Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла за вашите домашни любимци

Етерични масла за вашите домашни любимци – важни препоръки и съвети за употреба

Съдържание

Етерични масла за вашите домашни любимци

Етеричните масла са мастни ароматни съединения, извлечени от различни растения. Те се дестилират в широк диапазон от концентрации – от 100% чисто етерично масло чак до концентрации 1-20%, които се разреждат с неароматно носещо масло. Колкото по-концентрирано е маслото, толкова по-опасно може да бъде за домашните любимци.

Предварителните изследвания показват, че тези мощни масла могат да имат някои ползи за здравето на кучетата и котките и много холистични ветеринарни лекари ги включват в своите практики. Въпреки, че все още не съществуват достатъчно научни доказателства много собственици на домашни животни са готови да опитат да използват масла, за да помогнат при широк спектър от състояния, от тревожност и кожни проблеми, до предотвратяване на бълхи и кърлежи.

Рисковете от етерични масла:

Когато се използва масло, то трябва да се разреди и да се приложи по подходящ начин. Тъй като степента на токсичност на етеричните масла зависи от дозата, колкото по-концентриран е продуктът, толкова по-опасен може да бъде той. Химикалите в етеричните масла бързо се абсорбират в системата, независимо дали се приемат през устата или през кожата, и се метаболизират от черния дроб. Следователно използването на етерични масла може да бъде проблематично за кученца и млади кучета, кучета с чернодробно заболяване или възрастни кучета. Изборът на висококачествени, чисти и утвърдени за вътрешна употреба продукти е от изключително значение. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва относно указанията за разреждане и дозиране на специфични масла, както и кои масла са безопасни за домашни любимци. Най-често за правилното разреждане на масла, подходящи за „четирикраките“, са необходими поне 1 капка чисто етерично масло до 50 капки чисто масло носител.

Кучешкият нос е много по-мощен от нашия, така че помислете за това, ако използвате или дифузирате етерични масла в дома си. Поставянето на няколко капки лавандулово масло върху постелката на кучето може да ги успокои или просто да причини допълнителен стрес. Неправилно използваните масла също могат да доведат до промени в поведението, неблагоприятни ефекти върху централната нервна система и респираторни проблеми – всички те могат да бъдат сериозни. Някои етерични масла са отровни за кучетата. Това включва масло от канела, цитрусови плодове, пенироял, мента, бор, бреза, чаено дърво (мелалеука) и иланг иланг. Тези масла са токсични, независимо дали се приемат през устата или се нанасят топично.

Етерични масла, вредни за кучета и котки

Що се отнася до етеричните масла, лоша идея е да се предположи, че това, което е безопасно за стопанина на домашния любимец, е безопасно за него самия. Поради метаболитни разлики, едно и също масло, което можем да се насладим без вредни ефекти, може да причини разстройство на стомашно-чревния тракт, химическо изгаряне на устата или хранопровода, както и дихателни, неврологични и чернодробни увреждания при нашите домашни любимци. В тежки случаи може да настъпи смърт.

Котките са особено податливи на токсичните ефекти на етеричните масла. Te са изложени на повишен риск от развитие на токсичност, когато маслата се утаяват върху кожата или козината им. В такива случаи маслата навлизат в тялото чрез вдишване, поглъщане и през кожната бариера едновременно, бързо достигайки токсична концентрация в кръвния поток. Тъй като при котките липсват ензимите, които позволяват на черния дроб да метаболизира много етерични масла и да елиминира токсините, стопаните на домашни любимци трябва да избягват използването на орални, локални и други инхалаторни масла около котки.

В допълнение към домашни любимци с респираторни заболявания (включително астма и бронхит), употребата на етерично масло също трябва да се избягва около кучета и котки с чернодробни заболявания, възрастни домашни любимци, кученца и котенца или бременни или кърмещи животни. Освен това не допускайте домашни любимци с отворени рани или рани от директен дермален контакт с такива масла, тъй като наранената кожа може да позволи по-бързо усвояване.

Избягвайте да нанасяте етерични масла върху чувствителните зони на вашия домашен любимец – очите, ушите, носа и гениталиите. Например, опитът за лечение на ушни инфекции чрез прилагане на етерично масло върху ушния канал може да увреди кожата, нервите и тъпанчетата на вашия домашен любимец. Оставете лечението на ушните заболявания на вашия ветеринарен лекар! Освен това, локалната употреба на етерично масло като масло от чаено дърво за лечение на дерматологични състояния, като горещи точки или кожни алергии, често причинява много повече дразнене на кожата. Рискът значително надвишава всяка потенциална полза.

Следващият списък не е изчерпателен, но съдържа някои от най-често срещаните опасни етерични масла. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или проверете уебсайта на ASPCA Animal Poison Control Center (APCC) за токсични и нетоксични растения.

Етерични масла за вашите домашни любимци 1
Етерични масла за вашите домашни любимци

Етерични масла, безопасни за кучета:

Кедрово масло: действа като репелент срещу насекоми

Масло от лайка: предизвиква успокояващ ефект и спомага за успокояване на стомашно -чревната система

Цитрусови масла (включително лимоново масло и портокалово масло): действат като репелент против комари и дезодорант

Евкалиптово масло

Копър масло

Масло от тамян: в момента се оценява като терапия за рак на пикочния мехур при хора и кучета

Масло от безсмъртниче: член на семейството на слънчогледа с известен потенциал за подпомагане на нарушенията на кървенето

Лавандулово масло: предизвиква успокояващ ефект; стопаните на кучета също могат да помислят за успокояващата линия на успокояващите феромонови продукти за кучета Adaptil®, като нашийници, спрейове и дифузори.

Масло от лимонена трева

Някои масла от мента (мента, digest zen): помагат за успокояване на разстройството на стомашно -чревния тракт

Розово масло

Етерични масла, безопасни за котки:

Масло от лайка

Жасминово масло

Масло от лавандула

Етерични масла, вредни за кучета:

Масло от Касия

Горещи масла (включително канелено масло, карамфилово масло и масло от риган): Въпреки, че маслото от канела е съставка в някои безрецептурни „естествени“ препарати за бълхи и кърлежи, заради своите потенциални свойства за отблъскване на вредители, Канелата може да бъде токсична за кучета и котки.

Pennyroyal масло

Борови масла

Масло от бреза

Масло от чаено дърво (известно още като масло от мелалеука): Маслото от чаено дърво е отговорно за повечето случаи на токсичност на етерично масло при кучета и котки. Въпреки че маслото от чаено дърво притежава някои антисептични свойства, никога не трябва да се захранва или нанася върху кожата или козината на куче или котка. Дори в разредена форма, маслото от чаено дърво може да бъде много токсично, ако се погълне или се прилага локално върху куче или котка.

Масло от мащерка

Ако вашето кученце може да достигне до етеричното масло, което сте му нанесли и да го оближе, това може да доведе до стомашно-чревни разстройства. Никога не оставяйте етерични масла или бутилки на място, където вашето куче (или други домашни любимци или деца) може да ги получи.

Няколко съвета за конкретни употреби на етерични масла:

Арома тъч смес – успокоява болките и дискомфорта в ставите и мускулите

Кедър – успокояващ, сън, отблъсква бъгове

Гераниум – успокоява, успокоява кожните раздразнения

Лимонена трева – чудесно за масаж, отблъсква бъгове, здрава щитовидна жлеза

Майорана – успокояващ за напрегнати мускули, стави и сухожилия, здравословно кръвно налягане

Римска лайка – успокояваща за кожата, ума и тялото

Ветивер – успокояващ, чудесен за масаж

 

Етерични масла, лоши за котки:

Масло от босилек

Горчиво бадемово масло – базово

Цитрусови масла (масла, които съдържат d-лимонен, включително цитронела, масло от бергамот, масло от грейпфрут, лимоново масло, масло от лайм, портокалово масло и масло от мандарина): Повечето котки не харесват аромата на цитрусови плодове. Въпреки че може да се изкушите да поставите цитрусови масла като лимонови или портокалови масла около области, където котката ви маркира урина или скача, където не трябва, компонентът d-лимонен на цитрусовите масла е токсичен за котките, така че тези продукти трябва да се избягват

Копър масло

Масло от здравец

Горещи масла (включително масло от канела, карамфил и масло от риган)

Масло от хвойна

Масло от лимонена трева

Ментолови масла или масла от мента (включително масло от евкалипт, масло от мента, масло от сладка мента, масло от бреза): тези две масла съдържат метил салицилати, продукти, подобни на аспирина, които са токсични за котките.

Масло от смирна

Индийско орехче масло

Масло от риган

Pennyroyal масло

Борови масла (те съдържат токсични феноли)

Масло от розмарин

Масло от сандалово дърво

Естрагоново масло

Масло от чаено дърво (известно още като масло от мелалеука)

Масло от мащерка

Пелин масло

Масло от иланг-иланг

Симптоми на отравяне с етерични масла при домашни любимци

Стомашно-чревни разстройства: Симптомите включват засилено слюноотделяне, повръщане, диария.

Респираторно дразнене: Симптомите включват кихане, кашлица, хрипове, затруднено дишане, задъхано дишане с отворена уста при котките. Тежките случаи могат да доведат до аспирационна пневмония и дихателен дистрес.

Дерматологично дразнене или нараняване на очите, ушите, носа или гърлото: Симптомите включват зачервени или сълзещи очи, присвиване на очите, течащ нос, червени устни или венци, зачервена кожа, слюноотделяне поради усещане за парене.

Нарушения на централната нервна система: Симптомите включват атаксия (треперене или затруднено стоене), мускулна слабост или треперене, депресия или летаргия, промени в поведението. Тежките случаи могат да доведат до колапс, гърчове, парализа на задните крайници, хипотермия (ниска телесна температура), брадикардия (ниска сърдечна честота) и хипотония (ниско кръвно налягане).

Увреждане на черния дроб: Симптомите включват повръщане, повишено уриниране и жажда, пожълтяване на очите/кожата/венците, синини. Тежките случаи могат да доведат до чернодробна недостатъчност или чернодробна некроза.

Как да се лекува отравяне с етерично масло при кучета и котки

Ако вашето куче или котка изпитва леко дихателно дразнене след вдишване на етерично масло, преместете ги на място с чист въздух.

Ако етерично масло влезе в контакт с кожата или козината на вашия домашен любимец, измийте зоната с течност за миене на съдове, безопасна за домашни любимци.

Ако вашето куче или котка е погълнало етерично масло, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар или център за отравяния. Не предизвиквайте повръщане.

Ако се притеснявате, че вашият домашен любимец изпитва отравяне или токсичност с етерично масло и не се е подобрил след предприемането на горепосочените мерки или показва тежки признаци, свържете се с най-близката отворена ветеринарна клиника или спешна

Течности, липидна терапия и поддържащи грижи могат да бъдат предоставени в зависимост от тежестта на токсичността на вашия домашен любимец. Може да се наложи хоспитализация в продължение на няколко дни.

За щастие, повечето случаи на токсичност с етерично масло носят добра прогноза с бързо откриване и ветеринарно лечение. Превенцията обаче е от ключово значение. Стопаните на домашни любимци могат да намалят риска от увреждане на своите кучета и котки, като следват тези съвети за безопасност, когато използват етерични масла у дома.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛАТА:

  • Масажирайте разреденото масло до мястото, където е необходимо, или нанесете малко масло в ръцете си и втривайте.
  • Използвайте дифузер или поставете капка масло върху дрехата или леглото на вашето куче/коте.
  • Винаги разреждайте маслата с носител като кокосово или зехтин.
  • Разредете повече за по -малки, възрастни или бременни кучета.
  • Избягвайте очите, носа и гениталиите.
  • Избягвайте използването на масла върху кученца на възраст под 10 седмици.

За повече информация

сандалово дърво

Сандалово дърво

Сандалово дърво. Сандалово дърво. Американската компания DOTERRA има собствени плантации в Хавай, където се отглежда ценното растение, тъй като ресурсите в световен мащаб на това

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top