че пероралното приложение на етерично масло от лимон подобрява профилите на холестерола (повишен HDL и значително намалява общия холестерол, триглицеридите и VLDL). Като странична полза маслото подобри общата антиоксидантна активност, което е важно, защото окисляването на LDL холестерола е допринасящ фактор за атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29412793/

doterra lemon

И ОЩЕ:

Ацетилхолинът и допаминът са важни невротрансмитери за мозъчната функция и паметта. Лимоновото етерично масло съхранява паметта в предклиничен модел на болестта на Алцхаймер чрез повлияване на нивото на невротрансмитер (допамин и ацетилхолин) в мозъка. Лимоненът се счита за активната съставна част на маслото, което обикновено е между 65 % и 80 % в лимоновото масло.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19356307

За повече информация!

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд Една много мека и приятна ароматна комбинация, в подкрепа на депресията и тревожните чувства. Може да се прилага успешно при нервно напрежение и

Прочетете повече »
15 Естествени антибиотици

15 Естествени антибиотици

15 Естествени антибиотици, които могат успешно да заместят синтетичните. Природните антибиотици съществуват векове преди синтетичните им колеги да са на пазара. От борбата с упорити

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top