Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

безопасна употреба на етерични масла

Безопасна употреба на етерични масла

Съдържание

Безопасна употреба на етерични масла

КАК БЕЗОПАСНО ДА ПРИЛАГАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Прочетете внимателно правилата за безопасна употреба на маслата. Етеричните масла (ЕМ) са чисти и високо концентрирани природни продукти, които независимо от начина на използване, проникват в организма, пренасяни от кръвоносните съдове и достигат до проблемните органи. Имат изключително малки молекули, които им позволяват да преминат през стените на клетката. Те са безценни за организма, но само при правилна употреба, спазена дозировка и точна диагностика. Могат да бъдат използвани по много начини:

 • масаж или разтривка с лечебна цел или за успокоение разредени с подходящото базово масло
 • локална апликация – при пъпки, афти, херпес
 • разтворени във вана, душ-гел, шампоан или крем
 • като топъл или студен компрес при удар, рана, ожулвания, синина
 • като влажна или суха инхалация – при влажна се капват няколко капки в гореща вода; а при суха – върху парче плат или памуче
 • в дифузер за пречистване и освежаване на въздуха в помещението. В дифузер могат да се използват и с лечебна цел, но е важно вътрешността му да е от качествен материал за да не преминат нежелани вредни вещества от пласмасата в маслото и съответно във въздуха. Търсете символите ВРА free или РР за качеството на пласмасата.
 • като промивка, гаргара или жабурене
 • като вътрешен прием – винаги в разтворено състояние и с повишено внимание; ако изрично е описано, че продукта е подходящ за това.

Препоръки за безопасна употреба на етерични масла

 • Винаги преди употреба на нов вид етерично масло, направете тест за чувствителност, като капнете на сгъвката на ръката капчица от маслото и изчакате 15 минути за да сте сигурни, че нямате непоносимост ,алергия или чувствителност към някоя от съставките. Тя може да се изрази в зачервяване, обрив, сърбеж, подуване или дори изгаряне на кожата или лигавицата.
 • При употреба разреждайте маслата с базово масло (основа) като кокосово, арганово, жожоба, масло от авокадо, зехтин и др., тъй като ЕМ не са водоразтворими. Без значение дали ги ползвате за вътрешна или външна употреба, с малки изключения, е важно да са разредени заради вашата сигурност. Най-често, на всяка капка ЕМ по 3 капки базово масло като минимум.
 • При деца и бременни с особенно внимание и по-голямо разреждане (при децата най- лесно ще се ориентирате, като запомните, че броя на годините е равен на броя на капките). В края на поста ще добавя схемата на разреждане.
 • Винаги при употреба нанасяйте маслата далече от лигавици, уши, очи и др. чувствителни части от тялото. Ако все пак попаднат на някое от тези места, не отмивайте с вода, а вземете памуче напоено с базово масло и се опитайте да отстраните с него попадналото ЕМ.
 • ЕМ трябва да се съхраняват в тъмни и стъклени шишета при температура от 5 до 30 градуса. Тези масла не гранясват, за разлика от базовите растителни масла, но могат да се окислят и да образуват смолисти утайки. Особено летливи и склонни към окисляване са цитрусовите масла, богати на лимонен. Цитрусите са и фоточувствителни и ако ги употребявате върху кожата не се излагайте на слънце поне няколко часа. Препоръчително е да ги използвате вечер. Когато се окислят, ЕМ губят лечебните си свойства, променят аромата си и могат да причинят алергични реакции. Затова ги съхранявайте на тъмно и хладно за да им се радвате по-дълго. Срокът им на годност обичайно е около 5 години и е упоменат на опаковката.
 • ЕМ са толкова концентрирани, че могат да разтопят и разтворят химични съединения от пластмаса или гума и да станат токсични.
 • Не всички масла могат да се употребяват вътрешно. Освен това трябва да са сертифицирани и изрично да е упоменато, че са подходящи за вътрешен прием на опаковката им. Малко са фирмите, които могат да се похвалят с подобна чистота и качество на продуктите си. Една от тях е Дотера. Тя притежава сертификат CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade), гарант за най-високо качество на продуктите, изследвано в 3 независими лаборатории.

След като се уверите, че ЕМ са безопасни и се консултирате със специалист, може да ги приемате в разреден вид, в желатинова капсула или върху бучка захар, както и в лъжица мед. Внимавайте също да не предозирате, не приемайте повече от 6-8 капки в един прием или 25-30 капки на ден.

Така наречените „горещи“ масла са с по-мощни съставки, като феноли и имат нужда от по-голямо разреждане и допълнително внимание при прием – касия, канела, карамфил, мащерка и риган. Риганът трябва да се приема като антибиотик за не повече от 10 дни.

Други масла, които се разреждат при млада и чувствителна кожа е категорията Sensitive са – мента, джинджифил, черен пипер, евкалипт, уинтър грийн.

 • Децата и маслата е друг важен момент, на който да обърнем внимание. До 3 годишна възраст е забранен вътрешен прием на масла. Не е препоръчително за деца да се използват масла като : анасон, канела, копър и мента. Маслата за деца трябва да са съобразени с подходящото за възрастта разреждане.
 • Масла и бременност. През бременността не използвайте масла като: Копър, Градински чай, Канела, Кипарис, Ветивер, Риган и доста други, които можете да разгледате подробно в картинките към поста. 
 • Бъдете отговорни към здравето си и винаги прилагайте принципа : На често и по малко!!!
  Това е най-важното правило при прием на етерични масла!!!
НА МАСЛАТА
масла
2

За поръчка или регистрация към:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

https://www.mydoterra.com/Application/index.cfm…

За повече информация и разяснения как да поръчате от продуктите на Дотера, прилагам този линк:

https://www.facebook.com/groups/1764678866950801/permalink/1792347450850609/
колаген

Знаете ли, че етеричните масла могат да насърчат производството на КОЛАГЕН в кожата?

Колаген Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и хората и е най-изобилстващият белтък, съставлявайки 1/4 от всички белтъци в тялото. Той е

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top