Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Носните полипи

Носните полипи и етерични масла

Съдържание

Нoсните полипи! Могат ли да помогнат етеричните масла?

Какво представляват носните полипи? Полипи са израстъци, които покриват носните ви проходи или синусите. Те могат да блокират проходите и да затруднят дишането.  Меки са, безболезнени и неракови образования. Научни изследвания доказват, че 90% от хроничните синусни инфекции и полипи в носа се причиняват от гъбичен свръхрастеж и изграждане на устойчив биофилм по повърхността на носната лигавица, който гарантира оцеляването и размножаването на тези патогени. Най-честата причина за това състояние е прием на антибиотик, който убива бактериите, но дава потенциална възможност на гъбичките да се размножат, да вземат превес и да изградят устойчив биофилм (защитно покритие). Веднъж изграден, въпросния биофилм, става труден за унищожаване и елиминиране.

Носните полипи могат да причинят усложнения, защото могат да блокират въздушния поток и дренажа на течности. Те също са резултат от хронично възпаление. Потенциалните усложнения включват:

Обструктивна сънна апнея: Това сериозно състояние ви кара да спрете и започнете да дишате често. Пристъпи на астма: Хроничният риносинузит може да причини пристъпи на астма. Инфекции на синусите: Назалните полипи могат да направят по-вероятно да получите инфекции на синусите. Те са свързани с възпаление на лигавицата на носните проходи и синусите, което продължава повече от 12 седмици (хроничен риносинузит, известен също като хроничен синузит). Въпреки това е възможно – и дори малко по-вероятно – да имате хроничен синузит без носни полипи.

Назалните полипи са свързани с алергичен ринит, астма, алергия, инфекции на синусите, остри и хронични инфекции и кистозна фиброза. Те могат да се появят на всяка възраст, но са най-чести при по-млади до средна възраст.

Стандартната медицина ги третира с кортикостероиди, антихистамини, антибиотично лечение и като краен вариант операция, която обаче няма ефективен и дълготраен ефект и след определено време те рецидивират отново.

За щастие има много естествени лечения и домашни средства за лечение и успокояване на полипи в носа. Те включват здравословни промени в диетата и начина на живот и използване на етерични масла и добавки.

Както вече знаем, по-голяма част от етеричните масла имат антибактериални, антигъбичкови и противовъзпалителни възможности. Тези им характеристики са разковничето за справянето с гъбичките и бактериите в носа.

Етеричните масла, смесени с физиологичен разтвор, са чудесна алтернатива на лечебните спрейове и са безопасни за ежедневна употреба. Етеричните масла от чаено дърво, лавандула, евкалипт, мащерка и мента имат много различни действия, които са от полза за тези с носни полипи. Те намаляват инфекцията, изчистват задръстванията и отпушват синусите. Алтернативите на естествените спрейове за нос включват назална иригация и парна инхалация.

Честите парни инхалации (до 4 или 6 пъти на ден, ако е необходимо) с етерични масла могат да помогнат за облекчаване на задръстванията, успокояват болката, засилват имунитета ви и се борят с инфекцията.

Евкалипт, лавандула, лимон, мента, бор, розмарин, мащерка и чаено дърво са едни от най-добрите масла за употреба и си струва да редувате няколко от тях. Лавандулата и мащерката са особено добри за облекчаване на болката, евкалиптът, ментата и борът за задръствания, а лимонът и чаеното дърво за борба с инфекциите.

Парната инхалация е най-бързият и ефективен начин за въвеждане на терапевтичните масла в кръвния поток през богатата на кръв лигавица на белите дробове. Чрез вдишване на парата през носа молекулите на маслото ще преминат директно върху мястото на инфекцията, където могат да започнат да действат. Добавете 2 капки етерично масло от евкалипт, 2 капки мащерка, 4 чаено дърво и 4 лавандула в купа с кипяща гореща вода. Наведете се над купата, поставете кърпа върху главата си и вдишвайте парата за 5-10 минути. Ако има силно подуване на лицето, заменете евкалипта с мента, особено ако има и повишена температура.

Прилагането на топли компреси върху челото и отстрани на носа може да помогне за облекчаване на задръстванията и болката. Колоидният сребърен спрей е високоефективен антимикробен агент – може да се впръсква в ноздрите 2-3 пъти дневно, ако има инфекция. Избягвайте храни, образуващи слуз.

Носните полипи и етерични масла

ЧАЕНО ДЪРВО

Известно със своите антимикробни свойства, маслото от чаено дърво може да бъде ефективно, когато се използва в носните проходи. Има много причини, поради които маслото от чаено дърво е избраното масло за лечение на полипи в носа. Той съдържа химични съединения, които се борят с носните полипи, карайки ги да се свият и накрая да изчезнат.

Може да го комбинирате с рициново масло, тъй като то масло може да свие израстъците, то може да е най-добрият избор, защото в крайна сметка ще получите две лекарства с едно приложение.

Първоначално полипът може да набъбне, преди да започне да намалява.

Смесете една чаена лъжичка от вашето базово масло (Рициновото масло е предпочитано, тъй като то също има способността да свива растежа) с пет капки етерично масло от чаено дърво в бутилка с капкомер за лесно нанасяне, дори върху невидимите носни полипи. Легнете по гръб, наклонете главата си и капнете по две капки от сместа във всяка ноздра. Повторете това два пъти на ден. Ако сместа е твърде силна за вас, добавете още базово масло. Ако вашите носни полипи са видими и могат да бъдат достигнати с памучен тампон или ватник, накиснете памука в сместа и нанесете директно върху носните полипи.

Етеричното масло от чаено дърво е едно от най-добрите естествени средства за лечение на полипи в носа. Много хора предпочитат етеричното масло пред конвенционалните лекарства, тъй като то напълно елиминира носните полипи без случаи на рецидив.

ЕВКАЛИПТ

Маслото от това австралийско дърво има антимикробни, противовъзпалителни и деконгестантни свойства, събрани в едно. Не е необичайно да сте алергични към евкалипт, така че внимавайте, ако имате други алергии. Проверете дали сте алергични, като разредите капка етерично масло в 1 чаена лъжичка базово масло. След това нанесете върху предмишницата и изчакайте да видите дали ще развиете реакция в рамките на 24 часа. Внимавайте за симптоми на алергия, когато вдишвате етерично масло. Имайте предвид, че съединения от растението и неговите масла се добавят към много деконгестанти без рецепта. Изследване на 1,8-цинеол – съединение, открито в евкалиптовото масло (евкалиптол) – показва, че може да помогне на хора, които имат назални полипи. Съединението има антимикробни свойства, така че може да помогне за спиране на бактериалния растеж в синусите, който може да бъде вреден.

Относно употребата при носните полипи: направете разреден воден разтвор на етерично масло от евкалипт (3-5 капки масло за всеки 30 ml масло-носител). С чист памучен тампон намажете разтвора в носните си проходи.

ЛАЙКА (Matricaria)

 е красиво цъфтящо растение, използвано от векове за подпомагане на тялото при алергии и възпаления. Как да използвате лайка при полипи в носа? Направете разреден воден разтвор на етерично масло от лайка (3-5 капки масло на 30 ml вода). С чист памучен тампон намажете разтвора в носните проходи. Можете също така да добавите от етеричното масло към разтвор за инхалация с пара или дифузер. Традиционно можете да се насладите и на чаша горещ чай от лайка, за да затоплите тялото.

МАЩЕРКА

Това масло има антисептични, антибактериални и отхрачващи свойства, което го прави идеалното средство за инфекции на синусите и носните полипи. Подпомага имунната и дихателната системи на организма. Това масло също трябва да се разрежда в съотношение 1:1, ако се използва локално.

МЕНТА

Етеричното масло от мента е популярно със способността си да облекчава симптомите на синузит като задръствания и главоболие. Това масло има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които помагат за ефективно лечение на инфекции на синусите. Ментолът е основното съединение в това масло. Има леки седативни свойства, които го правят идеален за симптоми на синусите. За локално приложение трябва да се комбинира с масло от жожоба или рициново масло. Това етерично масло е ефективно при остри и хронични инфекции на синусите.

ЛАВАНДУЛА

 има много други предимства освен лечението на безпокойство и стрес. Той е мощен лек и за синузит. Антивирусните, противогъбичните и антисептичните свойства на лавандуловото масло помагат за естественото намаляване на симптомите на синузит. Това е естествен стимулатор за вашата имунна система. Можете да го помиришете от бутилката или да го включите в парна терапия. Можете също да го съхранявате в дифузер за етерично масло, за да получите максимални ползи. Може да звучи като леко лечение, но лавандуловото масло е не по-малко ефективно. Той разрушава лигавиците и ви освобождава от назална конгестия.

Съществуват още доста мощни антибактериални масла, като тамян, риган, карамфил, лимон, розмарин и др. Аз лично не бих рискувала с горещите масла, като риган и карамфил, тъй като биха могли да са доста агресивни към носната лигавица и да я изгорят.

Важно е да знаете, че често полипите се образуват в резултат на хронични инфекции или продължителни респираторни обструкции, затова работете в посока повишаване на имунитета. Препоръчително е ако провеждате терапия да включите и като вътрешен прием, едни от най-мощните противовъзпалителни етерични масла; като копайба, тамян и куркума. За целта най-добре разтворени в растителна база от рициново масло или черен кимиьон, заради техните противовъзпалителни и антигъбичкови характеристики. Обсъдете схемата на прием с вашия терапевт.

 

За десерт ви оставих една завладяваща история на американски доктор, премахнал носните си полипи за седмица с етерични масла. Той е използвал комбинация от маслата чаено дърво, мента, мащерка и тамян.

Мисля, че ще ви е доста интересна, има опция да настроите субтитрите на български език! Наистина изумително:

БРОМЕЛАИН И КВАРЦЕТИН за носните полипи. И двете вещества намаляват алергиите и намаляват отока и възпалението. Опитайте се да ядете повече от тези храни в диетата, но за по-силно действие може да се наложи добавяне.

Кверцетинът и витамин С (1 грам 3 пъти дневно за средностатистически възрастен) могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Куркумата също е отлично противовъзпалително средство и средство за укрепване на имунитета.

Източници:

https://www.earthclinic.com/tea-tree-oil-for-sinus-polyps.html

Nasal Polyps: 19 Natural Treatments & Lifestyle Changes
 

https://www.baseformula.com/blog/aromatherapy-a-z-sinusitis

https://doctor.ndtv.com/living-healthy/sinusitis-6-best-essential-oil-based-remedies-1853067

https://www.sanat.io/p/natural_remedies_for_nasal_polyps_part_2_1

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00610779

За повече информация

error: Content is protected !!
Scroll to Top