Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

лимфен дренаж

Как сами да си направите лимфен дренаж?

Съдържание

Как сами да си направите лимфен дренаж?

Усещане за тежки крака, разширени вени, стрии, целулит, проблем със задържането на вода… Тези неудобства могат да бъдат проява на увредена лимфна система. Има няколко професионални метода за дрениране на лимфната система, но е напълно възможно да го направите и в домашни условия, като следвате няколко стъпки. Ами ако сте приели самомасаж лимфен дренаж у дома?

Лимфният дренаж е масажна техника, която има за цел да стимулира циркулацията на лимфата в тялото. Обикновено се практикува от масажист-физиотерапевт или обучен практикуващ, но също така е възможно да се изпълнява тази полезна техника у дома.

Историята на лимфния дренаж датира от 30-те години на миналия век и е разработена от датския лекар Емил Воддер. Методът Vodder постепенно се разви чрез преподаване и нови научни изследвания.

Какви са основните принципи на лимфния дренаж и какви са ползите от него? За какво се използва лимфният дренаж?

Как се прави домашен лимфен дренаж и какви са противопоказанията? Намерете всички наши съвети за безопасно практикуване на лимфен дренаж у дома.

Какво е лимфен дренаж?

Лимфният дренаж е нежна, ритмична масажна техника, която стимулира движението на лимфата през лимфните съдове. Масажирането на лимфните точки, разположени в тези съдове, насърчава детоксикацията и регенерацията на клетките.

Лимфната система е сложна мрежа от съдове, възли и органи, която транспортира лимфата в тялото. Тази лимфа е бистра течност, съставена от вода и протеини, но също така и имунни клетки и метаболитни отпадъци. Той играе съществена роля в премахването на отпадъците, бактериите и излишната течност от тъканите. Освен това има функцията да транспортира хранителни вещества и хормони, необходими за правилното функциониране на клетките на тялото. Лимфата също е неразделна част от имунната система благодарение на лимфните органи, които произвеждат бели кръвни клетки, които гарантират нашата имунна защита.

Как да дренирате лимфната система по естествен път? За разлика от кръвообращението със сърцето, лимфната система няма централна помпа, която да задвижва лимфата. Основно зависи от мускулните движения, дишането и масажа, за да се осигури циркулация и дренаж.

Какви са ползите от лимфния дренаж?

 • Лимфният дренаж предлага множество ползи за физическото и психическото здраве. Извършването на лимфен дренаж сами може да бъде много полезно. Сред най-забележителните му предимства цитираме:
 • Детоксикация на тялото: лимфният дренаж помага за елиминирането на токсините от тялото, като по този начин намалява задържането на вода и насърчава усещането за лекота.
 • Укрепване на имунната система: чрез стимулиране на циркулацията на имунните клетки, лимфният дренаж засилва естествените защитни сили на организма. Имунните клетки, присъстващи в лимфата, като лимфоцитите, пътуват по-лесно до лимфните възли, за да се борят с външни патогени.
 • Подкрепа за храносмилателната система: чрез насърчаване на елиминирането на отпадъците от тялото, лимфният дренаж насърчава по-добър транзит и по-добро усвояване на хранителни вещества. Освен това се бори срещу запек и подуване на корема.
 • Подобряване на текстурата на кожата: помага за подобряване на външния вид на кожата чрез намаляване на целулита и стимулиране на регенерацията на клетките.
 • Намален стрес и безпокойство: нежният масаж спомага за почивка и релаксация, като по този начин успокоява нервната система.
 • Облекчаване на главоболие и мигрена: Може да помогне за облекчаване на главоболие и мигрена чрез намаляване на напрежението и подпомагане на кръвообращението в главата и шията.
 • Подобряване на съня: Чрез улесняване на релаксацията и намаляване на стреса, лимфният дренаж може да помогне за подобряване на качеството на съня.
 • Подобряване на кръвообращението: чрез стимулиране на лимфната циркулация спомага и за подобряване на кръвообращението в тялото, което насърчава доставянето на кислород и хранителни вещества до тъканите.

Как сами да си направите лимфен дренаж?

За да извършите лимфодренажен самомасаж , следвайте тези прости стъпки:

 1. Подготовка: Намерете тихо, удобно място, където можете да легнете или да седнете и да се чувствате удобно по време на масажа.
 2. Позициониране: Повдигнете краката си, като поставите възглавница под глезените си. Това ще насърчи връщането на лимфата.
 3. Диафрагмено дишане: поставете ръцете си на нивото на диафрагмата (под гърдите, под ребрата). Поемете дълбоко въздух през носа, за да отворите диафрагмата, след това дълбоко издишайте през устата, за да освободите напрежението. Тази област има първостепенна роля в дишането и следователно в преноса на кислород до тъканите и стимулирането на лимфната система. Направете това упражнение 3 пъти.
 4. Масаж на шията: С показалеца и средния пръст на двете ръце правете нежни кръгови движения върху лимфните възли, разположени от двете страни на шията, над ключиците. Движението се прави 15 пъти, обратно на часовниковата стрелка.
 5. Масаж на подмишниците: поставете едната си ръка на противоположната подмишница и я изпънете нагоре и напред. Повторете 15 пъти, след което превключете на другата страна.
 6. Масаж на слабините: Поставете едната си ръка във вдлъбнатината на слабините, като внимателно вкарвате пръстите си в кожата. Правете нежни движения към пъпа. Повторете 15 пъти. Това ще стимулира лимфния дренаж в областта на таза.
 7. Масаж на гръдния кош: В седнало положение, като започнете от кръста, плъзнете двете си ръце към подмишницата. Повторете 5 пъти. След това започнете от слабините и плъзнете ръцете си към подмишницата. Също така повторете 5 пъти.
 8. Лимфен масаж на краката: все още в седнало положение повдигнете единия си крак на табуретка. С бавни, леки движения нежно масажирайте краката си, като започнете от глезените към бедрата от външната и вътрешната страна. Повторете 5 пъти, след което превключете на другата страна.
 9. Масаж на ръцете: Масажирайте ръцете си с лек натиск, като използвате нежни, равномерни движения, като започнете от дланта към раменете, след това към слабините.
 10. Лимфен дренаж на лицето и шията: Завършете с лек масаж на областта на шията, като поставите ръцете си отзад на врата, главата леко напред. Направете движението 15 пъти. След това, като започнете от предната част на ушите си, масажирайте челюстта си с върховете на пръстите към брадичката. След това плъзнете ръката си от предната част на врата към подмишницата от същата страна за 5 повторения.
 11. Завършете лимфния масаж, като отново изчистите лимфните възли на шията (4.), подмишниците (5.), слабините (6.) и диафрагмата (3.), за да се върнете към нормален ритъм на дишане.
 12. В края на сесията не забравяйте да се хидратирате достатъчно, за да насърчите по-доброто евакуиране на отпадъците.
С какви продукти да извършваме лимфен дренаж?

В зависимост от частта от тялото, която ще се дренира, имате на разположение няколко метода.

За да постигнете лимфен дренаж на лицето, може да е интересно да използвате нашия дървен масажор за лице Aromazone , нашия Gua Sha за лице с розов кварц, за да стимулирате микроциркулацията си, докато се наслаждавате на предимствата на скалата.

За цялото тяло препоръчваме използването на масажни масла, специално предназначени да стимулират лимфната циркулация, като нашето масажно масло за отслабване Aromazone, обогатено с етерично масло от грейпфрут. Можете също така да изберете растително масло от сладък бадем, растително масло от кайсиеви ядки или дори сусамово масло, които са полезни за кожата и могат да подобрят ефекта от масажа. За ефективен и по-целенасочен лимфен дренаж при конкретен проблем можете да добавите към вашата смес от растителни масла няколко капки етерични масла от лимон (не повече от 3% от сместа) за венозно връщане, етерично масло от мастика от шамфъстък за комфорт на кръвообращението или дори Етерично масло от кипарис за масаж против задържане на вода. Ако спортувате редовно и имате нужда да отпуснете мускулите и напрежението се насладете на Масажното масло за спортисти.

Колко често трябва да се прави лимфен дренаж?

Честотата на лимфен дренаж у дома зависи от индивидуалните нужди и конкретни цели. За някои една сесия на седмица може да е достатъчна, докато други може да предпочетат две до три сесии на седмица. Важно е да слушате тялото си и да не прекалявате, особено ако сте нови в тази практика. Пролетният сезон може да бъде идеален, защото точно по това време тялото е в максимална жизнена енергия.

Броят на сеансите на лимфен дренаж зависи от всеки човек и неговия проблем. Ако искате да облекчите специфични проблеми като оток или целулит, няколко сесии може вече да покажат подобрения. За самомасажен лимфен дренаж препоръчваме 1 до 2 сесии седмично в продължение на два до три месеца. Помислете за прекъсвания от няколко седмици, за да не натоварвате прекалено много тялото.

Колко време е необходимо, за да се появят ефектите от лимфния дренаж?

Резултатите от лимфния дренаж могат да варират от човек на човек, но може да почувствате лекота още от първите сесии. За специфични проблеми като оток или целулит може да отнеме няколко седмици редовна практика, за да видите значителни резултати. Бъдете търпеливи и постоянни, за да постигнете желаните резултати.

Нека не забравяме също, че лимфният дренаж не замества правилния начин на живот. Здравословната и балансирана диета, редовната физическа активност, както и спокойният сън са от съществено значение за оптимизиране на естественото елиминиране на тялото.

Лимфен дренаж: опасности, противопоказания и странични ефекти

Въпреки че е напълно възможно да се извърши лимфен самодренаж, има противопоказания, които трябва да се вземат предвид.

Не забравяйте обаче, че лимфният дренаж, дори у дома, трябва да се избягва в случаи на треска или продължаваща инфекция, рани или кожни проблеми , астма, хипертиреоидизъм, флебит, бъбречна недостатъчност или анамнеза за сърдечно заболяване, венозни патологии или дори рак.

Винаги питайте Вашия лекар за съвет, преди да се обърнете към лимфен самомасаж.

Статия, написана от Емили Турин, натуропат; Aromazone France
Натуропат, кинезиолог и практик Чи Ней Цанг, Емили подкрепя своите консултанти в техния подход към по-добър хранителен, физически и емоционален начин на живот. Емили редовно провежда семинари по натуропатия и споделя своите натуро съвети и здравословни рецепти в профила си в Instagram (@lacaznaturo)

Свързани статии:

Целулит и етерични масла

колаген

Знаете ли, че етеричните масла могат да насърчат производството на КОЛАГЕН в кожата?

Колаген Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и хората и е най-изобилстващият белтък, съставлявайки 1/4 от всички белтъци в тялото. Той е

Прочетете повече »
МЕНОПАУЗА и етерични масла

МЕНОПАУЗА и етерични масла

МЕНОПАУЗА и етерични масла Менопаузата е естествен биологичен процес при жените между 40-50 години, свързан с постепенно затихване на репродуктивните функции при жените. Продължителността на

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top