Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Петигрейн – маслото антисептик и тоник за нервната система

Съдържание

Петигрейн – маслото антисептик и тоник за нервната система

Етеричното масло от портокал се извлича от корите на портокалите чрез студено пресоване, докато етеричното масло от петигрейн се извлича от пресните листа и младите и нежни клонки на портокаловото дърво чрез парна дестилация. Основните съставки на това масло са гама терпинеол, гераниол, геранил ацетат, линалоол, линалил ацетат, мирцен, нерилацетат и транс оцимен. Както знаем, етеричното масло от нероли пък, също се извлича от цветовете на портокалите. Нито една част от това цитрусово растение не отива за отпадъци. Това дърво крие изключителни ползи. 

Преди време Петигрейн маслото се е извличало от  зелените и млади портокали, които са били с размерите на грах – оттук идва и името му Petitgrain. Вечнозелените цитрусови дървета са родом от Азия. В исторически план етеричното масло на Petitgrain е било използвано за почистващи цели и е било използвано вътрешно за поддържане на здрава имунна система и функция на нервната система. Появилите се научни доказателства осигуряват подкрепа за тези традиционни и други употреби. Petitgrain се използва широко в парфюмерийната индустрия, като придава на спрейове за тяло, аромати, лосиони и одеколони свежа, тревиста нотка, която е популярна както сред жените, така и сред мъжете. Това масло се използва широко и в козметичната индустрия, както и в храните и напитките като овкусител, поради забележителния си аромат.

Ползи за здравето на етеричното масло Petitgrain

Извлечено от дървото на горчив портокал, петитгрейн масло отдавна се използва в традиционните здравни практики, за почистващи цели и за различните му вътрешни ползи. Широко използвано в парфюмерийната индустрия, маслото Petitgrain предлага свеж, флорален и често тревист аромат, който го прави уникален и полезен в различни условия. От насърчаване на спокоен сън до поддържане на здрава имунна функция, употребите и ползите от петитгрейн масло със сигурност са широкообхватни и ефективни. Неговите медицински употреби са изброени и обяснени по-долу:

Антисептик

Почти всички от нас са добре запознати с думата „септик“ и я чуваме често в ежедневието си, но рядко се опитваме да изследваме нейните подробности. Единственото, което трябва да знаем, е, че винаги, когато получим рана, е достатъчно да залепим върху нея „лейкопласт“ или друга лекарствена лента или да я намажем с антисептичен лосион или крем и всичко приключва. Ако все пак се влоши и има червеникава подутина около раната, тогава отиваме на лекар, който ще назначи лечение спрямо състоянието на инфекцията.

Сепсисът всъщност е вид инфекция, която може да се случи на всяка отворена и незащитена част на тялото, външна или вътрешна, и се причинява от вид бактерия, наречена Staphylococcus aureus. Тъй като раните са местата, които са най-уязвими към инфекция (като са отворени и изложени), следователно симптомите на септично заболяване се наблюдават предимно върху рани, но не се ограничават до това. Често ще чуете за септична инфекция в уретрата, пикочните пътища, жлъчния мехур и бъбреците. Неонаталните бебета са много податливи на септични заболявания. Тази инфекция може да предизвика остра болка в засегнатите места или в цялото тяло, крампи, конвулсии, подуване със зачервяване, скованост в мускулите и ставите, необичайно поведение и дори смърт в най-екстремните случаи. Много бебета хващат тази инфекция в момента, в който се раждат или когато пъпната им връв е прерязана, за да се отделят от тялото на майка им, и този септис често може да доведе до трагичната им смърт. Антисептик, като това етерично масло от петитгрейн, се бори с тази инфекция, като потиска растежа на бактериите. Това масло, тъй като е нетоксично и не дразни, може безопасно да се прилага външно или да се поглъща. Общото приложение е 1 до 2 капки върху раната, но винаги е безопасно да се консултирате с лекар преди това.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/

Антиспазматичен ефект

Понякога страдаме от продължителна изтощителна кашлица, коремни и мускулни крампи, задръствания, чревни издърпвания и конвулсии, но не можем да открием причината за тях. Винаги има вероятност те да са причинени от спазми. Спазмите са нежелани, неволни и прекомерни контракции на мускулите, тъканите и нервите. Спазмите в дихателните органи като белите дробове и дихателните пътища могат да доведат до задръствания, проблеми с дишането и кашлица, докато в мускулите и червата могат да причинят болезнени крампи и болки в корема. По същия начин, спазмите на нервите могат да доведат до страдания, конвулсии и дори да предизвикат истерични атаки. Лечението отпуска засегнатите части на тялото. Антиспазматично вещество прави точно това. Етеричното масло от петитгрейн, което е антиспазматично по природа, предизвиква релаксация в тъканите, мускулите, нервите и кръвоносните съдове, като по този начин помага за излекуване на спазми.

Намалява тревожноста

Релаксиращият ефект на етеричното масло Petitgrain помага за преодоляване на депресията и други проблеми като тревожност, стрес, гняв и страх. Повишава настроението и предизвиква позитивно мислене.

Клинични изследвания показват, че вдишването на етерично масло от петитгрейн подобрява производителността на работното място чрез балансиране на автономната нервна система, което води до подобрено психическо и емоционално състояние, намалено нивото на стрес и

повишена бдителност и будност.

Дифузирайте 5 до 10 капки етерично масло от петитгрейн, докато работите за подобряване на производителността на работното място.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27763785

Дезодорант

Освежаващият, енергизиращ и възхитително дървесен, този флорален аромат на етеричното масло Petitgrain не оставя никаква следа от телесна миризма. Той също така ограничава растежа на бактериите в онези части на тялото, които винаги са подложени на топлина и пот и остават покрити с дрехи, така че слънчевата светлина да не може да достигне до тях. По този начин това етерично масло предотвратява неприятната телесна миризма и различни кожни инфекции, които са резултат от тези бактериален растеж.

Тоник за нервната система

Това масло има много добра репутация като тоник за нерви. Има успокояващ и релаксиращ ефект върху нервите и ги предпазва от неблагоприятните ефекти на шок, гняв, тревожност и страх. Наред с намаляването на тревожността, той също така насърчава подобряването на настроението и предизвиква положително мислене.Етеричното масло на Petitgrain е еднакво ефективно при успокояване на нервни страдания, конвулсии, епилептични и истерични пристъпи. И накрая, укрепва нервите и нервната система като цяло.

Подобрител на паметта

Етеричното масло от петитгрейн е полезно за хора, които са загубили паметта с възрастта. Това масло помага за подобряване на паметта на човек и я възстановява до най-добрите възможни нива. Заедно с това насърчава умствената яснота и изостряне на ума.

Лекува безсъние

Етеричното масло от петитгрейн е добро успокоително средство при всякакви нервни кризи, като страдания, раздразнения, възпаления, тревожност и внезапен гняв. Може да се използва и за лечение на проблеми като необичайно сърцебиене, хипертония и безсъние.

Прекрасен за кожата

Етеричното масло от петитгрейн е добро за вашата кожа. Помага за поддържане на баланса мазнина-влага на кожата ви и намалява следите от акне, пъпки, необичайно изпотяване и суха и напукана кожа. Етеричното масло от петитгрейн е доста полезно за мазната кожа. Прилагането на това масло върху нея я изчиства от общи кожни проблеми като пъпки, акне, белези, петна, бели точки и черни точки. Ако имате мазна кожа, използвайте това масло, за да балансирате мастната секреция в тялото и да я поддържате под контрол. При редовна употреба на това масло помага за защита на кожата ви, като минимизира тези проблеми до голяма степен и предотвратява повторната им поява.

Поддържа сърдечно-съдовото здраве

Веднага след като кръвоносните съдове се стесняват, кръвният поток намалява и кръвното налягане се повишава. Въпреки това, когато нещо подпомага кръвоносните съдове при отваряне или разширяване, притокът на кръв се увеличава и кръвното налягане се нормализира. Петитгрейн помага за понижаване на високото кръвно налягане чрез увеличаване на дилатацията и здравословното кръвообращение. Освен това е пълен с антиоксиданти, предпазващи сърцето, като същевременно успокоява емоциите и успокоява нервните, за да облекчи стреса, толкова често свързан със сърдечни проблеми. Нанасяйте локално (разреден) директно върху сърцето ежедневно.

Други ползи

Помага за облекчаване на умората по време на бременност. Освен това успокоява гаденето и елиминира желанието за повръщане. Когато се използва през лятото, дава прохлада и освежаващо усещане.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3804257/

Предклиничен модел на диабет показа, че етеричното масло от petitgrain (дестилирано от листата на дърветата лайм) значително намалява нивото на кръвната захар и предотвратява анормалните нива на липидите, причинени от диабет.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30273946

Приемането на петитгрейн бергамот (етерично масло, получено от листата и клонките на Citrus aurantium) перорално може да намали обсесивното и натрапчивото поведение.

http://www.ibb.unesp.br/…/Laboratorio…/pultrini_2006.pdf

Различни методи за използване на етерично масло Petitgrain

Мазна кожа: Комбинирайте 3 капки Петитгрейн, 2 капки Иланг Иланг и 4 капки Сандалово дърво в база от кокосово масло или добавете към любимия си овлажнител за лице. Нанесете върху лицето си всяка вечер.

Успокояване на чувствителната кожа: Нанесете 2 капки Petitgrain и 2 капки Geranium в базово масло върху лицето през нощта, за да облекчите и успокоите чувствителната кожа.

Вана за емоционално облекчаване: За да облекчите нервното изтощение и да повишите настроението, вземете вана с 4 капки Петитгрейн и 2 капки Иланг Иланг в чаша английска сол.

Спете дълго: Добавете 4 капки Petitgrain и 4 капки Лавандула към вашия дифузьор, за да заспите бързо и да спите по-дълго и по-спокойно.

Намаляване на кръвното налягане: Смесете 3 капки Петитгрейн и 3 капки Иланг Иланг в базово масло и нанесете върху сърцето с кръгови движения. Използвайте това ежедневно за дългосрочни ефекти.

Мъжествена лавандула: Ако вашият мъж не харесва миризмата на лавандула, но би искал да се наслади на ползите, просто заменете Petitgrain. Химията му е много подобна на лавандулата, но с по-мъжествен мирис.

Смес за коремче: Добавете към бутилка с изстискване от 2 унции: 4 капки Petitgrain, 4 капки джинджифил, 3 капки мента и 9 капки сладък портокал, след което напълнете с масло от сладък бадем. Разклатете, за да се смесят добре. Нанесете една чаена лъжичка върху корема и масажирайте. (2% разреждане)

Естествен дезодорант: Нанесете Petitgrain с базово масло върху подмишниците, за да намалите прекомерното изпотяване и миризмата.

Мазна коса: Нанесете 2 капки Petitgrain и 2 капки босилек върху вашия шампоан, за да балансирате производството на масло на скалпа.

Проблемна кожа: Добавете към бутилка от 2 унции: 3 капки Petitgrain 2 капки здравец, 2 капки кипарис и 3 капки портокал, след което напълнете с хамамелис. Разклатете добре, преди да нанесете няколко капки върху влажна с вода памучна топка и да избършете мазните зони около носа, брадичката и челото. Добавете една чаена лъжичка от тази смес в малък леген с вода и накиснете кърпа за лице за по-големи площи. Отпуснете се и дръжте очите си затворени, докато нанасяте кърпата върху цялото си лице за освежаваща маска!

Смес за дифузьор от цитрусови цветове: Комбинирайте 3 капки Петитгрейн, 3 капки мандарина или див портокал, 2 капки бергамот, 2 капки лайм и 2 капки лавандула. Добавете към любимия си дифузьор за аромат, изясняващ настроението!

Смес за освежаване и заземяване на дифузьор: Комбинирайте 4 капки Баланс, 3 капки Петитгрейн и 2 капки Евкалипт. Добавете към любимия си дифузьор за освежаващ и заземяващ аромат.

Шампоан: Добавете към 1 супена лъжица от вашия шампоан: 1 капка Petitgrain и 2 капки чаено дърво. Масажирайте добре в скалпа; изплакнете добре преди да използвате балсам. Няколко капки от това масло във вода, когато се използват за изплакване на косата ви, помагат за облекчаване на косата и скалпа от всякакви инфекции, сухота, омазняване и др.

Етеричното масло от петитгрейн се използва в Аюрведа като отлично масажно масло за лечение на възпалени тъкани, мускулни спазми и лимфни увреждания

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top