Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от кардамон

Етеричното масло от Кардамон, подправка и още нещо

Съдържание

Масло от кардамон

Кардамонът има сладък, пикантен и балсамов аромат, от семейството на Джинджифила . Неговият дървесен аромат е едновременно успокояващ и емоционално повдигащ, подпомагащ умствената функция, намаляващ сънливостта и подобряващ концентрацията. Ефективен е срещу патогенни организми, като Streptococcus mutans, Candida albicans. Основните химични компоненти в маслото са: Esters (>40%), α-terpenyl acetate (30-45%), 1,8 cineol (<35%), Linalool, Monoterpenes (6%) и др.

Основни ползи на масло от Кардамон:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298093/. Изследванията в епруветки също показват, че кардамонът може да предпази от Helicobacter pylori, бактерия, свързана с развитието на повечето проблеми с язва на стомаха https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16317658/.
 • Облекчава храносмилателните неразположения. Успокоява и насърчава храносмилането, помага за туширането на симптоми като гадене и диария, спазми, колики и др.. Може да се прилага и за намаляване на апетита. Прилагайте между една и три капки вътрешно или топично по корема.
 • Клинично проучване при плъхове установи, че само екстрактът от кардамон може напълно да предотврати или намали размера на стомашните язви с поне 50%. В действителност, при дози от 12,5 mg на kg. телесно тегло, екстрактът от кардамон е по-ефективен от обичайното противоязвено лекарство.
 •  

Масло от кардамон може да бъде полезен

за хора с високо кръвно налягане. В едно проучване изследователите дават три грама кардамон на прах на ден на 20 възрастни, които са били диагностицирани наскоро с високо кръвно налягане. След 12 седмици нивата на кръвното налягане значително са намалели до нормалните граници

 • Обещаващите резултати от това проучване може да са свързани с високите нива на антиоксиданти в кардамона. Всъщност, антиоксидантният статус на участниците се е увеличил с 90% до края на проучването. Антиоксидантите са свързани с по-ниско кръвно налягане (3 Trusted Source, 4 Trusted Source). Изследователите също така подозират, че подправката може да понижи кръвното налягане поради диуретичния си ефект, което означава, че може да стимулира уринирането, за да отстрани водата, която се натрупва в тялото ви, например около сърцето ви.
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11566950/
 • Доказано е, че екстрактът от кардамон увеличава уринирането и намалява кръвното налягане при плъхове.
 • Антиоксидантите, открити в изобилие в кардамона, предпазват клетките от увреждане и спират появата на възпаление
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8862535/.
 • Едно проучване установи, че екстрактът от кардамон в дози от 50–100 mg на kg телесно тегло е ефективен за инхибиране на поне четири различни възпалителни съединения при плъхове https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28458157/.
 • Друго проучване при плъхове показва, че яденето на кардамон на прах намалява възпалението на черния дроб, предизвикано от хранене с високо съдържание на въглехидрати и мазнини https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5557534/.
 • Въпреки, че няма толкова много изследвания за противовъзпалителните ефекти на кардамона при хора, изследванията показват, че добавките могат да повишат антиоксидантния статус с до 90% https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20361714/.
 • При менструални и ПМС симптоми и менопауза. 3-4 капки локално ще подобрят симптоматиката, ще облекчат спазмите, главоболието и съпътстващите симптоми.
 • Подобрява възпаленото и болно гърло. Нанасяйте масло от кардамон по гърлото и гърдите. Маслото затопля тялото, стимулира изпотяването, подпомага изчистването на възпалението и кашлицата, които водят до възпаление и на гърлото. Подходящо и при бронхити.
 • Натурален афродизиак. Дифузията на масло от Кардамон, както и 1-2 капки топично могат да са в помощ при импотентност, еректална дисфункция, фригидност и ниско либидо. Дава усещане за бодрост, в комбинация със спокойствие и релакс.
 • При мускулни крампи и болка. Понеже масло от ардамон е силен анти-спазматик и противовъзпалителен агент работи успешно при артрит, менструални и мускулни спазми, парализи, епилепсия, ревматизъм, невралгични болки и неразположения. Може да прилагате топично в зоната на дискомфорт.
 • Маслото от кардамон намалява умствената умора и „мозъчната мъгла“. Маслото от кардамон изчиства ума и съзнанието, защото има стимулиращи и ободряващи характеристики. Може да го прилагате по 1-2 капки в разреждане под носа или по врата при нужда, както и да вдишвате от маслото директно от бутилката. Едно проучване на плъхове предполага, че екстрактът от кардамон може да предотврати тревожно поведение. Това може да се дължи на факта, че ниските нива на антиоксиданти в кръвта са свързани с развитието на тревожност и други разстройства на настроението.
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28073098/  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512361/
 • За свеж дъх с масло от кардамон. Антисептичните и противомикробни възможности на маслото го превръщат в удачно средство за поддържане на оралната хигиена. Може да добавите няколко капки във водата за уста или просто да добавите в чаша с вода и да изплакнете устата. Може да го прибавите в лъжичка кокосово масло и да жабурите устата, след което да изплюете. Така нареченият pulling, който става все по-популярен е чудесна профилактика и превенция за вашата орална хигиена. Освен, че ще премахне лошия дъх в устата, маслото е чудесно за премахване на зъбната плака
 • https://www.researchgate.net/publication/50874100_Antimicrobial_Activity_of_Amomum_subulatum_and_Elettaria_cardamomum_Against_Dental_Caries_Causing_Microorganisms.

Масло от кардамон за защита за черния дроб

Екстрактът от кардамон може да намали повишените чернодробни ензими, нивата на триглицеридите и холестерола. Те могат също така да предотвратят уголемяването на черния дроб и теглото на черния дроб, което намалява риска от мастни чернодробни заболявания

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27246748/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4542401/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10641152/

Загуба на тегло и масло от кардамон

Изследване при 80 жени с наднормено тегло и затлъстяване предидиабетна установи връзка между кардамона и леко намалената обиколка на талията. Изследванията на плъхове за отслабване и подправки обаче не са намерили значими резултати https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5557534 /https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5623966/

За повече информация!

Енергийни вибрации

Как етеричните масла могат да повишат нашите енергийни вибрации и да ни направят здрави и балансирани

Как етеричните масла могат да повишат нашите енергийни вибрации и да ни направят здрави и балансирани? Днес открехвам завесата към една голяма тема, а именно

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top