Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

репелент против комари

Има ли ефективен репелент против комари без химия?

Съдържание

 Има ли ефективен репелент против комари без химия?

Kомарите са сред „най-смъртоносните животни в света“.  Болестите, пренасяни от комари, убиват повече от 700 000 души по света всяка година. Затова използването на ефективен репелент против комари е от изключителна важност.

Когато комарът ухапе, слюнката му действа като анестетик, като ви пречи да го усетите. Знаете ли, че само женските комари хапят и те го правят, защото кръвта съдържа както храна за тях, така и протеин за нейните яйца. Когато женски комар ухапе човек, той забива хоботчето си в кожата и инжектира слюнката си, чийто химически състав предотвратява съсирването на кръвта. Имунната система на жертвата на ухапване реагира и това, както обяснява професор Джеймс Логан от Лондонското училище по хигиена и Тропическа медицина, “причинява сърбящата червена бучка, която много хора получават.”

Освен способността да откриват топлината и движението на тялото, комарите имат отлично обоняние и тъй като ние отделяме стотици различни химикали като част от телесната си миризма, за тях не е трудно да ни намерят.

Сред сигналните съединения са CO2, млечни киселини, произведени през кожата и карбоксилни киселини, произведени от бактерии, които живеят върху кожата – пример за това са миризливите крака.

Съществуват няколко начина, с които да се предпазим от ухапване. Те включват, синтетични и естествени варианти за репелент против комари

Репелентът против комари действа най-добре, когато се нанася обилно върху цялата открита кожа, като слънцезащитен крем.

Според професор Джеймс, четири активни съставки са научно доказани, че действат върху комарите. Три от тях: DEET, IR3535 и пикаридин (известен също като икаридин) са произведени от човека, но четвъртият, PMD, е естествен (намира се в маслото от лимонови евкалиптови дървета и е специално формулиран във висока концентрация, за да работи като репелент). Професорът, твърди че ако репелентът против комари включва една от тези активни съставки, тогава той трябва да се окаже ефективен, стига да се прилага „като слънцезащитен крем“ върху цялата открита кожа.

Отдавна знаем, че растенията имат естествена защита, за да се предпазят от вредни нашественици като гъбички, бактерии и насекоми. Естествено срещащите се масла в тях, съдържащи се в листата, стъблата, кората, дървесината и цветовете им, помагат за поддържането на растенията здрави. Това са именно ароматните етеричните масла!

Етеричните масла служат като изцяло натурални алтернативи без химикали, ефективно отблъскващи насекомите, за да ги държат далеч от вашия дом и градина. Тяхната ефикасност се крие в силните им аромати, които възпират вредители като комари, мравки и мухи.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са ароматни летливи органични съединения, които естествено съществуват в тези растения. Те са изградени от въглеродни, водородни и кислородни съединения. Лесно се изпаряват и имат силна миризма. Етеричното масло е течност, която се използва като естествено лекарство. Има някои етерични масла, които могат да помогнат срещу комарите. Когато се използват безопасно и се прилагат правилно, етеричните масла могат да отблъскват насекомите също толкова ефективно, колкото всеки търговски репелент за насекоми.

Хората използват растения от хиляди години, за да отблъскват насекомите в къщите и градините си. Изгарянето на растения някога е било популярен метод за опушване на насекоми.

Хората днес също засаждат лимонова трева, лавандула, цитронела, босилек или неем, за да пазят домовете и градините си от насекоми и вредители.‌

Нека разгледаме най-ефективните етерични масла, които могат да ни предпазят от комарите през лятото

Много етерични масла отблъскват насекомите, като маскират ароматите, които ги привличат, или блокират рецепторните неврони в техните обонятелни органи, насърчавайки ги да търсят другаде храната си. Нека разгледаме най-подходящите сред тях:

 • Масло от лимонов евкалипт (Eucalyptus citriodora или Corymbia citriodora)

Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва масло от лимонов евкалипт като активна съставка в репелентите за насекоми.

Лимоновият евкалипт се извлича от вид евкалиптово дърво. Има естествено големи количества от съединението цитронелал, което отблъсква насекомите. Процесът на дестилация на лимонов евкалипт също прави съединение, наречено пара-ментан-3,8-диол (PMD). Това съединение е единственият репелент на растителна основа, който CDC препоръчва да се използва на места, където има болести, пренасяни от комари като малария.

 • Масло от цитронела (Cymbopogon winterianus, nardus)

Цитронела е съставка в много репеленти. Това масло също е с високо съдържание на цитронелал и гераниол, като и двете отблъскват насекомите. Продукти, които имат точното количество цитронела, могат да бъдат толкова ефективни, колкото DEET, когато се комбинират правилно с други етерични масла.

Етеричното масло от Citronella излъчва отчетлив цитрусов аромат, който действа като мощно възпиращо средство, особено срещу комари и други летящи вредители, но също така и срещу хапещи насекоми като кърлежи и паяци.

 • Масло от Босилек (Ocimum basilicum ct Linalool)

Етеричното масло от босилек съдържа различни проценти евгенол и линалол. Тези съединения излъчват силен аромат, който действа като естествен репелент срещу насекоми, което затруднява приближаването или кацането на насекомите върху третираните повърхности. То пречи на техните сензорни рецептори, което прави етеричното масло от босилек безопасен и ефективен избор за отблъскване на комари, прахови акари и други вредители.

 • Лимонена трева (Cymbopogon flexuosus)

Етеричното масло от лимонова трева е мощен репелент срещу насекоми, известен с естествените си свойства. Съдържа нерал и гераниол, съединения, които излъчват силен цитрусов и освежаващ аромат, който ефективно отблъсква насекомите. Ароматът на етеричното масло от лимонена трева действа като естествен репелент, особено срещу комари, мухи, пчели и оси.

 • Масло от здравец / гераниум (Pelargonium graveolens var roseum)

Здравецът е с високо съдържание на гераниол, които му придават флорален и леко розов аромат, който ефективно отблъсква насекомите.

Етеричното масло от здравец съдържа също и цитронелол. Отличителният му аромат действа като силно възпиращо средство, особено срещу комари, кърлежи и други досадни вредители.

 • Ментово масло (Piperita mentha)

Ментата естествено съдържа много ментол. Това може да предизвика охлаждащ ефект върху кожата ви, който се чувства приятно в жегата. Освен това може да отблъсне комарите.

Ароматът на ментовото масло действа като мощно възпиращо средство, особено срещу летящи вредители.

 • Лавандулово масло (Lavandula angustifolia)

Лавандуловото масло, известно със своите успокояващи свойства, също се разпознава като естествен репелент срещу насекоми. Съдържа съединения като линалол и линалил ацетат, които излъчват приятен флорален аромат, който отблъсква насекомите. Ароматът на лавандулово масло действа като репелент за комари, мухи и други нежелани вредители.

 • Масло от карамфил (Eugenia caryophyllata)

Етеричното масло от пъпки на карамфил съдържа евгенол, съединение, което излъчва силен и отличителен аромат, мразен от насекомите. Ароматът на карамфилово масло действа като мощно възпиращо средство, особено срещу комари, пчели и оси. Важно е да знаете, че това масло е доста силно и дразнещо за кожата и изисква двойно по-голямо разреждане.

 • Масло от кедрово дърво (Juniperus virginiana)

Етеричното масло от кедрово дърво съдържа съединения като цедрол и туйопсен, които излъчват силен дървесен аромат, който отблъсква насекомите. Ароматът на това масло е особено ефективен срещу комари, мравки и други. Това го прави отличен за репелент против комари или универсален спрей за насекоми с етерично масло!

Какво трябва да знаете, когато използвате репелент против комари с етерични масла?

Преди да използвате етерични масла, за да предпазите комарите, има няколко неща, които е важно да знаете.

 1. Направи си сам спрейове. Може да прочетете за това как да направите свой собствен спрей против комари с етерично масло. Това не винаги е добра идея. Трудно е правилно да се направи спрей. Етеричните масла се изпаряват бързо. Това означава, че имате нужда от други съставки, за да получите ефективна дълготрайна защита и същевременно да предпазите кожата си.
 2. Дразнене на кожата. Подходящите репеленти изискват висок процент етерично масло за да са ефективни срещу комарите. Твърде много етерични масла обаче, могат да раздразнят кожата ви, да причинят обрив, зачервяване или други проблеми по кожата ви.
 3. Трябва да знаете и, че има етерични масла, които не трябва да се използват при деца. Като цяло, трябва да избягвате използването на етерични масла против насекоми при деца под 2 години. Не използвайте продукти с лимонов евкалипт при деца под 3 години; както и такива с лютива мента при деца до 6 години.
 4. EPA регистрация. EPA не изисква марките да регистрират етерични масла като репеленти срещу насекоми. Това означава, че Агенцията казва, че етеричните масла като цяло са безопасни, без да ги тества за ефективност.

Как да използвате репелент против комари с етерично масло?

Колко полезни са етеричните масла като репеленти зависи от много неща, включително:

 • Излагане на вода
 • Изпотяване
 • Ниво на активност
 • Температура на въздуха
 • Количество на активната съставка в продукта

От това зависи и колко често ще се налагам да използвате вашия продукт, за да останете защитени.

Допълнителни съвети за безопасност при употреба на домашен репелент против комари

Не забравяйте, че на домашните репеленти не трябва да се разчита в райони, където е известно, че насекомите пренасят опасни болести като жълта треска, малария или лаймска болест. Когато рискът от сериозно заразяване е голям заложете на сертифицирани и тествани продукти.

Покрийте кожата си: Защитете се, като покриете кожата си с дълги панталони и ръкави. Нанасяйте репелента само върху открита кожа.

Няколко предложения за домашен репелент против комари с етерични масла:

Локално

Два варианта на спрей срещу комари:

 1. Смесете заедно по 12 капки здравец, розмарин, майорана и лавандула с половин чаша дестилирана вода, една трета чаша екстракт от хамамелис и 1 чаена лъжичка растителен глицерин. Разклатете добре и нанесете върху откритата кожа и дрехи, преди да излезете на открито.
 2. Друг вариант на защитен спрей е към 100 ml дестилирана вода и 1 супена лъжица чист алкохол 90 градуса или Solubol да прибавите 15 капки етерично масло от евкалипт, 10 капки етерично масло от цитронела, 5 капки етерично масло от мента и 5 капки лавандула.

Рецепта за крем с етерично масло против комари, който да нанасяте директно по кожата на откритите участъци:

 • 8 супени лъжици кокосово масло
 • 7 капки етерично масло от лимонова трева
 • 7 капки етерично масло от лавандула
 • 7 капки етерично масло от цитронела
 • 7 капки етерично масло от лимонен евкалипт

Към 100 мл. от обичайния хидратиращ крем за тяло или натурален крем за хидратация може да прибавите:

 • 10 капки цитронела
 • 8 капки чаено дърво
 • 5 капки мента
 • 5 капки лавандула
 • 5 капки карамфил
 • 5 капки лимонена трева

В дифузер –

Рецепта за дифузьор с етерични масла против комари

За 24-часова защита от комари, тази пикантна флорална смес ще ви помогне да си починете необезпокоявани денем и нощем.

 • 5 капки етерично масло от цитронела
 • 5 капки етерично масло от чаено дърво
 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от евкалипт

Разбира се може да създавате още различни комбинации на репелент против комари според етеричните масла, с които разполагате; както и да променяте концентрацията им спрямо индивидуалните нужди, тегло и възраст.

Още за репелент против комари

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top