Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГОРЕЩИ ВЪЛНИ И БЕЗСЪНИЕ

ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГОРЕЩИ ВЪЛНИ И БЕЗСЪНИЕ

Съдържание

ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГОРЕЩИ ВЪЛНИ И БЕЗСЪНИЕ

Горещите вълни и лошият сън са два от най-често срещаните симптоми, съпровождащи настъпващата менопауза при жените. Защо се случва всичко това и кои са природните средства, с чиято помощ да излезем от омагьосания кръг? Въпреки, че симптомите на менопауза и постменопауза могат да ви съсипят емоционално и физически, знайте, че този път и тези симптоми са съвсем естествена част от процеса на стареене и най-често ще се подобрят във времето … но може да продължат с години. Както горещите вълни, така и безсънието могат да бъдат преживени много различно в зависимост от индивида. Някои се събуждат всяка нощ „потънали“ в пот, а други имат дълбок, непробуден и спокоен сън „помирисвайки“ възглавницата. Какво прави тези преживявания и симптоми толкова различни? Е, честно казано, изследователите все още не знаят със сигурност защо горещите вълни засягат някои жени много повече от други. Или защо безсънието силно засяга някои, но не всички. Общо взето е установено, че естественият спад на хормоните, случващ се при жените от 40 до 60 години, е само част от пъзела. Генетиката може да играе роля с редица генни вариации, които се изучават. Ако жената започне да има горещи вълни, докато все още е в период на перименопауза, изследванията показват, че е по-вероятно да продължи да ги има за много по-голям период от време. Добрата новина е, че има естествени решения на тези проблеми, с които да подобрите състоянието си.

Най-лесното нещо, с което можете да започнете, е да намалите известните задействания за горещи вълни и безсъние, които включват: кофеин, чувствителност към храни (глутен и млечни продукти са често срещани виновници … попитайте лекаря си за всякакви проблеми с храносмилането, които може да имате). Рафинирани захари и прости въглехидрати (белите преработени неща, а това включва и алкохол … съжалявам!), пушене и горещи храни (температура или пикантност). За проблеми със съня също така помислете дали алергените във вашата среда могат да причиняват вашите симптоми (като възглавницата с пух, например). Стресът също играе ключова роля за задълбочаването на симптоматиката, така че е много важно да работите върху по-доброто управление и контрола над вашите емоции и системен стрес. Понякога обаче, това е почти невъзможно. Може да сте отдаден на грижи за любим човек, прекалено зает родител, работите под голямо напрежение и т.н. Така че, ако не можете да премахнете стреса, все пак трябва да сведете до минимум влиянието му върху ума и тялото ви (и всички около вас също ще ви благодарят).

ОСНОВНИ МАСЛА ЗА СТРЕС; ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГОРЕЩИ ВЪЛНИ И БЕЗСЪНИЕ

Има няколко неща, които се препоръчват за по-добро управление на вашия стрес и разбира се етеричните масла са едно от тях! Обичам Ментовото масло (за охлаждане), маслото от Градински чай (намалява стреса и също така охлажда, освен това се е доказало като хормонорегулатор) и Лавандуловото масло (слагам няколко капки в топла баня за да ми помогне да се отпусна). Clary calm е друго готово решение от Дотера, за спокойствие, баланс и справяне с хормоналното балансиране.

Техниката на дълбокото дишане също помага в управлението на стреса, тъй като може да понижи нивата на стресовия хормон кортизол.

И накрая, има добавки, които могат да ви помогнат да се справите с ежедневния стрес, от който наистина не можете да избягате. Харесвам добавките, които спомагат за балансирането на хормоните ни и които могат да подобрят настроението ни и да подкрепят по-добрия нощен сън.

Надбъбречните адаптогени противодействат на вредния ефект на стреса и е доказано, че намаляват симптомите като горещи вълни и подобряват либидото и настроението. Установено е също, че намаляват нервността и могат да са чудесна алтернатива на хормоно-заместителната терапия.

Любимият ми надбъбречен адаптоген е Мака. Тази хранителна добавка може да намали симптомите на менопаузата и горещите вълни. Алкалната диета и здравословен начин на живот също помагат за връщането на кортизола в здравословни нива и за нулиране на ежедневния циркаден ритъм. Прогестероновият крем за тяло е друго решение при стрес, безсъние, безпокойство и хормонален баланс. Има научни изследвания и над не безизвестния Витамин Е, които доказват положителното въздействие на този витамин над тежестта на горещите вълни. Друго нещо в целия пъзел, което дава отражение на качествения и дълбок сън е дефицита или ниските нива на минерала Магнезий, който при нужда може също да включите във вашата оздравителна програма.

Това, което ядете обаче, е от най-решаващо значение за лесно преминаване през менопаузата! Както споменахме по-рано, ние трябва да ядем алкална храна, за да поддържаме нашия хормон на стреса – кортизол под контрол. Но също така трябва да държим и нивата на инсулин под контрол.

Когато ядете въглехидрати, кръвната захар в тялото ви се повишава. Така вашето тяло освобождава инсулин като реакция на повишените нива на глюкоза в кръвта. Инсулинът се произвежда, за да получите глюкозата от тялото си и в клетките. Там той се превръща в енергия. Вашето тяло изгаря глюкозата, за да направи енергията си и след това инсулинът казва на клетките да съхраняват енергията си като въглехидрати или мазнини.

При високо преработените или богати на въглехидрати диети това означава, че имаме висока нива на кръвна захар, високи нива на инсулин, ниско изгаряне на мазнини и складирани мазнини. Не е здравословно и след известно време тялото ви започва да губи чувствителността си към инсулин, тъй като произвежда толкова много през цялото време.

Това често води до здравословно състояние, наречено инсулинова резистентност, при което клетките започват да се противопоставят на инсулина. Когато това се случи, кръвната ви захар просто продължава да се повишава и можете да се разболеете от диабет или да страдате от други здравословни проблеми, както и от ранна менопауза.

В едно проучване (SWAN) изследователите установяват, че нивата на глюкоза и степента на инсулинова резистентност всъщност се увеличават с увеличаването на честотата на горещите вълни.

Освен ако не подкрепяме способността на тялото ни да има инсулинова чувствителност и да противодейства на кортизола, ние няма да постигнем хормонален баланс и вероятно ще продължим да се борим с възпалителни симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване, заедно с безсъние ( и не забравяйте наддаването и промените в настроението!)…. Кето-зелената диета ще помогне за това чрез оптимизиране на нивата на кръвната захар и инсулина.

В заключение вярвам, че от съществено значение как ще преминем през менопаузата е именно как гледаме на този естествен за тялото процес. Ако се „втренчим“ в негативните мисли и усещания и мислим за това състояние като за болест, то наистина ще се превърне в болест за нас. Всички ние сме много различни, емоциите и чувствата ни са също коренно различни. Затова експериментирайте, обичайте тялото си и го приемайте с всичките му добри и лоши специфики, насочете вниманието си към положителни преживявания и неусетно ще установите, че всички лоши усещания са си отишли.

P.S. Използвайте спалнята си за сън и правене на любов … Оставете лаптопа и работния стрес в куфарчето, контролирайте и това, което гледате на телевизора и др. Любовта всъщност помага за намаляване на кортизола (тъй като освобождава брояча на нашия хормон на стреса кортизол, окситоцин … нашият хормон на свързване).

Използвана литература:

Dr. Anna Cabeca, author of The Hormone Fix.

Новите природосъобразни алтернативи на ХЗТ, др. Мерилин Гленвил

За връзка:

Antonia Donkova 0899 807066

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд Една много мека и приятна ароматна комбинация, в подкрепа на депресията и тревожните чувства. Може да се прилага успешно при нервно напрежение и

Прочетете повече »
Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA Здравейте, казвам се Антония Донкова и съм уелнес-консултант към DoTERRA и сертифициран ароматерапевт към МОН. От 8 години се занимавам активно с

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top