КАК БЕЗОПАСНО ДА ПРИЛАГАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Съдържание

КАК БЕЗОПАСНО ДА ПРИЛАГАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Прочетете внимателно правилата за безопасна употреба на маслата. Етеричните масла (ЕМ) са чисти и високо концентрирани природни продукти, които независимо от начина на използване, проникват в организма, пренасяни от кръвоносните съдове и достигат до проблемните органи. Имат изключително малки молекули, които им позволяват да преминат през стените на клетката. Те са безценни за организма, но само при правилна употреба, спазена дозировка и точна диагностика. Могат да бъдат използвани по много начини:
-масаж или разтривка с лечебна цел или за успокоение разредени с подходящото базово масло
-локална апликация – при пъпки, афти, херпес
-разтворени във вана, душ-гел, шампоан или крем
-като топъл или студен компрес при удар, рана, ожулвания, синина
-като влажна или суха инхалация – при влажна се капват няколко капки в гореща вода; а при суха – върху парче плат или памуче
-в дифузер за пречистване и освежаване на въздуха в помещението. В дифузер могат да се използват и с лечебна цел, но е важно вътрешността му да е от качествен материал за да не преминат нежелани вредни вещества от пласмасата в маслото и съответно във въздуха. Търсете символите ВРА free или РР за качеството на пласмасата.
– като промивка, гаргара или жабурене
– като вътрешен прием – винаги в разтворено състояние и с повишено внимание; ако изрично е описано, че продукта е подходящ за това.

Препоръки за безопастност

-*Винаги преди употреба на нов вид етерично масло, направете тест за чувствителност, като капнете на сгъвката на ръката капчица от маслото и изчакате 15 минути за да сте сигурни, че нямате непоносимост ,алергия или чувствителност към някоя от съставките. Тя може да се изрази в зачервяване, обрив, сърбеж, подуване или дори изгаряне на кожата или лигавицата.
*При употреба разреждайте маслата с базово масло (основа) като кокосово, арганово, жожоба, масло от авокадо, зехтин и др., тъй като ЕМ не са водоразтворими. Без значение дали ги ползвате за вътрешна или външна употреба, с малки изключения, е важно да са разредени заради вашата сигурност. Най-често, на всяка капка ЕМ по 3 капки базово масло като минимум. При деца и бременни с особенно внимание и по-голямо разреждане (при децата най- лесно ще се ориентирате, като запомните, че броя на годините е равен на броя на капките). В края на поста ще добавя схемата на разреждане.
*Винаги при употреба нанасяйте маслата далече от лигавици, уши, очи и др. чувствителни части от тялото. Ако все пак попаднат на някое от тези места, не отмивайте с вода, а вземете памуче напоено с базово масло и се опитайте да отстраните с него попадналото ЕМ.
*ЕМ трябва да се съхраняват в тъмни и стъклени шишета при температура от 5 до 30 градуса. Тези масла не гранясват, за разлика от базовите растителни масла, но могат да се окислят и да образуват смолисти утайки. Особено летливи и склонни към окисляване са цитрусовите масла, богати на лимонен. Цитрусите са и фоточувствителни и ако ги употребявате върху кожата не се излагайте на слънце поне няколко часа. Препоръчително е да ги използвате вечер. Когато се окислят, ЕМ губят лечебните си свойства, променят аромата си и могат да причинят алергични реакции. Затова ги съхранявайте на тъмно и хладно за да им се радвате по-дълго. Срокът им на годност обичайно е около 5 години и е упоменат на опаковката. ЕМ са толкова концентрирани, че могат да разтопят и разтворят химични съединения от пластмаса или гума и да станат токсични.
* Не всички масла могат да се употребяват вътрешно. Освен това трябва да са сертифицирани и изрично да е упоменато, че са подходящи за вътрешен прием на опаковката им. Малко са фирмите, които могат да се похвалят с подобна чистота и качество на продуктите си. Една от тях е Дотера. Тя притежава сертификат CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade), гарант за най-високо качество на продуктите, изследвано в 3 независими лаборатории. След като се уверите, че ЕМ са безопасни и се консултирате със специалист, може да ги приемате в разреден вид, в желатинова капсула или върху бучка захар, както и в лъжица мед. Внимавайте също да не предозирате, не приемайте повече от 6-8 капки в един прием или 25-30 капки на ден. Така наречените „горещи“ масла са с по-мощни съставки, като феноли и имат нужда от по-голямо разреждане и допълнително внимание при прием – касия, канела, карамфил, мащерка и риган. Риганът трябва да се приема като антибиотик за не повече от 10 дни. Други масла, които се разреждат при млада и чувствителна кожа е категорията Sensitive са – мента, джинджифил, черен пипер, евкалипт, уинтър грийн.
* Децата и маслата е друг важен момент, на който да обърнем внимание. До 3 годишна възраст е забранен вътрешен прием на масла. Не е препоръчително за деца да се използват масла като : анасон, канела, копър и мента. Маслата за деца трябва да са съобразени с подходящото за възрастта разреждане.
*Масла и бременност. През бременността не използвайте масла като: Копър, Градински чай, Канела, Кипарис, Ветивер, Риган и доста други, които можете да разгледате подробно в картинките към поста. 
* Бъдете отговорни към здравето си и винаги прилагайте принципа : На често и по малко!!!
Това е най-важното правило при прием на етерични масла!!!

НА МАСЛАТА
масла
2

За поръчка или регистрация към:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

https://www.mydoterra.com/Application/index.cfm…
За повече информация и разяснения как да поръчате от продуктите на Дотера, прилагам този линк:

https://www.facebook.com/groups/1764678866950801/permalink/1792347450850609/
error: Content is protected !!
Scroll to Top