Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерично масло от тамян

Етерично масло от тамян (Frankincense oil) – Царят на етеричните масла

Съдържание

Етерично масло от тамян (Frankincense oil) – Царят на етеричните масла

Етерично масло от тамян или Frankincense oil, неслучайно популярно като – Царят на етеричните масла Frankincense oil е от рода Boswellia и произхожда от смолата на районите Босуел в Пакистан. Тези дървета произвеждат смола със силни противовъзпалителни и противоракови свойства. Fr.oil е царят на маслата, едно от най-ценените масла.

10 основни ползи на етерично масло от тамян:

1. Помага за намаляване на стресовите реакции и отрицателни емоции.

Има анти-тревожно и редуциращо депресията свойство и за разлика от медикаментите, няма отрицателни странични ефекти и не предизвиква сънливост. Можете да приемате вътрешно по 1-2 капки директно в устата или под езика без да е необходимо разреждане, тъй като маслото е меко и недразнещо лигавиците (вечер преди сън за отпускане или при стресови ситуации).

2. Подпомага и засилва функциите на имунната система.

Тамянът работи за унищожаването на опасни бактерии, вируси и дори ракови заболявания. Може да се използва и за предотвратяване образуването на микроби върху кожата, устата или в дома. Затова много хора го използват при орални проблеми: гингивит, лош дъх, зъбобол, рани в устата, инфекции. Прилагайте топично върху засегнатите зони при нужда или вътрешно по 1-2 капки.

При остри състояния е препоръчително да се прилага на всеки 1/2 – 1 час до отзвучаване на симптомите. Може да се комбинира с вътрешен прием по 1-2 капки до 2-3 пъти дневно. Продължителният прием етерично масло от тамян не е противопоказен, но е добре да се правят почивки (от седмица до месец, съобразно продължителността на приема).

3. Може да помогне в борбата с РАКА

или страничните ефекти от химиотерапията. Лабораторни проучвания в Китай са установили, че комбинацията от Етерично масло от тамян / Frankincense oil и Myrrh oil влияе върху 5 туморни линии. Химичното съединение АКВА в Fr. Oil е успешно при убиването на ракови клетки, които са станали резистентни на химиотерапия. Изключително ефективен при рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Проучвания, проведени от Университета в Лестър в Обединеното кралство, разкриват потенциала за лечение на рак на яйчниците с помощта на етеричното масло от тамян. Използвайки съединението АКБА (ацетил-11-кето-бета-босвелична киселина), изследванията за пръв път показват способността на тамяна да се насочи към раковите клетки и да ги унищожи при пациенти в ранен стадий на рак на яйчниците. Водещият изследовател Камала Ал-Салмани обяснява, че етеричното масло от тамян успешно намалява, забавя и дори унищожава раковите клетки, както и потвърждава, че тамянът не предизвиква странични негативни ефекти върху организма, затова е изключително ефективен в борбата с рака.

Съществуват обаче и други съединения, открити в маслото от тамян, които се оказват полезни в борбата срещу раковите клетки. В наши дни новите изследвания сочат, че мощта на маслото от тамян може да бъде още по-обхващаща, заради успешното свързване на съединението АКБА с лечението и унищожаването на раковите заболявания на мозъка, гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и стомаха. Според изследователите противораковите свойства на тамяна се дължат на регулирането на клетъчните епигенетични механизми, което подчертава способността му да влияе върху гените, за да стимулира заздравяването на увреденото ДНК.

Хората, които използват етерично масло от тамян в ежедневието си могат да разчитат, че то действа освен за стопиране развитието на рака и като превенция срещу него. Дори и тези, които се подлагат на тежки химиотерапии и приемат сериозни медикаменти, усещат ползите от Етерично масло от тамян. Учени са установили, че при пациенти с мозъчен тумор, които получават церебрален оток (подуване на главата), както и тежко натравяне на организма, заради кортикостероидите, етеричното масло от тамян оказва благотворно влияние като намалява отока, стопира главоболието, замъгленото виждане и други негативни последствия от мозъчния тумор.

Учудващо за учените над половината от лекуваните пациенти с тамян постигат до 75% намаление на подуването. Според проучванията, тамяновото масло може значително да стимулира имунната система по два основни начина – пролиферацията на лимфоцитите (бързо и силно намножаване на белите кръвни клетки, които защитават организма) и намаляване на възпалението (което може би е основният рисков фактор за повечето хронични заболявания). Приемът на маслото е посочен в горната точка. За по-ефективен резултат е добре да се комбинира с етерично масло от Лимон. Съобразявайте приемът с препоръките за безопасна употреба.

4. Антимикробно средство срещу патогени.

Етерично масло от тамян е антисептик и дезинфектант в борбата с вредни микроорганизми и бактерии като: Cryptococcus neoformans и Pseudomonas aeruginosa и редица други.

5. Укрепва кожата и предотвратява признаците на стареене.

Подобрява тонуса и еластичноста й, създава защита срещу бактерии, намалява белези, акне, рани. От полза при избледняване на стрии, хирургични белези, суха и напукана кожа, бръчки, трудно зарастващи рани, синини. Има антисептично и стягащо кожата действие. При спешни състояния, като удар, нараняване, подуване и др. нанесете възможно най-бързо концентрирано масло от тамян. На лицето използвайте винаги разреден с базово масло тамян, пазете да не попадне в очите и спазвайте препоръките за безопасна употреба.

6. Етерично масло от тамян подобрява паметта.

При направени изследвания върху плъхове, учени са установили, че по време на бременност използването на етерично масло от тамян, може да увеличи паметта при потомството на майката.

7. Балансира хормоните и подобрява плодовитостта.

Облекчава менструалните болки, спазми, главоболие, тревожност, гадене и промени в настроението. Frankincense oil може да регулира производството на естроген и да намали риска от развитие на тумори и кисти в предменопаузата (При използването му върху плъхове (вътрешно) се увеличава плодовитостта и броя и жизнеността на сперматозоидите).

8. Подпомага храносмилателната система.

Подобрява правилното детоксикиране и улеснява разграждането на храната. Етерично масло от тамян ускорява отделянето на храносмилателни ензими, намалява болките и спазмите в червата. Отпуска мускулатурата на хран.тракт, ускорява предвижването на пасажите, спомага за увеличаване на кръвообръщението необходимо за правилното храносмилане. Доказана е ползата му при: “пропускливи черва”, колит, болест на Крон, IBS и др. Най-препоръчителен и ефективен е вътрешния прием в посочените по-горе разреждания.

9. Действа като хапче за сън.

Намалява нивата на тревожност и хроничен стрес. Успокоява, отваря дихат. пътища, отпуска тялото. Прилага се при шок, депресии и емоционален срив. Може да коригира кръвното налягане.

10. Подпомага премахването на болката и възпалението.

Може да потисне производството на ключови възпалителни молекули, свързани със заболявания като: артрит, астма, болезнени нарушения в червата, IBS и др. Намалява възпаленията при болки в ставите, мускулите и сухожилията. Имам позната, която премахна полип на дебелото черво с прием на тамян и лимон за период от 2 месеца и такава, на която и изчезна киста. Маслото от тамян може да се приема вътрешно, да се дифузва и маже.

ВАЖНО е да се знае, че етерично масло от тамян има кръворазреждащо действие и не се употребява в период от няколко дни преди или след операции и хирургични интервенции! Рядко се наблюдават непоносимисти и алергични реакции, маслото е меко и недразнещо лигавиците, което не налага употребата му в капсула или разреждане при орален прием!

Съществуват различни хемотипове на Тамян, както и множество още приложения, които не са описани тук. Искам да отбележа и факта, че конкретно маслото от Тамян на Дотера, комбинира в състава си 4 хемотипа на тамян – boswellia carterii, sakra, papyrifera и frereana. Богато на монотерпени; лимонен и а-пинен.

6616e898ada453e116ceb26f028d968c
За повече информация!
error: Content is protected !!
Scroll to Top