Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Кандида

Кандида – гъбичката, наш приятел или враг?

Съдържание

Кандида

Кандида / Candida e гъбичка, която неизменно присъства в нашата микрофлора. Известни са над 20 вида от рода, които причиняват инфекции при човека, най-разпространеният от които е Candida albicans. Размножават се чрез пъпкуване и при благоприятни условия образуват дълги, нишковидни псевдомицели. Характерно за вида C. аlbicans е, че при неблагоприятни условия образува хламидоспори с големина от 7 до 12 микрометра и овална форма, които подпомагат оцеляването им.

Обичайно гъбичките живеят в малки количества върху кожата, в устната кухина, стомашно-чревния тракт и влагалището без да причинява проблеми. При наличие на някои предразполагащи фактори, които водят до отслабен имунитет или дисбаланс/дисбактериоза на нормалната флора на организма, се получава свръхрастеж, който води до инфекции, заболявания и редица сериозни състояния, между които дори и рак. Има много научни публикации, които свързват свръхрастежа на гъбите с това тежко заболяване. Италианският онколог др. Симончини е издал и книга по темата (“Ракът е гъба”).

Най-честата причина за компрометиран имунитет е приемът на антибиотици и кортикостероиди, които нарушават баланса на нашата микрофлора, унищожават значителна част от добрите бактерии и гъбичките живеещи в тялото взимат превес.

Този процес е познат като дисбактериоза. Той се наблюдава и при някои имунокомпрометирани заболявания, като СПИН, рак, диабет, автоимунни състояния и др. Често хора с тези състояния са подложени и предразположени на гъбична инвазия. Именно добре работещата имунна система и полезните бактерии в червата поддържат нивата на Кандида ниски. Нашето тяло има прекрасни защитни механизми благодарение, на които оцеляваме и се справяме със заобикалящите ни инфекции. Нашите бели кръвни клетки (неутрофили) са способни да мигрират при активна инфекция в тялото за да ни защитят от нашественици. Те се превръщат в макрофаги (клетки убийци), които поглъщат и елиминират патогените, носещи заплаха.

Дисбактериозата, както вече споменахме е предпоставка за развитие на Кандида инфекция в организма ни. Наличието на благоприятна среда и неактивен имунен отговор е началото на процеса, в който гъбичките бавно и незабелязано започват да се мултиплицират и да образуват своите колонии. Гъбичният растеж освобождава токсини, които интоксикират организма и изтощават имунната система. Така попадаме в в един омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Високите нива на кандида могат да затруднят и адекватната чернодробна функция за пречистване от токсини, която е предпоставка за високи нива на възпаление и опасност от отключване на сериозни заболявания.

Освен антибиотичното и кортикостероидното лечение е добре да се обърне внимание и не останалите рискови фактори за гъбичен растеж, като употребата на алкохол и лошите хранителни навици, даващи храна на гъбичките – това са предимно захар и бързите въглехидрати. Излагането на мухъл (особено вдишването на спори от плесен), пестициди, живак, хлор и други токсини.

Веднъж намерили своите благоприятни условия за съществуване и растеж, гъбичките могат да се окажат доста упорити и трудни за елиминиране.

Не винаги третирането с лекарствени антимикотици може да тушира трайно проблема. Обичайно след определен период от време симптомите са завръщат, премахвайки гъбичките често остават техните спори. Освен това гъбичките са в състояние да образуват сериозни и трудно разрушими колонии, слепвайки се заедно. Затова е добре да се подготвите за дълга битка и да сме последователни в борбата поне за период от 1 година, както и ако сте предразположени да прилагате антимикотична терапия 1-2 пъти годишно.

 Трябва да знаете, че стандартните антимикотични препарати могат да доведат до чернодробен товар, затова при по-продължителна терапия следете състоянието на черния си дроб!

Радвам се да ви споделя, че природата е помислила за всичко и може да ни предложи цял арсенал от антимикотични природни продукти. Тук само ще изброя някои от тях, тъй като акцент в нашата статия са етеричните масла. Започвам с кокосовото масло и киприловата и лауриновата киселини в него, пао д‘арко, риган, екстракт от семки на грейпфрут, черен орех, биотин, чесън, женско биле, колоидно сребро, бромелаин (от ананас), маслинови листа, протеолитични ензими, тиквени семки и мн. Други.

Преди да ви споделя най-добрите антимикотични етерични масла искам да разгледаме симптомите, които можем да свържем с гъбичен растеж. Кандида засяга предимно кожа, лигавици и храносмилателната система.

Към кожните проявления се числят екземите, обривите, гъбичките по ноктите (онихомикоза), псориазис, пърхот и редица други кожни образования. Освен локално третиране, винаги се прилага и вътрешен прием; заедно с диета и пробиотичен прием. Топлата и влажна кожа е предпоставка за благоприятна среда.

Лигавиците, също могат да бъдат доста засегнати от гъбична инвазия, тъй като кандида обичат влажна и топла среда. Тук визирам уста, нос, влагалище и храносмилателна система. Млечицата при бебетата и малките деца, бял налеп по езика; синузити и задна хрема за носа. При тези състояния може да включите обтриване на лигавиците с разредено чаено дърво, жабурене на устата с кокосово масло и т.н.

Гениталната кандидоза е съпроводена със зачервяване, парене, силен сърбеж и дискомфорт. Активира се както при имунодефицитни състояния, бременност, диабет, рак и т.н.; така и от ползване на лубриканти, тампони, презервативи, превръзки, полов контакт със заразен и др.(затова е препоръчително и двамата партньори да се лекуват едновременно). Тук е добре да прилагате клизми и вагинални апликации локално за отзвучаване на симптомите.

Вагинална кандида и етеричните масла

Проявленията на гъбичната инфекция и свръхрастежа в храносмилателния тракт могат да се проявят, като: запек, диария, метаболитен синдром, пропускливи черва, ГЕРБ, газове, подуване, дискомфорт, глад за сладко и др.

Кандида се свързва и с редица емоционални проявления, като умора, главоболие, мозъчна мъгла, сексуална дисфункция, проблеми със съня, слаба памет, депресия и др.

Нека не забравяме, че всички състояния, свързани с нарушен имунитет, както затруднената чернодробна детоксикация крият риск от гъбична атака; в това число са всички автоимунни заболявания, хормонални дисбаланси, вирусни инфекции и възпалителни процеси в тялото (астма, цистит, ендометриоза, диабет, алергии, отити, простуди, артрит и т.н.)!

Лечението трябва да е насочено към адекватна елиминационна диета, съпроводена с антигъбични препарати и пробиотични храни, които да върнат нарушения баланс на тялото. За подробности касаещи пробиотиците, вижте приложената статия от блога:

Фаворит сред етеричните масла в борбата с Кандида е ЧАЕНОТО ДЪРВО!

След него се нареждат още: риган, мащерка, лимонена трева, карамфил, мента, розмарин, лимон, лавандула, маточина, туя, гераниум, мирта, spikenard, евкалипт и др. Ето и няколко изследвания по темата:

Пероралната кандидаза (инфекция от и натрупване на дрожди, особено Candida albicans, по лигавицата на устата) е често срещано състояние, особено сред хора с компрометирана имунна система. Неотдавнашно лабораторно проучване потвърди, че етеричното масло от Лимонена трева убива растежа на гъбичката и подобрява активността на нистатин в борбата с Кандида. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35195155/

Candida albicans е най-често срещаната гъбичка, която образува биофилми в устата, но може да се комбинира с други микроби, за да стане още по-патогенна. Пероралната кандидоза, се появява, когато в устата ви се натрупват значителни количества Candida. Лабораторно проучване установи, че етеричното масло от пъпка Карамфил инхибира този вид Candida. Още по-важното е, че маслото инхибира растежа на биофилмите, създадени чрез комбиниране на видове Candida, получени от устата на хора с перорален гъбичен растеж. Това предполага, че водите за уста, които съдържат етерично масло от карамфил, могат да помогнат за намаляване на риска от перорален растеж и може би да помогнат за локално справяне с гъбичката.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34633113/

Добавете една капка лимонена трева към вода за уста, за да изчистите устната кухина.

Candida е опортюнистична, често се залепва към увредените тъкани, което води до нарастване на нейната устойчивост към противогъбични лекарства и намирането на естествени решения – критично. Скорошно лабораторно проучване установи, че етеричното масло от Мащерка е предотвратило растежа на гъбичката и е убило устойчивите на лекарства Candida дрожди. Активността на маслото е била по-голяма от тази на фуконазол (противогъбично лекарство, използвано срещу Candida, което понякога е свързано със сериозни странични ефекти. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34946056/

http://www.mdpi.com/1420-3049/23/7/1668/htm

Друго лабораторно проучване установи, че както Гераниум/Здравец, така и етеричното масло от палмароса инхибират растежа на гъбичката, като здравецът е по-активен. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32840389/

Следващи лабораторни изследвания заключават, че етеричните масла от Кимион, Фенел/Копър и Манука инхибират растежа на Candida и също са естествени решения в борбата с гъбичката присъстваща в стомашно-чревния тракт и лигавиците.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31782669/

Дотера има патентован противопаразитен 3 месечен протокол с GX assist, който се прилага в 3 месечна схема съвместно с пробиотик. Три поредни месеца през първите 10 дни на всеки месец се приемат капсулите GX assist  3 пъти дневно, след което се приема пробиотик за 20 дни.

doTERRA Джи Хикс Асист GX Assist 90 cap.

През този период е задължително да изключите брашно и захар и да преминете предимно на алкална храна, богата на фибри и зеленчуци, които да съставляват 70% от менюто ви – това са всички билки и подправки, зеленчуци без нишестените картофи и бял ориз.

Плодовете трябва да бъдат ограничени до 5% от общата диета, като избирате не сладки такива – ябълки, берита – малини, боровинки, ананас, лимон, грейпфрут и др.

Може да приемате и същият процент 5% от така наречените бавни въглехидрати – кафяв ориз, елда, киноа и др.

20% белтъчни храни и протеини – немазни меса (пиле, телешко, заешко, риба), яйца, ядки и единствено кисело мляко от млечните храни.

По време на режима е препоръчително да се приемат и 5-6 лъжици студено пресовано натурално кокосово масло, което е прекрасно средство за борбата с гъбичките.

Същото масло може да прилагате по кожата, смесено с чаено дърво и лавандула за постигане на по добри резултати. Може да го използвате и вагинално, като си направите влагалищни глобули от кокос, за 1 супена лъжица около 5-6 капки (например 4 к. чаено + 2 капки лавандула).

 

Ако ви се струва твърде сложно, може да го заместите с зехтин или масло от черен кимион; като за 10 мл. (около 1 супена лъжица) база използвате 5-6 капки от същите етерични масла (чаено дърво и лавандула). Препоръчва се поставяне на глобулите през ден за период от 3 месеца.  Течните масла могат да се впръскват със спринцовка или да се прилагат в напоен с блендата тампон, като влагалищна промивка.

Освен патентованите капсули на Дотера, всеки може да си приготви антикандида бленд у дома, който да приема вътрешно за период от 3 месеца, след което през месец да продължи да прилага за по седмица за период от 1 година. Задължително с прием на качествен пробиотик или пробиотични храни, като камбуча, домашно кисело зеле, кефир,  тофу и т.н. Важно е да запомните, че повечето добри бактерии освобождават противогъбични съединения, които предпазват от прерастване на гъбичните дрожди. След изтичане на годината се препоръчва да го прилагате 2 пъти годишно за по 1 месец, като профилактика.

Разреждането на антикандида бленда е 2:1; или за 10 мл. зехтин са ви нужни около 5 мл. или 80-85 капки етерична смес. Приемайте 3 по 6 капки преди храна за 2 седмици за период от 3 последователни месеца. Аз миксирам:

  • 25 капки чаено дърво
  • 20 капки мащерка или риган
  • 20 капки лимон
  • 10 капки карамфил
  • 10 капки мента

За орална профилактика е прекрасно да прилагате пулинг техника с кокосово масло към което да добавите карамфил или чаено дърво по 1-2 капки на супена лъжица 2 пъти седмично.

https://healthy-oils.eu/pulling-%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-do-terra/

Не забравяйте и прекрасната вода за уста на Дотера.

doTERRA Почистваща вода за уста 100 ml. / 473 ml.
 

За бебешката млечица може да си направите бленд от зехтин и чаено дърво 1% разреждане, с който да обтривате венците.

error: Content is protected !!
Scroll to Top