Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла срещу хлебарки

Етерични масла срещу хлебарки

Съдържание

Етерични масла срещу хлебарки, натурален репелент

Етерични масла срещу хлебарки, могат ли да са ефективни? По-голяма част от етеричните масла са всепризнати репеленти срещу въшки, бълхи, комари, молци и всякакви насекоми.
Ако искате да се отървете от хлебарките у дома, но не искате да прибягвате до пестициди и други опасни химикали ще откриете множество техники и рецепти в интернет от типа „Направи си сам“, използващи растения, подправки, билки и други, за които се твърди, че отблъскват хлебарки или ги принуждават да напуснат даден район.
Въпреки репутацията на хлебарките, че живеят почти навсякъде и ядат почти всичко, има няколко неща, които те просто не могат да понасят. Повечето видове са придирчиви към температурата, влажността и дори светлината, за наше щастие и към силни аромати. Понякога обаче, мисията по изпъждането им може да се окаже доста трудна и дори невъзможна; тъй като маслата по-скоро отблъскват, а не убиват тези неприятни за дома нашественици.
За щастие, за тези, които търсят изцяло естествен репелент срещу хлебарки, има повече от няколко ароматни предложения и почти всички включват едно основно нещо: силна миризма.
Какви миризми отблъскват хлебарки? Доказано е, че няколко силни, специфични аромати възпират хлебарки и други насекоми. Нека да разгледаме някои от най-често срещаните идеи за използване на билки, подправки, растения и етерични масла за отблъскване на хлебарки и да видим дали тези домашни средства си струва да се опитат. Как да използвате Етерични масла срещу хлебарки и кои са те?
Етеричните масла излъчват силни, често приятни аромати, които много хора разпространяват, за да се отпуснат или с цел дезинфекция на помещенията. Някои от тези силни аромати изглежда действат и срещу хлебарки. Нака видим кои са най-ефективните Етерични масла срещу хлебарки :

Масло от чаено дърво

Много собственици на жилища съобщават, че хлебарките не харесват масло от чаено дърво. Можете да комбинирате 1 част оцет и 4 части вода с няколко капки масло от чаено дърво и да нанесете сместа със спрей бутилка, за да отблъснете хлебарки от определени зони. За плотовете у дома, аз лично предпочитам да смесвам етерични масла с дезинфектант на основата на спирт.

Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло има силен аромат, който изглежда има известен успех в отблъскването на хлебарки. Можете да го разредите с вода и да напръскате области, в които смятате, че може да са се загнездили хлебарки.

Масло от цитронела

Маслото от цитронела обаче може да бъде по-ефективен репелент срещу хлебарки. Тя е нетоксична и безопасна за домашни любимци! Прилагането й е толкова лесно, колкото използването на хартиена кърпа, за да изтриете малко от маслото в зоните около входните им точки и навсякъде, където сте ги забелязали преди.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло е едно от най-релаксиращите етерични масла, които намаляват стреса. Но докато ни успокоява и отпуска, то прогонва и насекомите от дома, било то молци, комари или дори хлебарки! Въз основа на съобщения от хора, които са го опитвали, има голям шанс пръскането на лавандулово масло или наливането му в малки чинии да накара хлебарки и други вредители да се обърнат и да си тръгнат.

Кипарисово масло и масло от мента

Според някои клинични изследвания, можете да държите хлебарките на далече с масло от мента и кипарис. Някои хора твърдят, че имат успех с разредени с вода спрейове с масло от мента или кипарис. Всяко от тези етерични масла излъчва свежа, ободряваща миризма, която ще ви помогне да успокоите ума си, дори и да не се окаже напълно успешно срещу проблема ви с хлебарките.

Ментовите растения и масло издават силна миризма, която бързо ще освежи всяка стая. Те също са едни от най-добрите естествени растения против хлебарки, които можете да отгледате.
Етеричното масло от мента е мощен естествен репелент срещу насекоми и добър първи избор, когато опитвате решения „направи си сам“. Освен това ментовите растения са забавни за отглеждане и са чудесни за готвене и коктейли! Изследванията са установили, че също така е токсичен за поне два вида хлебарки (американската хлебарка и немската хлебарка), което го прави още по-мощен като част от вашия план за елиминиране на хлебарки.

Дафинови листа, като подправка или масло

Друго разпространено схващане е, че силната миризма на дафинови листа може да държи хлебарки на разстояние. Някои пресни дафинови листа вероятно няма да спрат голямо заразяване, но техният аромат може да е достатъчен, за да възпре няколко хлебарки. Те също така съдържат евкалиптол, органично съединение, което отблъсква насекомите. (Листата от розмарин и чаено дърво също го съдържат.) Можете да поставите пресни дафинови листа в малки купички близо до местата, които смятате, че се крият хлебарките, или където не искате да отиват, като вашите шкафове, скринове и килери.

Канела под формата на етерично масло или подправка

Няма съмнение, че това е един силен аромат, но за съжаление миризмата му сама по себе си не е толкова ефективна, колкото дафиновият лист или ментовото масло. Въпреки това, комбинирането на прясна канела с други ароматни билки и подправки може да отблъсне някои насекоми.

Чесън, като подправка или етерично масло

Не забравяйте това, което вероятно е първият ви избор, когато мислите за силни миризми и ароматни храни: чесън! Може ли проклятието на вампирите също да държи хлебарки далеч от вашата кухня? Възможно е! Хлебарките изглежда не харесват аромата, така че поръсването на малко чесън на прах или масло в определени области може да ги отблъсне, стига за вас самите да не е проблем острата му миризма.

Лимон, като плод или в етерични масла срещу хлебарки

Може би сте чували твърдения, че лимоните са страхотен естествен репелент срещу хлебарки. Много хора съветват собствениците на жилища да почистват зоните на своите кухни и бани с лимонов сок и вода. Това обаче може да помогне за контролиране на хлебарки, защото означава по-задълбочено почистване, не непременно защото означава, че миризмата им ги възпира. Други смятат, че поставянето на натрошени или смлени лимонови кори в зони с висок риск може да отблъсне хлебарките. Отново, сместа с аромат на лимон може да не е ефективна без почистването, което обикновено върви с нея.

Етерични масла срещу хлебарки. Заключение:

Въпреки това е възможно само с етерични масла да не решите проблема с хлебарките кардинално, а по-скоро да ги пропъдите в друга част на дома.
Най-добрите естествени начини да се отървете от хлебарки са изпитаните методи: цялостно почистване, естествени инсектициди (като диатомит за храни и борна киселина) и обаждане до вашата местна компания за борба с вредителите. Етеричните масла, билките и подправките няма да убият хлебарките, въпреки че може да са в състояние да ги възпрат от определени зони, вероятно няма да ги убедят да се преместят и в друго местообитание – някъде, където не сте техен съквартирант. Но ако решите сами да се борите с тези насекоми, можете да научите още повече за подробностите за всеки вид хлебарки, техните яйца, диети и много повече. Късмет!

За повече информация!

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top