Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от риган

Какво е важно да знаете за масло от риган?

Съдържание

Масло от Риган

Защо децата не могат да пият масло от риган?

Вътрешният прием на етерично масло от Риган не се препоръчва за употреба от деца! Маслото може да разстрои добрите бактерии в червата, казва Салиб Хубер. По същия начин огромните дози витамин С също могат да причинят стомашни проблеми.

Може ли маслото от риган да бъде токсично?

В големи дози маслото от риган може да бъде токсично – и дори смъртоносно. Риганът може да има диуретичен ефект. Големите количества от него могат да разстроят стомаха. Маслото от риган може да причини обрив, когато се прилага върху кожата.

Как се разрежда масло от риган за деца? ОСНОВНИ УПЪТВАНИЯ.

Моля, консултирайте се с ароматерапевт или медицински специалист, преди да използвате етерични масла при деца под две години. Горещи масла като канела, карамфил и риган трябва да се разреждат до 0,5% и не трябва да се използват при деца под десет години.

Безопасно ли е децата да приемат масло от риган?

Не забравяйте, че етеричните масла са много по-силни от добавките и винаги трябва да се разреждат. Маслата от риган не трябва да се използват при бебета или деца, както и при бременни или кърмещи жени.

Кой не трябва да приема риган?

Алергии: Риганът може да предизвика реакции при хора, алергични към растения от семейство Lamiaceae, включително босилек, исоп, лавандула, майорана, мента и градински чай.

Хирургия: Големите дози риган могат да увеличат риска от кървене. Хората, които използват големи дози риган, трябва да спрат приема на риган 2 седмици преди операцията.

Защо маслото от риган може да бъде токсично?

Когато се използва според указанията, маслото от риган трябва да е безопасно. В твърде високи дози може да има вредни ефекти. Това може да се дължи отчасти на тимола, един от фенолите, които съдържа. Във високи дози тимолът е лек дразнител, който може да засегне кожата или вътрешните органи. Може също да причини гадене, повръщане, стомашни проблеми, хиперактивност и дразнене на кожата и очите, наред с други странични ефекти. Някои хемотипове етерични масла са токсични за черния дроб и бъбреците в много малки количества.

Мога ли да дам масло от риган на дете и как да разредя?

Маслата от риган не трябва да се използват при бебета или деца, както и при бременни или кърмещи жени. За деца под шест години, обикновено се препоръчва 25% разреждане. За да постигнете това, ще комбинирате една капка етерично масло на всеки четири чаени лъжички базово масло. За деца на шест и повече години често се препоръчва 1% разреждане. За по-големи деца разредете 1-2 капки етерично масло с 1/2-1 ч.л. от носещо масло. (За новородени и кърмачета 1-2 капки се разреждат в 2 с.л., САМО В ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ)

Как давате етерични масла на деца?

Нанесете разредени масла върху кожата на детето. Използвайте носещо масло, за да разредите маслото, преди да нанесете върху кожата. Дозировката е най-важният фактор, когато става дума за безопасност. Знайте правилната дозировка на всяко масло, преди да го приложите върху кожата на вашето дете.

На каква възраст децата могат да приемат масло от риган?

Разпръскването на етерични масла е полезно, когато се опитвате да третирате всички в стаята и трябва да разпръснете само 30 минути на доза, за да получите терапевтичен ефект от маслото. Поглъщането на етерични масла никога не трябва да се използва за деца на възраст 7 или по-малко или бременни жени.

Безопасен ли е риганът за бебето?

Този алкалоид не е безопасен за кърмачета или жени, които са бременни или кърмят.

Може ли малко дете да пие чай от риган?

Чайът от риган е добър и за бебета над 6-месечна възраст, които имат настинка или кашлица и може да облекчи симптомите при тях, особено през нощта.

Мога ли да дам на моето 2-годишно масло от риган?

Поглъщането на етерични масла никога не трябва да се използва за деца на възраст 7 или по-малко или бременни жени. Някои специалисти по Ароматерапия препоръчват да се приемат не повече от 3 капки етерично масло 3 пъти на ден за възрастни.

Какво се случва с тялото ви, когато приемате масло от риган?

Маслото от риган е с високо съдържание на съединения, които са мощни антиоксиданти, като карвакрол, тимол и тритерпени. Тези съединения намаляват оксидативния стрес чрез елиминиране на свободните радикали и предотвратяване на клетъчно увреждане, което може да предотврати риска от развитие на: Артрит. Ракови заболявания, като рак на дебелото черво, простатата, белия дроб и рак на гърдата.

Какви са недостатъците на ригана?

Поради някои от неговите свойства, трябва да се имат предвид няколко неща, когато се приема риган или масло от риган в медицински количества. В големи дози маслото от риган може да бъде токсично – и дори смъртоносно. Риганът може да има диуретичен ефект. Големите количества риган могат да разстроят стомаха. Маслото от риган може да причини обрив, когато се прилага върху кожата.

Риганът съдържа химикали, които могат да помогнат за намаляване на кашлицата.

Влияе ли риганът на кръвното налягане? Според проучване от септември 2021 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, хората, които ядат повече билки и подправки, по-специално канела, куркума и риган, регистрират по-ниски стойности на кръвното налягане 24 часа по-късно.

Масло от риган

За повече иформация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top