Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

АРОМАТЕРАПИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ

АРОМАТЕРАПИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ

Съдържание

АРОМАТЕРАПИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ. НОВ ПОДХОД В БОРБАТА СРЕЩУ СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ

Атеросклерозата е основната причина за сърдечните заболявания в наши дни.

Втвърдяването на артериите и образуването на плака в тях са причина за тежки състояния като инфаркт и инсулт. И макар, като главен виновник да е сочен високият холестерол в кръвта, истината е малко по-различна. Нашето тяло използва циркулиращият в кръвта холестерол за да закърпи увредените и склерозирали артериални стени. Увреждането на стените на съдовете се дължи на много фактори, като: замърсявания и токсини в тялото, вируси, бактерии, свободни радикали и др. Това е един дълъг процес и ако причината за възпалението и увреждането на тъканта не бъде установена, в крайна сметка ще доведе до фатален край.

При тъканно увреждане на артериална стена в нашето тяло настъпва сложен процес. Опитвайки се да улесни заздравяването на раната, тялото изпраща на помощ кръвосъсирващи протеини (тромбоцити), които залепвайки се един за друг, създават нещо като предпазна лепенка. Известно е, че всяко едно увреждане в човешкото тяло, активира тромбоцитите да се струпват на едно място и да се съсирват. Паралелно с този процес артериалните клетки освобождават протеини, които стимулират растежа на мускулните клетки в стената. Така на увреденото място се натрупва фиброзна тъкан от тромбоцити, триглицериди, калций и холестерол. Тази плака не просто се натрупва, а по-скоро нараства постепенно и става част от самата стена, за която е здраво захваната от слой силни кръгови мускули.

Все по-често се търси причинно-следствена връзка между сърдечните заболявания и хроничните бактериални и вирусни инфекции в тялото. Има множество научни изследвания и опити, които доказват, че именно бактериите и вирусите атакуващи артериалните стени са в основата на възпалителните процеси увреждащи стените на кръвоносните тъкани. В изследване е установено наличие на бактерии в самата плака. Един от първите, установил наличието на бактерии в атеросклеротичната плака е Брент Мюлещайн, кардиолог в LDS Hospital в Солт Лейк Сити и университета в Юта. Той констатирал наличие на хламидиална инфекция в 79% от образците, взети от коронарната артерия на 90 сърдечно болни пациенти. 

Мюлещайн провежда и опити с зайци, които заразява с хламидия, в резултат на което техните артериални стени видимо се одебеляват. След проведен курс на антибиотично лечение, артериите на зайците се нормализират. Докато съществува инфекцията и възпалението, плаката продължава да нараства. Когато микроорганизмите колонизират артериалната стена те увреждат артериалните клетки и задействат процесите в тялото за възстановяване на повредените участъци.

Това е и началото на образуването на плака по стената на съда. Именно имунната система в този момент е отговорна за овладяването на процеса. Например, след като някой се зарази с херпес, вирусът остава в организма за цял живот и имунната система определя степента на пораженията, които този вирус може да причини. Неспособността на имунната ни система да се справи с инфекцията води до задълбочаване на състоянието и болест. Факторите, влияещи на нейната ефективност са стреса, лошия хранителен режим, липсата на физическа активност, наличието на тежко заболяване, токсини и замърсяване и др.

Както вече стана ясно, антибиотиците могат да бъдат от помощ при лечение на сърдечни заболявания, когато имаме наличие на бактерия в организма, но при вируси като Цитомегаловирус (CMV), които най-често се свързват с артеросклерозата те са безсилни.

Тогава на помощ идват силните противовирусни етерични масла, както и добре познатото ни кокосово масло. Те могат да убиват бактериите и вирусите в нашите тела, които са първопричина за множество болести и възпалителни процеси без да нанасят поражения върху здравите клетки. Затова и голяма част от съвременните проучвания и изследвания са насочени именно към едно по-задълбочено проучване на техните лечебни и противопатогенни възможности.

DoTERRA е разработила и патентовала един изключителен продукт за вътрешен прием с търговското наименование GX assist, който има в състава си набор от най-силните антибактериални и противовирусни масла, умело комбинирани с небезизвестната каприлова киселина извлечена от кокоса.

Изключителни резултати в борбата с високият холестерол, дава вътрешния прием на масло от Лимонена трева. Други подходящи етерични масла за овладяване на проблема са Джинджифил, Розмарин, Риган, Мента, Карамфил, Лимон, Черен пипер, Грейпфрут и др. Маслата могат да бъдат приемани в комбинация от 2-3 вида в растителна капсула, по 2 капки от вид с малко зехтин, като е добре всяка седмица да се сменят комбинациите. След прием от 1-2 месеца на различните масла е добре да пуснете кръвни изследвания за проследяване на резултата.

АРОМАТЕРАПИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ. Ето и малко повече информация за най-подходящите масла, срещу висок холестерол:

Етерично масло от Лимонена трева: Това етерично масло е чудесно за насърчаване на кръвообращението и понижаване на нивата на холестерола. Има мощни аналгетични и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло Lemongrass за висок холестерол е известно с това, че поддържа кръвоносните съдове разширени, което позволява непрекъснат приток на кръв.

Етеричното масло от Карамфил: Добре известен със своите противовъзпалителни и обезболяващи ефекти, маслото Clove може да бъде чудесен избор за регулиране на имунните процеси в организма. Активната съставка, открита в карамфилите, наречени евгенол, е ефективен инхибитор на тромбоцитите, което помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Етеричното масло от Лавандула: Популярно етерично масло заради неговите релаксиращи и успокоителни свойства, както и ярко сладък цветен аромат. Лавандуловото масло може да спомогне за успокояване на ума и тялото. Това влияе на разширяването на кръвоносните съдове чрез премахване на стреса, безпокойството, страха и напрежението. Маслото от Лавандула е показало, че намалява нивата на холестерола в организма.

Етерични масла от Кипарис и Розмарин: Маслото от Кипарис има силни антиоксидантни съединения и може да помогне да се отървете от токсините в тялото, действайки по същия начин като омега-3 маслата. То е в състояние да стимулира кръвообращението и успокоява нервната система. Маслото от Розмарин има аналгетични свойства, спомагайки за облекчаване на болки и артрит. И двете масла намаляват нивата на холестерола в организма.

Етерично масло Канела: Установено, че има способността да стабилизира кръвната захар, тази подправка прави и голямо етерично масло. Доказано е също, че спомага за намаляване на възпалението и борбата с инфекциите. Въпреки че не може да има много странични ефекти, етеричното масло от Канела може да бъде дразнещо за кожата.

Етерично масло от Смирна: Естествено противовъзпалително, това етерично масло помага за намаляване на холестерола и понижаване на кръвното налягане.

Етерично масло от Босилек: маслото от Босилек е спазмолитично средство, което спомага за облекчаване на напрежението в мускулите. Той също действа като противозалепващо и антисептично средство и има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят болката. Съдържа и понижаващи холестерола свойства.

Етерично масло от Бергамот: Известно, че е мощен антидепресант, етеричното масло от Бергамот също помага за контрол на нивата на холестерола. Маслото може да помогне за контролиране на апетита, намаляване на преяждането и поддържане на контрола на теглото. Също така съдържа големи количества полифеноли, които са известни с регулирането на метаболизма и предотвратяването на абсорбцията на холестерол.

Етерично масло от Риган: Тази популярна билка е обща съставка в много хранения и има лечебни свойства, когато е концентрирана в маслена форма. Маслото е естествен редуциращ холестерол агент. Но трябва да се внимава, когато се използва, тъй като може да взаимодейства с лекарства като разредители на кръвта. Също така, Oregano oil съдържа омега-3 мастни киселини, аргинин и полуесенциални аминокиселини, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Етерично масло от Джинджифил: Това масло е известно, че създава приятно усещане за затопляне, когато се използва. Съдържа също антиоксидантни съединения, които помагат на организма да елиминира отпадъците и да намалява възпалението. Комбинацията от тези два ефекта може да подпомогне кръвообращението. Етеричното масло от Джинджифил също улеснява разграждането на захарта и неговата абсорбция.

Други подходящи продукти, за успешно справяне с мисията “висок холестерол”са: детокслкиращия черния дроб Zendocrine и подпомагащия отслабването и апетита Slim&Sassy

https://draxe.com/lower-cholesterol-naturally-fast/

 

ateroskleroza2

Друга основна причина водеща до увреждане на клетките и тъканите, са свободните радикали. Вероятно най-опасните за сърцето и артериите хранителни вещества са окислените липиди (мазнини). При обработените растителни мазнини са премахнати естествените антиоксиданти, които ги защитават от оксидация и образуване на свободни радикали, а топлинната им обработка допълнително ускорява този процес на оксидация. Когато тези масла се консумират те освобождават в кръвта множество свободни радикали, които атакуват обвивката на артериите и причиняват множество възпаления и увреждания.

Единственият начин на противодействие срещу свободните радикали в кръвния поток е приема на антиоксиданти. Това са молекули, които неутрализират радикалите и ги правят безопасни. Научно е доказано, че хранителен режим богат на антиоксиданти (пресни плодове и зеленчуци), намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като обаче, само пресните плодове и зеленчуци не винаги са достатъчни, удачно е да помогнем на тялото си, като приемаме хранителни добавки богати на антиоксиданти.

АРОМАТЕРАПИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ. Cellular Vitality Complex; Alpha CRS+ е антиоксидантният комплекс на Дотера, който е едно естествено и ефективно решение в помощ на нашето тяло. Той съдържа важни съставки в помощ на клетъчното здраве и жизненост:

Boswellia serrata extract (beta boswellic acids) – това е киселина, извлечена от смолата на растението Boswellia, като тамяна. Тя има силно противовъзпалителни и антиракови свойства. Спомага за предотвратяване на артрити и поддържа здравето на ставите.

Scuttelaria Root Extract (Baicalin) – това е полифенол, извлечен от Scuttelaria (Байкалски шлемник) с антиоксидантни, противоракови и антиалергични свойства.

Milk Thistle Extract (Silymarin) – това е екстракт от магарешки бодил, използван за лечение и превенция на чернодробни заболявания. Подпомага освобождаването на тялото от токсини и намалява възпалителните процеси. Има силно антиоксидантно действие, в подкрепа на борбата срещу свободните радикали.

Polygonum Cuspidatum Extract (Resveratrol) – Ресвератрол е мощен антиоксидант, с изключително въздействие върху всички органи и системи в тялото. Противодейства на свободните радикали; с естествени антибиотични и противогъбични свойства. Принадлежи към групата на полифенолите. Използва се при хронични възпалителни процеси, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. Има го в грозето, малините, къпините и боровинките.

Pineapple Extract (Bromelain Protease Enzymes) – извлича се от ананаса. Бромелаин е натурален ензим, който допринася за нормалното усвояване на протеините в храносмилателния тракт. Има обезболяващи и противовъзпалителни свойства. Подкрепя сърцето, при артритни болки, контузии и рани.

Green Tea Leaf Extract – богат източник на мощни антиоксиданти – полифеноли. Стимулира активността на антиоксидантните ензими. Има силно антибактериално, антивирусно и антиалергично действие. Укрепва мастния метаболизъм.

Pomegranate Fruit Extract (Ellagic Acid) – Елаговата киселина е силен естествен антиоксидант, който има свойството да ограничава взаимодействието на ДНК-то с някои канцерогенни вещества, като нитрозамини и хидрокарбони. Може да забави растежа на някои видове тумори. Може да я открием още в гроздето, лешниците, малините и др. Подсилва имунната система.

Turmeric Root Extract (Curcumin) – в помощ на храносмилателния тракт, сърдечно-съдовата и имунната система. Естественно елиминира токсините от организма и поддържа костно-ставното здраве. Защитава клетките от оксидативния стрес и благоприятства функциите на черния дроб и жлъчката. Има мощно противовъзпалително действие.

Grape Seed Extract (Proanthocyanidins) – екстракт от гроздови семки. Проантоцианидините са клас на полифенолни молекули, които се използват в подкрепа на сърдечно-съдовите заболявания, дълголетие и борба с високия холестерол (като пикногенолът); 50 пъти по-ефективно от витамин Е като антиоксидант.

Sesame Seed Extract – антиоксидант с бактерицидно действие, в подкрепа на високия холестерол.

Pine Bark Extract – кора от крайбрежен бор. Мощен антиоксидант, който блокира действието на свободните радикали увреждащи клетките. Подобрява гъвкавостта на ставите, мозъчните функции и забавя стареенето. Действа противовъзпалително при белодробни инфекции и бронхити, облекчава алергични състояния. Стимулира кръвообръщението и подобрява капилярите.

Acetyl-L-Carnitine – e аминокиселина, която се създава от тялото, което транспортира мастните киселини до митохондриите, за да подпомогне преобразуването им в енергия.

Alpha Lipoic Acid – алфа липоевата киселина е една от най-популярните антиоксиданти срещу стареенето. Подпомага отслабването и намалява нивата на глюкозата в кръвта. Регулира оксидантните увреждания – в помощ при Алцхаймер и Паркинсон. Увеличава нивата на антоксиданта Глутатион в мозъчните клетки, който регулира целостта и функциите на митохондриите.
Заедно с Л-Карнитина оказват положителен ефект върху оксидативния стрес и клетъчните дисфункции на мозъчните клетки ( множествена склероза и др. хронични заболявания на централната нервна система).

Coenzyme Q10 – известен е като мощен, универсален антиоксидант и играе важна роля за преобразуването на храната и кислорода в метаболитна енергия на клетъчно ниво. В помощ на диабетни състояния, наднормено тегло, вирусни и инфекциозни заболявания. Укрепва сърцето, мускулите, имунитета и нервната система, дава енергия и повишава потентността и продължителността на живота.

Quercetin – Кварцетин е полифенол, който се открива в цитрусите, зелените зеленчуци, беритата и ябълките. Има проучвания, че селективно убива раковите клетки на простатата без да засяга здравите. Блокира производството на ензими, които съдействат за размножаването на раковите клетки. Поддържа имунната система и хистаминовите нива в норма. Най-значимото му свойство е, че укрепва клетъчните стени. Има силно антиалергично действие и може да замести антихистаминовите препарати; предпазва белите дробове и носните и дихателните пътища.

Bacopa Monnieri Extract – има успокояващо и антидепресивно действие. Подобрява растежа на нервните окончания в мозъка и въздейства на системите регулиращи допамина и серотонина. Действа като антидепресант, подобрява паметта и работоспособността. Има и антиоксидантно действие.

Tummy Taming Blend – билков бленд от ментови листа, корен от джинджифил и кимион подпомагащи успокояването на стомаха.

ALPHA CRS 1

Друго ефективно средство за борба със свободните радикали е кокосовото масло. За разлика от другите растителни масла, то е много стабилно химически и не се окислява лесно. Освен, че действа като антиоксидант, то защитава сърцето и артериите от бактерии, вируси и свободни радикали, предотвратява по-нататъчни увреждания и подпомага оздравителния процес.

Освен всичко това кокосовото масло е евтино, достъпно и лесно приложимо в ежедневието и без странични ефекти. То е един прекрасен заместител на трансмастните киселини, които освен със сърдечните заболявания се свързват и с множество други неблагоприятно последици за здравето, като: диабет, дегенеративни заболявания, множествена склероза, дивертикулит, рак и др.

(Използвана литература: Чудото кокосово масло – Брус Файф)

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

error: Content is protected !!
Scroll to Top