Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла при счупвания?

Етерични масла при счупвания?

Съдържание

Етерични масла при счупвания?

МОГАТ ЛИ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ДА СА ОТ ПОЛЗА ПРИ СЧУПВАНИЯ НА КОСТИТЕ? Костите са основен градивен компоненти на човешкото тяло. Знаем, че те са от изключително значение за пълноценното съществуване на нашето тяло и изпълняват редица функции, включително – поддържане и движение на тялото, защита на органите, съхранение на минерални и костни протеини и регулиране на ендокринната енергия. Въпреки това, в случай на големи наранявания и дефекти е необходима външна намеса за възстановяване на функционалността на костта. Костните заболявания, включително остеопороза, остеоартрит, рак на костите, костни фрактури и инфекции, представляват голямо бреме, което засяга качеството на живот на индивида в обществото.

Въпреки, че са устойчива структира на тялото, те също имат своите граници по отношение на устойчивост, натиск и стрес. Костната фрактура е основно медицински термин, използван за счупена кост. Може да бъде изключително болезнено и обезпокоително състояние. Фрактурите обикновено са резултат от заболяване, нараняване или удар с висока сила. Ако костта ви се е счупила, може да изпитате симптоми като остра болка, подуване в засегнатата област, обезцветяване на кожата, проблем с преместването на засегнатата част от тялото, усещане за стържене и кървене. Чрез взаимодействията между остеоцити, остеобласти и остеокласти, костната тъкан се характеризира с непрекъснат динамичен процес на образуване на нова кост, докато се прибягва до старата тъкан. По този начин костната тъкан притежава забележителна способност за саморемоделиране и самолечение, когато се появят малки дефекти.

Както вече споменахме, костите имат потенциала да предотвратят увреждане на жизненоважни части на тялото, като черепа, който защитава мозъка; гръдната кост пък защитава белите дробове и сърцето; а също така гръбначният стълб, който е много важен за позицията на тялото.

Трябва да сме на ясно, че етеричните масла сами по себе си няма да излекуват счупената кост, но могат да се използват като допълнителна опция за да подобрят циркулацията, да ускорят процеса на заздравяване и да се намалят отока и подуването. Благодарение на способността им да проникват през клетъчните мембрани и допълнително да модулират различни молекулярни мишени, от йонни канали до вътреклетъчни ензими, маслата са подробно изследвани за техните биологични ефекти.

Как етеричните масла насърчават по-бързото заздравяване?

Етеричните масла имат потенциал да подобрят притока на кръв и лимфа в областта, където е настъпила фрактурата. Те са антибактериални, антисептични и противовъзпалителни натурални продукти и са прекрасни за облекчаване на болкови симптоми и подувания. Освен всичко това, етеричните масла съдържат голямо количество монотерпени борнеол, тимол, камфор и др., които са отлични за предотвратяване на загубата на калций. Добър е срещу остеопороза и загуба на костна маса.

Най-добрите Етерични масла при счупвания:

DEEP BLUE  –  съдържа етерични масла, които са известни със способностите си да успокояват възпалителните процеси и да намаляват болката и усещането за болезненост от различно естество. Маслото може да се прилага при артрит, мускулни напрежения, главоболие, възпаления, болки в кръста, гърба, ставите и костите, натъртвания, синини и разтежения, счупвания и др. В разработената за целта бленда ще откриете едни от най-добрите противовъзпалителни масла, като Галутерия, Камфор, Мента, Безсмъртниче, Римска лайка, Синя вратига и Османтус, за някои от тях ще стане дума по-долу. Галутерията или позната още като Wintergreen е богато на метил-салицилат масло, което му предава кортизолови свойства. Лек за всяка болка, мощен аналгетик, засилващ локалното кръвообръщение и микроциркулация, подобрява микробните инфекции .  Римската лайка има спазмолитични, противовъзпалителни и аналгетични свойства. Често се използва за лечение на възпаление и болка в мускулите и ставите.

БЕЗСМЪРТНИЧЕ  Известно със свойствата си за облекчаване на болката и способността си да подпомага възстановяването на костите. Това масло подобрява кръвообращението, ускорява заздравяването и намалява мускулната болка. Helichrysum™ помага за укрепване на нервната система, облекчава невралгичната болка, като същевременно регенерира и лекува увредени нерви около счупената кост. Известно със своите спазмолитични, противовъзпалителни и леки седативни свойства, Helichrysum™ е било използвано от древността за лечение на мускулни спазми, намаляване на нервната болка, подпомагане на възстановяването на съединителната тъкан и намаляване на отока и възпалението както вътре, така и извън тялото. Тъй като подпомага възстановяването на клетките, Безсмъртничето може да бъде от полза за заздравяването на връзки и сухожилия около наранената кост. Нанасяйте го локално (върху счупена кост или долната част на стъпалото) 3 пъти дневно. За да облекчите болката и стреса, можете също да нанесете 1-2 капки върху основата на врата.

ДЖИНДЖИФИЛ – Етеричното масло от джинджифил има толкова много изключителни предимства, които го правят напълно естествен продукт за заздравяване и фрактури на костите. Джинджифилът има аналгетични възможности и е прекрасен при болки в ставите и коленете, най-вече при пациенти с остеоартрит. В случай, че искате да го използвате за целта, добавете няколко капки локално върху засегнатата област. Маслото от джинджифил се счита за едно от най-добрите етерични масла за счупени кости. Джинджифиловото масло насърчава движението на лимфата, която пренася кислород, хормони, хранителни вещества и други лечебни вещества.

Етеричното масло от джинджифил може да успокои зачервяването и да премахне бактериите, както и признаците на увреждане и стареене на кожата. Приложението на EМ предотвратява хроничното възпаление на ставите и резултатите предполагат, че противовъзпалителните ефекти могат да се дължат на синергичните ефекти на неговите биосъединения.

МАЩЕРКА Tимолът (от етерично масло от мащерка и от розмарин ) помагат за увеличаване на метаболизма на калция в костите, подобрявайки костната плътност – едно от най-добрите масла при остеопороза.  Това съединение значително намалява образуването и диференциацията на остеокласти без цитотоксични ефекти и индуцирана от липополизахариди костна загуба, като по този начин доказва терапевтичния си потенциал за метаболитни костни нарушения.

КИПАРИС  Етеричното масло от кипарис попада в този списък поради способността му да успокоява възпалението и да стимулира кръвообращението. То може да помогне за ускоряване на възстановяването ви от счупена кост, като стимулира притока на кръв към засегнатата област на тялото. Така ще осигурите хранителните вещества, минерали и кислород, от които се нуждаят костите ви, за да се лекуват по-ефективно.

МЕНТА Етеричното масло е добър избор за заздравяване на костите, ако имате костна фрактура поради нараняване или злополука. Ментата има силни терапевтични свойства като аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично и др., което я прави добра за болки и възпаления. Тя успокоява спазмите, които причиняват мускулни крампи. Етеричното масло от мента съдържа ментол, който е полезен за затопляне на кожата и мускулите и подобрява циркулацията на зоната. Освен това стимулира нервите и е полезна за лечение неврологични увреждания. Тя намалява възпалението и премахва болката, позволява да възстановите пълния обхват на движение. В случай на фрактура на костите, можете да нанесете масло от мента с кокосово масло и да масажирате засегнатата област.

ЛИМОНЕНА ТРЕВА  Това масло демонстрира мощни противовъзпалителни възможности  и може да се прилага при увреждане на връзки и сухожилия съпровождащи фрактурите на костите. Цитралът в етеричното масло може да помогне за облекчаване на болката, тъй като облекчава възпалението. Според проучване от 2017 г. върху хора с ревматоиден артрит, локалното приложение на масло от лимонена трева намалява болката при артрит.

Лавандулата, цитрусовите масла и канелата, са други масла подобряващи производството на колаген в кожата. Така че може би те също могат да увеличат производството на колаген в костите, като по този начин ускоряват възстановяването на костите. Етеричното масло от Лавандула може също да насърчи по-качествен сън, което може да е от полза за хората, които се възстановяват от счупване на кост и други видове болка. Когато се прилага локално, тя има противовъзпалителни и аналгетични действия.

Разбира се към списъкът с най-добрите масла при счупвания и фрактури могат да бъдат добавени още много такива, употребата им и комбинациите могат да са най-различни според симптоматиката, индивидуалните потребности и спецификата на тялото. Тук се постарах да ви дам само някои общи щрихи, подкрепени с клинични изследвания.

Препоръките за безопасна топична употреба на етеричните масла при остра симптоматика и болка са за разреждане  между 5 и 20%. Което ще рече от 15 до 60 капки етерично масло в 10 мл. база. Но е важно да знаете, че разрежданията варират според химичния състав на всяко отделно масло. За прием ще посоча лавандула или тамян, които могат да бъдат приложени директно без разреждане. Принцип в ароматерапията е: На често и по малко!

В заключение, нека не забравяме и факта, че всички етерични масла имат силно изразени антибактериални и противовъзпалителни възможности. Затова ако нямате нужният набор от предложените в статията масла не се отказвайте да прилагате наличните ви такива!!!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069393/

Best Essential Oils For Healing Broken Bones
8 Best Essential Oils to Heal Broken Bones Faster

https://carekees.com/essential-oils-for-broken-bones/

9 Essential Oils for Broken Bones

Sapkota M., Li L., Kim S.-W., Soh Y. Thymol inhibits RANKL-induced osteoclastogenesis in RAW264.7 and BMM cells and LPS-induced bone loss in mice. Food Chem. Toxicol. 2018;120:418–429. doi: 10.1016/j.fct.2018.07.032. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top