Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла против пърхот

Етерични масла против пърхот

Съдържание

Етерични масла против пърхот

Етерични масла против пърхот

Пърхотът е състояние на скалпа, съпроводено с отделянето на твърде много мазнина, което причинява появата на големи, сърбящи люспи по кожата. Често със зачервяване и сърбеж.

Причините за появата на пърхота са както генетичната предразположеност, така и множество външни фактори-дразнители, като: алергени от въздух и храна, сапуни и други измиващи средства, стрес, климатични условия, кожни инфекции, хормонални промени, хранене и недостиг на микроелементи.

Пърхотът и сухия скалп имат еднакви общи симптоми, като лющене и сърбеж, но са две различни неща. При нормални обстоятелства всеки един скалп отделя миниатюрни люспички, но при пърхота говорим за големи и мазни люспи, много на брой, създаващи силен дискомфорт и дразнене. Основен причинител на тази инфекция е гъбичката Меласезия (MELASSEZIA GLOBOSA). Тези гъбички се хранят с отделения от скалпа себум и отделят олеинова киселина като отпаден продукт.

Съставки повлияващи пърхота са:

  • Цинк пиритион (фунгистатик, който спира развитието на гъбичките),
  • Сяра (пречи на размножаването на гъбичките),
  • Катран
  • Салицилова киселина (те намаляват отделянето на пърхот чисто механично, без да влияят активно на гъбичката причинител),
  • Селениев сулфид (инхибира растежа на гъбичката и намалява отделянето на мъртви клетки от скалпа),
  • Кетоконазол (лекарствена молекула с противогъбични свойства, но със странични ефекти и не достатъчно надеждна- тъй като гъбичките в някои случаи са резистентни към нея),
  • Пироктон оламин и др.

Тези традиционни лечебни средства не постигат трайно излекуване, а само потискат симптомите и задълбочават атопията. В повечето случаи водят със себе си и множество странични ефекти.

Кои етерични масла против пърхот?

След всичко казано дотук, идва ред и на етеричните масла, известни с мощните си противогъбични и противовъзпалителни свойства. Те са се доказали, като помощни средства в борбата с пърхота и атопичния дерматит. Съдържащите се в състава им монотерпени и нежното им действие вурху скалпа, правят етеричните масла особенно подходящи за третиране на гъбични състояния, както при деца и бебета, така и при възрастни. Идеални в борбата с млечните бебешки корички (крусти). 
Най-подходящи етерични масла против пърхот, дерматит и крусти масла са: Чаено дърво, Лавандула, Евкалипт и Розмарин, които в комбинация с кокосово масло ще са просто незаменими.
Пробиотиците (особено Lactobacillus rhapsodic GG и Lactobacillus rhamnosus strain HN001), Омега 3, прополиса, витамин Д, както и един щадящ хранителен режим, също са изключителни помощници в борбата с Атопичния дерматит.

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

error: Content is protected !!
Scroll to Top