Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла за балансиране на хормоните

Етеричните масла, като естествено средство за балансиране на хормоните

Съдържание

 Етерични масла за балансиране на хормоните

Етерични масла за балансиране на хормоните

Всички етерични масла имат сложен химичен състав, който определя техните терапевтични свойства. Много често масла със сходни наименования имат доста различни съотношения на активните молекули и различни хемотипове в зависимост от мястото им на добиване и спецификата на сортовете, географска ширина и процент на активно вещество. Когато използвате етерични масла е важно да се запознаете с химичния им състав и действието на съответните съединения върху процесите в тялото.

Етеричните масла имат химическо тегло по-малко от 1000 m (m = тегло на молекулата) и според научни изследвания всяко вещество с това тегло трябва да се абсорбира от кожата. Това позволява етеричните масла да преминат в кръвообращението, където след това те се насочват към болните части на тялото с терапевтична полза.

Освен че ги прилагат локално, етеричните масла могат да влязат и в кръвта чрез вдишване (дифузорите помагат за улесняване на този процес) или – в случай на чисти, висококачествени масла – чрез поглъщане.

Важно е да запомните, че етеричните масла са много мощни (като пример са необходими 65 килограма розови листенца, за да се направи една 15мл бутилка розово етерично масло). Най-общо казано, една до три капки, разредени във вода, са много. Но всяко масло е различно и някои от тях, като карамфил и риган масло, не трябва да се приемат вътрешно по-дълго от една седмица.

Много често конкретни молекули от различни видове етерични масла “имитират” хормони или активират процеси или жлези, свързани с производството им. Това може както да бъде от полза, така и да наруши крехкия хормонален баланс и процесите в тялото. (Например, химичните молекули на алфа и бета пинен в маслата имат кортизоно подобно действие и т.н.)

Нека да разгледаме някои от етеричните масла и въздействието им върху хормоналния баланс:

1. Clary sage – градински чай

Редица изследвания, макар и малко (и много върху животни, а не хора), показват влиянието, което етеричното масло от градински чай е възможно да има върху хормоните. Едно проучване показва, че нивата на кортизол при участниците в изследванията са намалени с 36%, а нивата на серотонин (невротрансмитер, свързан с настроението) се повишават след вдишване на масло от градински чай. Други изследвания показват, че етеричното масло от градински чай може да подобри нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да балансира естрогена в тялото ви, като го разпределя равномерно. Това е важно откритие, тъй като толкова много проблеми, с които се сблъскват жените, отчасти се дължат на излишния естроген и толкова много неща в храната и околната ни среда могат да повишат нивата на естроген. И това не е всичко. Изследванията също показват, че ароматерапията е ефективна за облекчаване на менструалните спазми. Всъщност някои предварителни изследвания установяват, че ароматерапевтичният масаж, който включва градински чай, е по-ефективен при менструални болки, отколкото ацетаминофен. И проучване през 2010 г. установи, че вдишването на масло от градински чай е понижило кръвното налягане при 34 жени. Това са много добри причини да го опитате. Активното вещество Склареол в Салвия скларея обаче, не е препоръчително при естрогено-зависими патологии, като кисти, миоми, рак на гърдата, яйчниците или тестисите; тъй като може да насърчи производството на допълнително естроген в тялото. Макар да няма ясни доказателства за тези твърдения е добре да бъдем предпазливи с употребата на естрогено стимулиращите масла. Освен Салвия към този списък можем да прибавим и етеричните масла от Лавандула и Чаено дърво, някои базови масла и храни, отговорни за високия естроген в тялото.

Ако нивата на естроген в тялото са ниски Салвията е прекрасен избор на масло.

Други етерични масла за балансиране на хормоните са маслата от босилек, римска лайка, естрагон, мента пиперита, кедър, пачули, копър/фенел, кипарис, чаено дърво и ниаули и др.

2. Тамян

Когато става въпрос за балансиране на функционирането на Т3 и Т4, хормоните на щитовидната жлеза, тамяновото етерично масло е чудесен залог. Доказано е, че това масло намалява възпалението и намалява кортизола, което има голямо влияние върху правилното функциониране на щитовидната жлеза. И тъй като възпалението е обвързано с автоимунни заболявания, тамян е чудесен избор за тези симптоми. Въпреки че изследванията отново са ограничени, маслото се използва с успех за намаляване на симптомите на менструация и менопауза, като болка, запек, безпокойство, гадене, главоболие и промени в настроението. Това масло може също да помогне за регулиране на производството на естроген. Тамян е чудесно масло и за изтощени надбъбречни жлези и за целта може да бъде комбинирано с мащерка, черен смърч, карамфил, розмарин, лимон и др. Това масло е прекрасно и за нарушения във функциите на щитовидната жлеза, особено в комбинация със Смирна/Митрта, Лимонена трева, Карамфил и цитрусовите масла.

3. Лавандула

Етеричното масло от лавандула е добре проучено и е показало, че има благоприятен ефект върху хормоналния баланс, облекчаване на болката, стомашни проблеми, главоболие и намаляване на чувствата на депресия и стрес. Лавандулата понижава количеството кортизол, освободено от надбъбречните жлези. Едно проучване от Уеслианския университет показа, че терапевтичното използване на масло от лавандула може да увеличи процента на дълбок, възстановяващ сън с бавна вълна при мъже и жени. Други изследвания показват, че вдишването на лавандула може да успокои симптомите на депресия и емоционалните люлки, които идват с ПМС. Тъй като е адаптогенно масло, лавандулата може да бъде особено полезна в хормоналния баланс, защото може да се адаптира към специфичните нужди на вашето тяло. Така че, ако един хормон е прекалено висок, но друг твърде нисък, лавандулата може да бъде в състояние да помогне да се изравнят и двете, без да има нежелани странични ефекти, които може да получите от лекарства, отпускани по лекарско предписание.

4. Мента

Това може да дойде като изненада, тъй като обикновено не се използва за ПМС или други проблеми около менструацията. Но е показано, че ментовото масло има влияние върху хормоните, които влияят на настроението, така че използването му може да помогне на вашето емоционално изцеление, което от своя страна може да помогне за поддържането на тези хормони стабилни. Главоболието често съпътства хормоналните смени, а вдишването на ментово масло може да помогне за намаляване на тази болка. Всъщност едно проучване показа, че употребата на ментово масло има същото въздействие като приема на 1000 mg ацетаминофен, без потенциално опасните странични ефекти, които се получават при употребата на твърде много от лекарството. Маслото от мента също може да ви помогне да поддържате чиста глава, вместо да се поддавате на „мъгливия мозък“, който толкова често придружава хормонални дисбаланси.

5. Роза

Розовото етерично масло балансира нивата на тестостерон в тялото ви, което е важно за жените, както и мъжете. Розата е известна и като афродизиак, което може да помогне за повишаване на либидото ви. Проучване през 2009 г. също показа, че етеричното масло от роза насърчава по-голямо усещане за спокойствие и релаксация в сравнение с плацебото, което може да помогне за балансиране на кортизола и поддържане на надбъбречните жлези. И накрая, етеричното масло от роза демонстрира способността да понижава кръвното налягане и дишането, да подобрява нивата на серотонин и други невропептиди, като допълнително насърчава чувството за спокойствие.

6. Розмарин

Тъй като излишъкът от естроген може да окаже такова въздействие върху проблеми като безплодие и някои видове рак, а етеричното масло от розмарин може да премахне излишния естроген от тялото ви, това е чудесна помощ при лекуването на хормонални дисбаланси. Изследванията подробно описват многобройните ползи от розмарина, включително понижаване на кортизола в слюнката, антиракови свойства, подобряване на паметта и повлияване на настроението. Какво прави розмарина толкова ефективен? Мнозина казват, че това е антиоксидантната активност на неговия химичен състав.

7. Мащерка

Етеричното масло от мащерка влияе на хормоналния баланс, като повишава нивата на прогестерон. Тъй като безплодието е свързано с ниските нива на прогестерон, PCOS и депресия, а също така може да повлияе на нивата на други хормони, маслото от мащерка може да бъде голяма помощ за възстановяване на баланса. Изследванията показват този балансиращ ефект и със сигурност е по-малко рискован от търсенето на синтетичен хормонален заместител. При ниски нива на хормона прогестерон са подходящи още и етеричните масла от Бял равнец, Маточина, Розмарин, Риган и др. Риганът е една от основните билки, които се свързват с вътреклетъчните рецептори за прогестерон и увеличава неговото освобождаване. Въпреки че риганът въздейства на прогестерона, той не оказва влияние върху други хормони в организма. Откритията бяха публикувани в март 1998 г. на сп. „Proceedings of the Society of Experimental Biology and Medicine“.

Рискове и опасности от етерични масла

Етерични масла за хормонален баланс

Top 3 Essential Oils to Balance Hormones Naturally

За повече информация

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД или етеричните масла за цялостната функция на дихателната система

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД с етеричните масла за дихателната система Етеричните масла са чудесни лекарства за дихателната система поради тяхната летливост. Нестабилността им позволява да влязат както

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top