Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етеричното масло от кедър

Как и за какво да използваме етеричното масло от кедър?

Съдържание

Етеричното масло от кедър

Етеричното масло от кедър

се добива от вечно зеленото иглолистно дърво КЕДЪР. Ясно е, че етерично масло от кедрово дърво е чудесно средство за Вашия лекарствен шкаф. Сега позволете ми по-подробно да препразкажа препоръките на доктор Екс, относно употребите и потенциалните ползи, които това прекрасно меко масло крие:

1. Екзема и Етеричното масло от кедър

Екземата е често срещано нарушение на кожата, което причинява суха, червена, сърбяща кожа, която може да се раздуе или да се спука. Някои потребители откриват, че етеричното масло от кедрово дърво намалява неприятното възпаление и сухота, които идва с екзема. Има няколко начина да включите етерично масло от кедрово дърво в ежедневието си, като добавите маслото към кожата си или сапун, разтривайте го в заразената или сърбяща област заедно с носещо масло или направете вана с пет капки масло от кедрово дърво добавен към него.

2. Косопад и Етеричното масло от кедър

Какво прави масло от кедрово дърво за косата ви? Етеричното масло от кедрово дърво изглежда стимулира космените фоликули и увеличава циркулацията на скалпа. Това допринася за растежа на косата и може да забави загубата на коса. Билкови и ароматерапевти често препоръчват кедрово етерично масло за косопад, изтъняване на косата и различни видове алопеция. Какви са най-добрите масла за смесване за растежа на косата? Има доказателства, че прилагането на кедрово дърво в съчетание с етеричните масла от мащерка, розмарин и лавандула върху скалпа подобрява растежа на косата при до 44% от хората с косопад след седем месеца лечение.

За да се възползвате от тази възможна полза, можете да добавите масло от кедрово дърво към шампоана или балсама си или просто да масажирате маслото в скалпа с носещо масло като кокосово масло и да го оставите да престои 30 минути преди изплакване.

3. Сух скалп и Етеричното масло от кедър

Често се използва за подобряване на сухия или люспест скалп. Това масло от дърво може да стимулира скалпа и да увеличи кръвообращението.  За да се възползвате от тази полза от етерично масло от кедрово дърво, смесете две капки от нея с кокосово масло, за да създадете смес с противогъбични и овлажняващи свойства. Добавете сместа към скалпа и го разтривайте за пет минути. За най-добри резултати, оставете го да седи на скалпа ви за около 30 минути – след това го измийте.

4. Антисептични свойства и Етеричното масло от кедър

Кедровото дърво определено е в списъка на етеричните масла, използвани в дерматологията, благодарение на многобройните си благоприятни ефекти върху кожата, включително и антисептичните му свойства. Като естествено антисептично средство, кедровото дърво може да предотврати развитието и растежа на вредни микроорганизми, които могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на кожата.

Тъй като етеричното масло от кедрово дърво има антисептични свойства, то може да се използва с носещо масло, за да дезинфекцира раните. Просто смесете есенциалното масло от кедрово дърво с кокосово масло и след това можете да нанесете сместа върху разфасовки и ожулвания, за да предотвратите инфекция.

5. Помага за артрит

Възпалението на ставите и тъканите, които са често срещани симптоми на артрит, може да доведе до изтощителна болка или дискомфорт. Масло от кедрово дърво се счита за едно от най-добрите етерични масла за артрит, тъй като има присъщи противовъзпалителни свойства. В действителност, локални болкоуспокоителни средства за болки в ставите и мускулите са известни като кедрово етерично масло за неговите терапевтични ползи.

Използвайки го външно върху кожата, можете да намалите възпалението, което след това може да сведе до минимум сковаността на ставите и дискомфорта. Можете да прилагате местно масло от кедрово дърво с масло за носител до зони, които Ви притесняват, или можете да опитате да си направите баня с пет до 10 капки етерично масло от кедрово дърво.
P.S. * Ревматоиден артрит (РА) е дългосрочно автоимунно състояние, характеризиращо се с болезнени, подути и сковани стави. Имунната система атакува погрешка здравите клетки в ставите като ръцете, китките и коленете. Скорошен предклиничен модел на РА установи, че пероралното прилагане на цедрол (основният съставен елемент на Вирджиния и Тексаско етерично масло от CEDARWOOD) намалява възпалението и увреждането на ставите / хрущялите.

По-специално, цедролът намали секрецията на проинвъзпалителни цитокини и активирането на пътека, която усилва възпалението, причинено от тези цитокини.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33908779/

Атлаският Кедър показва значителни противовъзпалителни и болкоуспокояващи възможности без опасност от токсичност в проведени клинични изследвания. Противовъзпалителната активност на маслото в максимална дневна доза от 5 капки, далеч надхвърля възможностите на медикаменти, като Диклофенак и Натриев салицилат.

Освен това маслото показа пълна безопасност при оценката на остра токсичност. Авторите на проучването стигнаха до заключението, че доказаната безопасност и ефикасност на етеричното масло от Атласко кедрово дърво го правят обещаващ заместител на синтетични и конвенционални аналгетици.

https://www.mdpi.com/2227-9717/10/3/581?fbclid=IwAR2Ljw5BjoQJAucQeFU-IN7saNwguj4hL8MebOz36ym9zjE5TTKFo_I7Lu4

6. Естествен дезодорант и Етеричното масло от кедър

Етеричното масло от кедрово дърво е меко, успокояващо и притежава приятен аромат на дърво. Добавя топъл тон към всяка смес от парфюми или смеси от масла. Освен това, когато се използва в дома, то действа като естествен дезодорант, който освежава въздуха. Дифузиращото масло от кедрово дърво или прибавянето към естественото етерично масло / тяло спрей може да има дълготраен терапевтичен ефект за вас и вашия дом.

7. Седативни и успокояващи ефекти

Ароматерапията е акт на използване на етерични масла за подобряване на психическото и физическото благосъстояние. Изследванията показват, че може да използвате това масло ако искате да се успокоите и отпуснете. Проучване, проведено с животни, установи, че кедровото дърво има “забележими седативни ефекти”. (7)

8. Диуретик

Активните съставки от кедрово етерично масло, включително cedrol, бета-кедрен и thujopsene, са известни с естествени диуретични способности. (8) Това означава, че кедровото дърво може да увеличи честотата на уриниране, което помага на организма да отстранява токсините и излишната вода от тялото.

9. Подобрява фокуса и ADHD

Изследване, проведено от д-р Тери Фридман М.Д. и Денис Еггет от университета “Бригъм Йънг”, показва, че използването на кедрово дърво за деца може значително да подобри техния фокус и способност за учене. Тридесет и четири деца с ADHD получиха едно от трите етерични масла (кедрово дърво, ветивер или лавандула) за вдишване или нищо. Децата вдигнаха бутилка етерично масло в ноздрите си и три дълбоки инхалации три пъти на ден в продължение на тридесет дни. В края на проучването имаше 30 субекта, които повторно се захванаха с EEG и T.O.V.A. тест.

Изследователите установяват, че и двете групи ветивер и кедрово дърво са имали подобрения в мозъчната активност и са намалили симптомите на ADHD.

10. Кашлица

Тъй като есенциалното масло от кедрово дърво има антиспазматични свойства, това може да помогне за облекчаване на кашлицата. Ако имате кашлица, може да опитате да използвате етерично масло от кедрово дърво, преди да заспите през нощта. Разтрийте две капки масло, смесено с носещо масло, върху гърдите и гърлото си и го разтривайте за една минута. Можете също така да добавите сместа към горната си устна, за да помогнете на дишането.

11. Репелент

Етеричното масло от кедрово дърво е известно, че отблъсква вредители, особено мравки, кърлежи и бълхи. Можете да разредите маслото във вода, за да напръскате кожата си като спрей, за да отблъснете насекомите на открито или да използвате дифузер, за да ги държите извън къщата или апартамента. Можете също така да пръскате разредено етерично масло от кедрово дърво върху мебелите си, за да запазите вредителите далеч.

Едно проучване измерва ефективността на кедровото дърво и неговия активен компонент cedrol към мравките и кърлежите. Изследването установява, че етеричното масло се използва като силен репелент срещу летящи мравки, докато черните мравки изпитват доза-зависима смърт, когато са изложени на кедрол. Освен това, когато cedrol се използва при най-високата доза (6,3 mg / ml), cedrol убива 100% от кърлежите. (11) Имате ли проблем с молците, които ядат дрехите ви? Забравете онези стърчащи топки от молци, използвайте етерично масло от кедрово дърво, за да ги държите настрана. Маслото е известно с това, че убива ларвите на дребните молци.

Добавете етерично масло от кедрово дърво към памучни топки и ги поставете в гардероба, на закачалите ви и вътре в кутиите за съхранение.

12. Намалява напрежението

Тъй като етеричното масло от кедрово дърво е успокояващо, то има силата да облекчи напрежението и стреса, които могат да окажат негативно влияние върху вашето здраве. Той има отпускащ и успокояващ ефект върху ума, намалява възпалението и мускулните болки, както и дразненето на кожата.

Изследванията, публикувани през 2017 г., показват, че ароматът на етерично масло от кедрово дърво, съдържащ цедрол, може да насърчи съня чрез увеличаване на парасимпатетичната активност и увеличаване на производството на серотонин.

Едно интересно проучване измерва седативните свойства на кедровото дърво. Проучването включваше плъхове, които вдишвали cedrol, съставка от кедрово дърво. Моторната активност при плъховете значително намалява; плъховете, на които е даден кофеин и категоризирани като хиперактивни, също показват намаление на активността. Скоростта на спане при плъховете също се е увеличила.

Тези ароматерапевтични свойства на етеричното масло от кедрово дърво наистина могат да помогнат на хората, борещи се с хроничен стрес и напрежение. Всичко, което трябва да направите, е да вдишвате есенциално масло от кедрово дърво директно от бутилката или да разпръснете няколко капки масло.

13. Убива гъбични инфекции

Етеричното масло от кедрово дърво може да ви помогне да се предпазите от гъбични патогени и хранително отравяне. Едно проучване, направено в Катедрата по орална медицина и радиология в Индия, установи, че етеричното масло от кедрово дърво е жизнеспособна алтернатива на други антибактериални средства и е “ефективен модул, използван за борба както на бактериите, така и на дрождите, отговорни за оралните инфекции”.

Проучването също така разкрива, че канеленото масло, лимонена трева, карамфилово масло и евкалиптно масло имат същите противогъбични свойства.

14. Помага за лечение на акне

Като естествено антисептично средство, етеричното масло от кедрово дърво понякога се използва като основно средство за акне, изключително често и хронично кожно оплакване.

Доклад за случая, публикуван през 2016 г. в списание Journal of Alternative and Free Medicine, обсъжда как дерматолозите все повече и повече се обръщат към алтернативни естествени обработки като етерични масла. Този казус показва как добавянето на кедрово дърво към кожата на пациента с акне е “полезно за контролиране на акнето”. За да подобрите естественото акне, опитайте да добавите една капка етерично масло от кедрово дърво към вашия лосион или лице, измийте всеки ден / нощ.

Интересен експеримент, насочен към способността за създаване на аромати за парфюми от възобновяеми енергийни източници, като кедрово дърво.

Учените откриват, че маслото от кедрово дърво, смесено с терпентиново масло, е много подходящо за синтеза на дървесни и кехлибарени нотки. Ако се използва за търговски парфюми, повече хора могат да се възползват от невероятните ползи за здравето на кедровото дърво. Можете също така да опитате да направите свой собствен домашен мъжки Кьолн, който включва капки етерично масло от кедрово дърво.

Изследване върху животни, публикувано през 2018 г., се съсредоточава върху някои от активните компоненти на кедровото дърво – кедрол, алфа-цедрен, бета-цедрен и тиуопсен. Като цяло, изследователите отбелязват, че кедровото дърво, което е от съществено значение в своята цялост, и неговият активен кедрол са най-вероятно да имат анти-тревожно въздействие.

Друг интересен фактор е, че етеричните масла от кедрово дърво понякога са направени от отпадъчни дървесни стърготини – което означава, че хората се възползват от рециклирана и рекултирана дървесина. Колко елегантно е това?

Нежелани реакции от Етеричното масло от кедър

Етеричното масло от кедрово дърво трябва да се използва само навън. Въпреки че някои етерични масла могат да се добавят към храната или да се приемат перорално в минимални количества, не е безопасно да се консумира етерично масло от кедрово дърво вътрешно.

Ако се консумират вътрешно, страничните ефекти от кедрово етерично масло могат да включват повръщане, гадене, жажда и големи увреждания на храносмилателната система. Жените, които са бременни, не трябва да използват етерично масло от кедрово дърво. Говорете с Вашия лекар, преди да използвате това масло, ако кърмите, ако имате медицинско заболяване или понастоящем приемате лекарства.

Ако се използва във високи концентрации, етеричното масло от кедрово дърво може да предизвика дразнене на кожата. Винаги разреждайте маслото от кедрово дърво с носещо масло като кокосово масло, преди да го използвате върху кожата и избягвайте очите, лигавиците и чувствителните зони.

Както всички етерични масла, дърпайте кедровото дърво на място, недостъпно за деца и домашни любимци. Етеричното масло от кедрово дърво (Juniperus virginiana) идва от източния червен кедър и е известно, че има активни компоненти, полезни за здравето като кедрол. Масло от кедрово дърво е изключително силно и не трябва да се използва вътрешно. Винаги търсете етерично масло от кедрово дърво, което е от най-високо качество, което означава, че това е 100 процентово чисто терапевтично етерично масло, което е направено чрез използване на методи за екстракция на СО2.

Върховите здравни приложения и ползи от етерично масло от кедрово дърво включват способността му да: подобряват възпалителните състояния на кожата като екзема насърчаване на растежа на косата успокоявате сухия скалп има естествени антисептични свойства артрит облекчение естествен дезодорант естествен седатив естествен диуретик подобряване на фокуса и ADHD кашлив релеф отблъскващ буфер, включително молци и мравки облекчаване на стрес борба с гъбични инфекции подобряване на акнето.

Източници:  dr.Axe, dr. Johnson

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

error: Content is protected !!
Scroll to Top