Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Евкалиптовите етерични масла

Евкалиптовите етерични масла и приложенията им, които е важно да знаем

Съдържание

Евкалиптовите етерични масла и приложенията им, които е важно да знаем

Вариациите на евкалиптовите етерични масла, които се срещат на пазара са няколко, според химичния им състав – глобулус, радиата, цитродора и др.

Но като цяло всички те са с балансирано съотношение на терпени и оксиди. Високото оксидно съдържание дава мощните противовирусни и имуностимулиращи характеристики на маслото и го превръща в прекрасно масло при мукози и дихателни патологии на горните и долни дихателни пътища. Терпеновите масла пък се характеризират, като силно изразени лимфотонични, болкоуспокояващи и противовирусни масла, прекрасни за опорно- двигателния апарат и дихателната и имунната системи. Затова, винаги е добро решение, първо да се запознаем с конкретния химичен състав на всяко едно етерично масло. И макар наименованието на определен вид масло да е сходно винаги има известни разлики и детайли, които е добре да знаем при избора на качественото масло.

Евкалиптът е вечнозелено дърво родом от Австралия, което често се смята за основен източник на храна на мечетата коали. Освен хранителна поддръжка за дивата природа, Евкалиптовото дърво има и мощни терапевтични свойства. Той има охлаждащ и свеж аромат, широко използван още  от австралийските аборигени заради противовирусните и антибактериалните си възможности. Както и етеричното масло от Карамфил, Евкалиптовото масло има силен ефект върху стафилококовите инфекции. Изумителни са резултатите (в реално време), направени в скорошно изследване в университета VIT в Индия, при които директно се наблюдава, че при влизане в контакт на бактерията Staphylococcus aureus с маслото от Евкалипт, тя напълно губи жизнеспособността си в рамките на само 15 минути от взаимодействие.

Друго изследване от 2015г. установява, че топичната апликация на 1,8 – cineole (това е активната съставка на Евкалипта – 62%-70% от маслото) редуцира инфекции съпроводени със секреция и слуз. Този компонент от маслото има редуциращи болката свойства, подобни на морфина и показва анти-възпалителен ефект при плъхове (в изследване от 2007г.), вероятно чрез депресиране на централната нервна система. Затова и богатите на 1,8 – cineole етерични масла, може да предизвикат проблеми с централната нервна система и дишането при деца. Затова препоръчителните резреждания са: за деца до 3 год. възраст 0,5% разреждане; между 3-6 години, Евкалипта е безопасен за дифузия и безопасната топична употреба е в разреждане до 1% (както и при ментата). Хората с чувствителна кожа също е нужно да разреждат маслото, както и да го държат далече от лицето и лигавиците. Евкалиптовото масло на Дотера не е подходящо за вътрешен прием.

Евкалиптовите етерични масла:

 • Облекчава симптомите на бронхит и плевмония. Може да успокои и отпусне мускулатурата на дихателните пътища чрез разширяване на кръвоносните съдове, както и да подпомогне доставянето на повече кислород в белите дробове. Доктор Axe съветва да се смесят от 3 до 5 капки от Мента и Евкалипт в равни количества, да се добави към тях и кокосово масло, с което да се разтрият гърдите. Когато имате грип или настинка, може да се чувствате задръстени от секрети и да имате усещането, че главата ви ще експлодира. Именно Евкалиптовите етерични масла са в състояние да облекчат този дискомфорт, като същевременно с това ще помогнат на тялото ви да се освободи от бактериите и токсините. Доктор Зелински пък препоръчва да капнете няколко капки от маслото в дифузера за да прочистите дишането си или да се наведете в купа с гореща вода, в която сте добавили 5 капки Евкалипт. Покрийте главата си с кърпа и дишайте дълбоко в продължение на няколко минути. Може да прилагате Евкалиптовото масло и в компрес върху гръдния кош. Важно е да знаете, че маслото втечнява крачките, отваря дихателната система.
 • Редуцира болката в ушите. Маслото от Евкалипт ефективно третира болки в ушите, може да масажирате външно зоната около и зад ухото. Както вече споменахме, маслото има силни болкоуспокояващи и противовъзпалителни характеристики.
 • Спомага за подобряване на състояния като астма, синузити и алергии. Научни изследвания установяват, че Евкалипта е ефективен при лечение на синузит, и че пациентите се подобряват по-бързо използвайки маслото за дихателни алергии и синузит. Може да нанасяте по гърдите или да правите гаргара с 1-2 капки от маслото, както и да го дифузвате. Може да прилагате и локално, като компрес на гърлото или синусите. Стимулира изнасянето на задържания секрет и извеждането му от организма.
 • Маслото насърчава енергията и фокуса. За да се почувствате енергизирани и фокусирани, разтрийте от маслото по дължината на шията или добавете няколко капки в дифузера. Освен това подобрява настроението и намалява последствията от психическото и физическо изтощение.
 • При херпес-зостер и вирусни инфекции. За незабавно облекчение на сърбежа и болката нанесете от маслото директно на кожата или на памучно тампонче върху засегнатата зона.
 • Служи като помощно средство за почистване. Поради антимикробните си свойства, Евкалиптовото масло може да дезинфекцира и почисти дома ви. Поставете 10-15 капки в перилния препарат или тоалетната чиния. Пречи на растежа на мухъл и бактерии в дома, освен това отстранява неприятните миризми. Може да добавите няколко капки на парцалче и да го сложите в сушилнята или в обувките за да неутрализирате неприятните миризми.
 • Отстранява петна от платнени тъкани и повърхности. Капнете няколко капки върху чиста кърпа или гъба и втрийте в петното, като преди това се уверите в устойчивостта на материята.
 • За лечение на рани. Поради антимикробните и антисептични свойства на маслото, то ефективно лекува рани, изгаряния, ужилвания от насекоми, ужулвания, възпаления и може да ускори заздравяването им.
 • Това етерично масло рядко се използва за лице, но е чудесно за мазни коси с пърхут и себорея. Има леко охлаждащо действие и успокоява сърбежа. Лабораторни изследвания стигнаха до заключението, че евкалипт (E globulus) осигурява анти-ейдж ефекти на кожата, като намалява активирането на бета-галактозидазата и матричните металопротеинази и регулиране на колаген тип Освен това маслото намалява активността на тирозин и производството на меланин, което предполага, че може да насърчи изравняването на тена на кожата и да насърчи мощни противовъзпалителни ефекти върху нея. Маслото не причинява раздразнение или сенсибилизация в клетките, разкривайки безопасността на употребата му на локално място.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35335937/
 • Може да се добавя в състава на почистващи пасти за зъби или води за орална хигиена, предпазва от гингивити, кариеси и има мощен антибактериален и противовъзпалителен ефект.
 • Евкалиптовите етерични масла може да намалят високото кръвно налягане, подобрява кръвообръщението и сърдечната дейност, тушират възпалителните процеси, като взаимодействат с кислородни радикали и пречат на активирането на левкоцитите, борят се с инфекциите. Успокояват раздразнения скалп и успешно се прилагат при пърхот и сърбеж.
 • Може да се прилагат при цистит и пикочо-полови инфекции.
 • Подходящи са при разтежения и ревматично-ставни проблеми.
 • При гъбички, кандида (радиата) и стомашно-чревни инфекции.

Мерки по безопасност по Тисеранд и Йънг:

Максималната дермална употреба на маслото за възрастни от Евкалипт е 20%.

Дневната перорална доза не трябва да надвишава 600 мг. (около 20 капки).

Етеричните масла са силно концентрирани и трябва да бъдат прилагани с особено внимание и винаги с проведен тест срещу алергии.

УПОТРЕБА na Евкалиптовите етерични масла:

В арома-лампа: 3-5 к. при ОРЗ, възпаления и заболявания на горни дихателни пътища, повишава концентрацията и вниманието

Аромавани: 5 к. в комбинация с други етерични масла при уринални инфекции, простудни и белодробни заболявания, ставни болки

Масаж: 4-5к. на всеки 10 мл. растително масло при артрити, радикулити, мускулни и ставни болки, ревматизъм

Разтривки: 7-8 капки на 10 мл. при невралгии и болки в мускули и стави

Обогатяване на козметични средства и шампоани 2-3 капки за 10 мл.

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top