Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Херпес симплекс вирусна инфекция

Херпес симплекс вирусна инфекция

Съдържание

Херпес симплекс вирусна инфекция

ХЕРПЕС ИНФЕКЦИИ

Херпес симплекс е HSV заразна вирусна инфекция, която се проявява най-често по устата и гениталиите.  Herpes simplex labialis е неприятно раздразнение, което измъчва до 10% от хората повече от пет пъти годишно. Тези малки, пълни с течност мехури се появяват върху и около устните ви, образувайки язва или рана, когато мехурите се спукат. Те обикновено преминават сами без никакво лечение след две до три седмици. Заразяването с тази инфекция и носителството е за цял живот.  Понастоящем няма лек за херпес, но естествените решения могат да помогнат на тялото ви да се възстанови по-бързо. Основен индикатор за отключването на физическите симптоми е стреса и спада на имунитета.

ПРИЧИНИ И ПРЕДАВАНЕ

Причинява се от семейството на вируса на херпес симплекс – най-често HSV-1 и по-рядко HSV-2 – оценките предполагат, че почти 90% от световното население има HSV антитела в кръвта си, но само една трета от тях изпитват херпес. Вирусът е силно заразен и се предава чрез директен или индиректен контакт с херпес по устните чрез:

Споделяне на общи предмети като четки за зъби, бръсначи, козметика, кърпи, сламки и прибори

 • Директен контакт с течност от афти
 • Докосване на предмети, замърсени със слюнка на човек с херпес
 • Капките се разпространяват при кашляне и кихане
 • Сексуални взаимодействия

СИМПТОМИ

Първият признак на херпес е изтръпване, сърбеж или усещане за парене около устните. Това се случва около ден преди мехурът да избухне върху кожата. Мехурите често се появяват отново на едно и също място. Симптомите могат да се появят до 20 дни след първото ви излагане на вируса. Първият път, когато изпитате епидемия, може също да получите треска, главоболие, мускулни болки, възпалено гърло, болезнени венци и подути лимфни възли.

МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ

Основното лечение на херпес на устните включва антивирусни лекарства, които могат да се прилагат локално или перорално. Примери за използвани антивирусни лекарства включват: ацикловир (зовиракс), валацикловир (валтрекс), фамцикловир и пенцикловир (денавир). Може също да се препоръча мехлем без рецепта, наречен докозанол (Abreva). Пероралните лекарства обикновено действат по-добре от локалните кремове.

ПРИРОДНИ РЕШЕНИЯ

 • Монолаурин

Произведен от средноверижна мастна киселина, намираща се в кокосови орехи и палмови ядки, монолауринът комбинира лауринова киселина и глицерин в добавка. Той е бил обект на множество предклинични проучвания, които предполагат, че поддържа здрава имунна функция и отговори на различни предизвикателства. Монолауринът потенциално действа, като разрушава обвивката (външната мембрана) на вирусите и пречи на вирусната репликация. Дори е показал специфична активност срещу HSV-1 и HSV-2. (3)

Начин на употреба: За профилактика приемайте 500-1000 mg, шест дни в седмицата, с храна. Приемайте 1000 mg три пъти дневно с храна по време на епидемии.

 • L-лизин

L-лизинът е основна аминокиселина, използвана от имунната система за производство на антитела. Активността на херпес вируса се основава на друга аминокиселина L-аргинин. Лизинът пречи на усвояването на аргинин, което предполага, че може да намали огнищата на херпес. Клиничните изследвания показват, че приемането на 1000 mg лизин три пъти дневно намалява честотата и тежестта на афтите.

Начин на употреба: За профилактика приемайте по 1000 mg три пъти дневно, за предпочитане на празен стомах.

 • Мехлем с прополис

Кафяво, лепкаво вещество, събирано от дървесен сок от пчелите, прополиса привлича вниманието заради своите имуно-поддържащи ползи. Лабораторните изследвания показват, че два флавоноида, открити в прополиса – хризен и кемпферол – неактивират HSV. Трети флавоноид – кверцетин – намалява HSV инфекцията на клетките и репликацията вътре в клетките, но само при високи дози. Забележително е, че едно проучване заключава, че 3% прополисов мехлем е по-ефективен от 5% ацикловир мехлем за управление на HSV инфекция (генитален херпес). (8) Допълнителни изследвания съобщават за активност срещу афти.

Начин на употреба: Нанасяйте прополисовия мехлем четири пъти дневно. За профилактика приемайте една капсула от 300 mg (5:1 екстракт), шест пъти седмично.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Няколко етерични масла са показали антивирусна активност срещу HSV-1 и HSV-2, това и в повечето случаи са най-силните противовирусни масла, като чаено дърво, ниаули, риган, мащерка, лавандула и др.

Антивирусната активност на етеричните масла е особено ефективна срещу така наречените “обвити” вируси, като вируса HSV-1, който причинява херпес; всъщност именно мастноразтворимостта на етеричните масла позволява те проникват в обвивката на вируса, съдържащ мазнини.

Ето малко подробности за някои от маслата:
Ниаули
 • Силни антивирусни свойства на етеричното масло от ниаули поради високата концентрация на 1,8-цинеол (45-65%) и взаимодействието му с алфа-терпинеол, монотерпенов алкохол; комбинацията от 1,8-цинеол + монотерпенови алкохоли е много ефективна в борбата с вирусите. Тези молекули предотвратяват тяхното развитие и разпространение в тялото; а сесквитерпеновите карбиди действат чрез инхибиране на синтеза на левкотриени и цитокини, които са провъзпалителни. И накрая, неролидолът, открит в етеричното масло от ниаули, е сесквитерпенов алкохол с лечебни свойства, който може да действа дори при ниски дози.
Чаено дърво
 • Етеричното масло от чаено дърво е вашият следващ имунен съюзник. Това масло блокира пътя на херпесния вирус и пречи на вируса да се събуди( ако този вирус вече присъства в тялото ви, но не е активен). Основната молекула на това масло, Терпинен-4-ол, стимулира активността на белите кръвни клетки, които защитават тялото от външни агресии: бактерии и вируси. Терпинен-4-ол увеличава производството на имуноглобулини А, които защитават лигавиците и епидермиса от патогенни организми, както и имуноглобулини М, които са първите антитела, които реагират, когато имунната система открие проникването на чуждо тяло. Освен това чаеното дърво също съдържа мощната молекула 1,8-цинеол, за която вече стана дума. Синергията на химичните молекули в маслото е изключително мощна и присъствието на ЕМ в блендове срещу херпесните вируси е задължителна.
Лавандула
 • Лавандула angustifolia е още едно от маслата за справяне с херпес-вирусната инфекция. Linalool, монотерпенов алкохол, открит в това масло от 20 до 48%, и бета-кариофилен (сесквитерпенов карбид), имат мощни лечебни свойства и осигуряват регенерация на кожата. Тези молекули стимулират синтеза на кератиноцити в епидермиса. Кератиноцитите са клетки, които изграждат основната част от повърхностния слой на кожата и синтезират кератин (протеинът, който прави кожата непропусклива, той е и основен градивен елемент на косата). Освен това, маслото от Лавандула регулира настроението, като действа на ниво автономна нервна система, и по този начин предотвратява развитието на херпес, като значително ограничава стреса, който може да го причини. Етеричното масло намалява възможния сърбеж и е чудесен аналгетик, облекчава болката, която може да възникне по време на обрив от херпес.
Още

В списъкът с анти-херпесните масла можем да добавим и звездовиден анасон, сандалово дърво, розмарин, мента, розалина, манука, мелиса, джинджифил, немска и римска лайка, кайяпут, дафинов лист.  Много хора съобщават, че локалното приложение на етерично масло от чаено дърво или мелиса намалява продължителността и тежестта на афтите и раните в засегнатата област.

Как да използвате ЕМ:
 • При първи симптоми на сърбеж и неразположение, ако усетите дразнене може да третирате зоната със следната комбинация, която да нанасяте с памучна клечка за уши, директно и само върху херпеса, за да не изгорите кожата. Тъй като тази рецепта е силно концентрирана. Нанасяйте 5-6 пъти в рамките на деня, поне за 2 дни, след което може да разредите нанасянията до пълното изчезване на херпеса. Рецептата е противопоказна за деца под 3 годишна възраст.

20 капки етерично масло от ниаули

20 капки етерично масло от чаено дърво

40  капки етерично масло от лавандула angustifolia

80 капки зехтин или масло от черен кимьон

 • В контейнер от 15 мл. смесете заедно 1 чаена лъжичка масло-носител, 1 чаена лъжичка глицерол на прах и по 20 капки мелиса, чаено дърво и мента и по 5 капки риган и розмарин. С помощта на памучен тампон или клечка за уши нанесете малко количество от тази смес върху херпеса три до четири пъти на ден. Добре е да прилагате комбинацията при първи симптоми на неразположение, още преди херпеса да е „избил“, за да може максимално бързо да овладеете ситуацията навреме. Ментата и лавандулата са прекрасни за обладяване на сърбежа и усещането на дискомфорт в зоната.

Аз лично, имам и споделен опит с прилагане на още по-концентрирана смес, която буквално да изгори участъка, като е важно да не засягате здравия кожен участък. Ще се въздържа от споделяне, предвид наложените препоръки за разреждане и безопасна употреба на ЕМ.

Каквото и лечение да предприемете локално, не забравяйте, че това е сигурен знаки индикация да се погрижите за вашата имунна система в дългосрочен аспект!

ИЗТОЧНИЦИ:

https://authorscott.com/natural-solutions-for-cold-sores/?fbclid=IwAR1bg-CxrsW-UN2AXbWBRX-Izz_EAGL4gnOd9WJtXEQXd1FP8ZHzJpPXY6c

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/218499/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0463.2005.apm1130109.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6438572/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6153847/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2125682/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10782483/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11799306/

За повече информация!

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top