Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

масло от карамфил

Масло от карамфил – мощно противопаразитно средство и още …

Съдържание

Етерично масло от карамфил

Етерично масло от карамфил

Mасло от Карамфил е популярно със силните си антисептични, противовирусни, имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. На прах Карамфилът бързо губи свойствата си. Азиатската медицина го използва не само в кулинарните рецепти, но и за защита на тялото от заболявания, вируси, гъбички и всякакви паразити. Неговите лечебни свойства са насочени в по-голямата си част към борба с бактерии и паразити от всякакъв произход като: Candida, Staphylococcus aureus, Aspergillus flavus, Aspergillus versicolor и други.

Състав на етерично масло от карамфил

Маслото съдържа 36 различни съставки като манган, желязо, калий, натрий, калций, омега-3 ненаситени мастни киселини, феноли, витамини К, С, В1, В6 и др. Най-важната активна съставка е евгенолът (като тимол при мащерката). Евгенолът със силните си противовъзпалителни, антибактериални и аналгетични свойства се използва ефективно при зъбобол, като намалява възпалението и облекчава болката (достатъчно е да се натрие венецът около болния зъб). Маслото е добро при халитоза (лош дъх в устата), тъй като антибактериалните му компоненти неутрализират разлагащи се остатъци от храна в устната кухина. Това е най-удачното масло при всякакви зъбни инфекции, натрупана плака по зъбите, зъбобол, рани и язви в устата, кариеси, абцеси и възпаление на венците.
Използва се също и при ушни инфекции (тампон с равни количества масла от карамфил и сусам се поставя в ушния канал и болката отшумява); кожни страдания като акне, брадавици,гъбички по краката, херпес-симплекс, рани и дори рак на кожата; както и при вътрешни паразити – кандида, храносмилателни разстройства, бактериални колити, гъбични инфекции, вирусен хепатит, диария, цистит и др.
Дори нетърпими болки в ставите, остеопороза и ревматоиден артрит се облекчават от мощните противо-възпалителни и аналгетични свойства на маслото. Мускулната болка също може да изчезне при масажиране на болното място с няколко капки масло от Карамфил, смесени със зехтин. За подобряване на здравината на ставите и костите съществена роля играят високите нива на калций, желязо, магнезий и омега-3 мастни киселини в маслото.

Още ползи на етерично масло от карамфил

Друга полза на масло от Карамфила е, че подобрява нарушено храносмилане, балансира метаболизма и подпомага изгарянето на мазнините. Унищожава вредните бактерии в храносмилателния тракт и предпазва от стомашни инфекции, болки в стомаха, газове, хълцане, диария, колит. Стумулира производството на ензими, засилва отделяне на храносмилателните ензими, прочиства черния дроб и предотвратява затлъстяването.

Може да се ползва с успех и при респираторни заболявания – настинки, бронхити, кашлица, запушен нос, възпалено гърло и синуси, вирусни инфекции и грип. Затова и не случайно присъства в състава на On GUARD.
Масло от карамфил притежава силни противогъбични свойства и предотвратява гъбични инфекции. Евгенолът инхибира развитието на Candida Albicans, патоген предизвикващ кандидоза в човешкото тяло. Със силните си антисептични свойства маслото от карамфил предотвратява инфекции при порязвания, изгаряния, рани, натъртвания и същевременно подобрява регенерацията на епителните клетки на кожата. Карамфилът унищожава над 60 вида бактерии, включително propionibacterim acne, която причинява акне. Засегнатите области се мажат със смес от масло от карамфил и кокосово масло в съотношение 1:10.
При диабет понижава глюкозните нива. Маслото има невероятен потенциал за намаляване на средните показатели за серумна глюкоза. Добре е да се взема повече от месец за регулиране на кръвната захар.
Добре действа при главоболие и мигренозни пристъпи (една капка от маслото върху небцето или няколко капки на парче плат за 15 минути върху челото облекчава главоболието).
Спира гадене и повръщане при морска болест (една капка масло в чаша вода).
Ефикасно средство при ухапвания и ужилвания от насекоми – извлича отровата, както и опарвания от растения (коприва).
Да се използва само разредено с базово масло, това е силно, горещо масло, което може да раздразни и изгори кожата или лигавиците, ако не се спазят мерките за безопасна употреба и по-високото разреждане на маслото с базово такова.

Това етерично масло е мощен стимулант при умствена и физическа преумора. Притежава силни аналгетични свойства и се бори с всякакви инфекции (дихателни, стомашно-чревни и пикочни). Карамфилът е горещо масло, което задължително трябва да бъде разреждано.

Приложения на масло от карамфил:


– В помощ при зъбобол и възпалени венци, афти, абцеси, кариеси. Може да се използва за почистване на плаката и избелване на зъбите, срещу лош дъх, намалява загубата на калций и реминерализира зъбите.

Добрата орална хигиена и чистота е важно да намали риска от кариеси и други зъбни състояния. Две етерични масла, които трябва да вземете предвид за вашата рутина за перорална грижа, са мента и карамфил. Предклинично проучване установява, че както каранфил, така и ментовото етерично масло инактивират ензимите, произведени от бактерията Streptococcus mutans, които могат да намалят образуването на плака и кариеси (кариес).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31375097

– Масло от карамфил е изключителен антиоксидант, поради високото съдържание на евгенол в него. Свободните радикали играят роля в много заболявания, като сърдечни заболявания и рак. Опаковка от 5мл. масло от Карамфил е сравнима по антиоксидантна сила с 45 кг. боровинки. Антиоксидантите забавят стареенето и защитават тялото от лошите вируси и бактерии. Това го прави незаменим в борбата с вирусите.

В това проучване антиоксидантната активност на маслото от карамфил е сравнена с BHA, BHT, α-токоферол и неговия водоразтворим аналог тролокс:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535210001899?fbclid=IwAR2NZTX6BJE5JE4EVF0SaBjQ_GYy5lIVAZPlwtmpWxztJKuGJrtykkIrMks

Карамфиловото масло е признато за вещество „Общо считано за безопасно“ от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, когато се прилага при нива, ненадвишаващи 1500 ppm във всички категории храни. Освен това, Експертният комитет по хранителните добавки на Световната здравна организация (СЗО) установи приемливия дневен прием на човешко масло от карамфил при 2,5 mg / kg телесно тегло за хората (Kildeaa et al., 2004). Това ниво на консумация на карамфилово масло може да намали много рискове за здравето. В умерените препоръчителни дози (тъй като е хепатотоксично), карамфиловото масло може да се използва за минимизиране или предотвратяване на липидното окисление в хранителни и фармацевтични продукти, забавяне образуването на токсични продукти на окисляване, поддържане на хранителни качества и удължаване срока на годност на храните и фармацевтичните продукти.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32566363/

– При храносмилателни проблеми като разстройства, колики, гадене, газове, трудно храносмилане и гастрит. Основно средство срещу паразити в червата.

Vibrio parahaemolyticus е грам отрицателна бактерия, която причинява стомашно-чревно заболяване при хора, характеризиращо се с водниста или кървава диария, гадене, повръщане, треска, главоболие и коремни крампи. Бактерията живее в солена вода (като открита в крайбрежните води на САЩ и Канада) и предизвиква симптоми след поглъщане на замърсена вода или храна. Етеричните масла от мащерка и карамфил намаляват бактериалния растеж в лабораторни изследвания.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515601/

В друго клинично проучване може да се проследи и противотумурния потенциал на масло от карамфил. Комбинация от сладък копър (фенел) и етерични масла от карамфил уби раковите клетки на дебелото черво, без да вредят на нормалните човешки клетки в предклинични изследвания.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31364915

– В помощ за намаляване на високото кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Неотдавнашен преглед установи, че фенилпропаноидите в етеричните масла, като евгенол в карамфиловото масло, имат понижаване на кръвното налягане, отпускане на кръвоносния съд, понижаване на холестерола и понижаване на кръвната захар.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31218957/


– При гъбички по краката, акне и чревни паразити (кандида). Мощно средство за изчистване в комбинация с хранителен режим (за период от поне 2 седмици), богат на пробиотици и беден на захар и глутен.

От три тествани етерични масла (карамфил, лавандула и евкалипт), етеричното масло от карамфил демонстрира най-голяма способност за подобряване на качеството на въздуха на закрито, като осигурява широкоспектърно инхибиране на гъбички. Забележително, всяко от етеричните масла е по-ефективно от белина, оцет, фенол и изолиран лимонен за противогъбична активност.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29516785

Дифузирайте 5 или повече капки Clove, за да прочистите местната си среда и да я комбинирате с дестилирана вода или оцет, за да обеззаразите повърхностите.


– При настинка, хрема или бронхит, дифузвайте в помещението. Белодробно масло, подпомага отхрачването и отпускането на мускулния спазъм. Препоръчително при стафилококови инфекции.

Скорошно проучване оценява способността на етеричните масла да регулират дейността на имунната система за потенциалното им използване при възпалителни и инфекциозни състояния. Те стигнаха до заключението, че както карамфил, така и канела ефективно модулират имунната дейност. Не е грешка, че толкова много имуноподдържащи етерично-маслени смеси съдържат и двете масла.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31369773/


– Твърдата му обвивка съдържа евгенол (аналогично на канелата), което е силно противовъзпалително средство.

Учени са забелязали, че пероралното приложение на карамфил етерично масло подобрява хипокампалните (област на мозъка, свързана с настроението) пътища, които променят настроението и насърчават адаптивното поведение, което води до мощна антидепресантна активност.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590367

– Ухае чудесно и има широко приложение в кулинарията.

-При пикочо-полови инфекции, импотентност и стерилитет.

-При мускулно ставни и неврологични болки, парези, ревматизъм, лумбаго, главоболие, пресни травми, неврити. Има обезболяващо действие.

Много от вас вероятно втриват успокояващ бленд от етерични масла върху мускулите си след упражнения, но знаете ли, че вдишването на определени етерични материали може да намали умората след упражненията? Предклиничен модел на умора след упражнение разследва ползите от вдишването на смес от равни части от сладък портокал, мента, карамфил и розмарин CT 1,8-cineole. Сместа с етерично масло беше пулверизирана за 10 минути след плувен тест до изчерпване. Резултатите показаха, че вдишването на смеса за етерично масло значително намалява умората, причинена от упражнения.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29234408/


– Заедно с тамян се прилага при мастни образувания по кожата. По 2-3 капки от двете масла, смесени с базово се нанасят върху мястото 1-2 пъти дневно до изчезването му.

Предклинични изследвания показаха, че етерично масло от карамфил, защитено от стареене на кожата, причинено от излагане на слънчевите UV лъчи, а също така подобри бариерната функция и влагата на кожата.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30178790

За регистрация или връзка с мен:

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

За повече информация от други източници, касаеща ползите, употребата и приложенията на етеричните масла, както и рецепти, статии и странична литература към блога.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

джинджифил и куркума

Прилики между джинджифил и куркума, ползи и приложения

Забелязали ли сте приликите между джинджифил и куркума? Тези две етерични масла съдържат зингиберен, който осигурява антиоксидантна подкрепа. Куркумата съдържа 0,1–15% зингиберен, докато джинджифилът има

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top