Кипарисовите масла и за какво да ги използваме

СъдържаниеКипарисовото етерично масло се добива от връхчетета и плода на растението Кипарис, като могат да бъдат открити различни разновидности, които имат и разлики в химичния състав. Етеричното масло от Кипарис е изключително полезно за здравето и за детоксикацията на черния дроб. Освен, че отстранява токсините в тялото то е полезно за нервната и кръвоносната система. Бори се с инфекциите и подпомага дихателната система. Едни от най-важните му ползи са:


– Стяга кожата, мускулите и кървящите венци. То прониква през кожата и подпомага качественото стягане на мускулните влакна. Стяга космените фоликули и порите на кожата (идеално средство срещу акне). Подходящо за мазна кожа с широки пори.

-Свива кръвоносните съдове, намалява потока на кръвта и подобрява кръвообръщението, повишава кръвосъсирването. Помага за намаляване на тежката менструация. Служи като естественна фиброидна терапия и средство за защита от ендометриоза. Може да се прилага при гинекологични неразположения, касаещи яйчници, матка, дисменорея, аменорея, менопауза и т.н.
– Ускорява зарастването на рани и се справя с инфекции. Има антисептични свойства, които се дължат на camphene. Използва се за лечение на кожни обриви, външни и вътрешни рани, гнойни пъпки и акне. Убива бактериите по кожата.
– Има антиспазмолитични свойства. Ефективно облекчава всякакви спазми на дихателната система, червата , мускулите, корема и крайниците. Подходящо масло за периферната нервна система. При мускулни разтежения и крампи, болки и възпаления в карпалния тунел, артритни болки, болки от претоварване, радикулити, неврологични състояния с пулсиране, дърпане и спазми. При възпален нерв може да се комбинира с Мента, Майоран, Риган, Тамян и Deep Blue. При болка с Майоран и Лимонена трева.
– Има диуретични свойства. Намалява задържането на течности. Дренира бъбреците, облекчава работата им и прочиства уринарния тракт от бактерии. Отстранява токсините и детоксикира организма, увеличава потенето и по този начин помага на тялото да се освободи от излишните вода, сол и замърсители. Предотвратява и кожни състояния, които се дължат на токсичност. Може да се използва при напикаване в комбинация с маслото Баланс.
– Подобрява дихателната функция, подходящо масло за горни и долни дихателни пътища. Изчиства замърсяванията и храчките, натрупани в дихателните пътища и белите дробове. Овладява тежки респираторни състояния като бронхит, астма, спастична кашлица и др.
– Помага при проблеми със съсирването.
– При лоша циркулация. Тъй като стимулира притока на кръв и подобрява циркулацията на кръвта е чудесен лек при разширени вени, хемороиди и целулит. За разширени вени може да комбинирате с Лавандула и Лимонена трева.
– Има седативен и успокояващ ефект. Намалява безпокойството, добро терапевтично средство при хора подложени на ежедневен стрес и такива преживели тежка травма или шок. При проблеми със съня, тревожност и притеснение.

Antonia Donkova, 0899807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top