Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

pH в козметиката

pH в козметиката

Съдържание

pH в козметиката

Каква е връзката между pH, здравата и красива кожа и кожната бариера? Киселинност и физиология на кожата. Каква козметика използваме и ефективна ли е тя?

Много козметични продукти изтъкват нивата на pH в козметиката, като основна характеристика определяща качеството. PH е мярка за активност и показва киселинността или алкалността. Скалата варира между 0 и 14. Колкото по-ниско е pH в козметиката, толкова по – голяма е киселинността.

pH (водороден потенциал) дава възможност да се определи киселинният, неутрален или основен характер на всяка водоразтворима смес, но не и на мастноразтворимите.

pH в козметиката за кожата

рН на козметичните продукти е от изключително значение за всяка кожа, защото те влизат в пряк контакт с нея и трябва рН – то им да е максимално близко до рН на кожата ни. Нашата кожа е леко кисела, нейното рН е от 4,5 в интимната област до 6,5 – 7 на останалите части на тялото.

Истината е, че кожата ни всъщност не е кисела, тя просто е покрита със секрети като пот, смесена с бактерии и мазнина. Тези секрети и други вещества са киселинни и предпазват кожата ни по естествен начин. Те се наричат ​​киселинна мантия. Когато нарушите или по някакъв начин премахнете киселинната мантия, тялото ви работи бързо, за да я попълни и възстанови.

Бебетата се раждат с по-неутрално pH на кожата. С напредване на възрастта те образуват повече защитна киселинна мантия и pH на кожата им се понижава, същото се случва и с напредването на възрастта, когато кожата започва да губи защитните си функции.

През пубертета, кожата също търпи значителни pH промени в следствие на хормоните. Акнето например, е пряко свързано с нивата на киселинност на кожата и бактерията, която го причинява, се развива в среда на рН по-висока от 5,5 – 6. Затова козметичните продукти против акне имат за цел да нормализират и намалят рН на кожата, за да може да се спре размножаването на бактерии по повърхността.

Идеално pH в козметиката за продукти за кожа

Като цяло pH от 5-7 е добър диапазон, към който да се стремите, когато правите почистващи продукти и лосиони за кожата.

С напредването на възрастта, рН на кожата става все по-неутрално, а кожата все по-уязвима на евентуален бактериален растеж. Хората с екзема, дерматит, розацея и много суха кожа, също са с нарушена защитна бариера и по-алкална кожа, което налага специфика в избора на козметични продукти, според индивидуалните нужди.

pH в козметиката се измерва по скала от 1 до 14:

 • 1 < pH < 7 киселинно pH
 • pH = 7 неутрално pH
 • 7 < pH < 14 основно (или алкално) pHАлкалната среда е по-подходяща за развитието на бактериални и гъбични инфекции

Препоръчително pH в козметиката:

 • За шампоан: 5 до 5.5
 • Балсами за коса: рH 4,5
 • За душ гел: 5 до 7,5
 • За лечение за разресване на косата: 4,5 до 5
 • За продукт за интимна хигиена: 4,5 до 5,5 за жени в детеродна възраст, 6,5 до 7 за малки момичета и жени в менопауза
 • Кремове за лице: рH 5,5 – 6,0
 • Почистващо мляко: рH 6-7
 • Тоник: рH 4,5 – 5,5
 • Ексфолиант за лице: PH 3,5-4,5 (за чувствителна кожа)
 • Продукти за околоочния контур: рH 6,0
 • Кремове, лосиони за тяло: рH 5,5
 • Ексфолианти за тяло: рH 3,5-4,5 (за чувствителна кожа)
 • Продукти за подмишниците: рH 4,0-5,0
 • Сапуни: рH 8,5-9,5

pH в козметиката за косата

Докато кожата обикновено се възстановява бързо от промени в pH, косата обичайно не е толкова устойчива. Освен фоликула, косата е предимно мъртва. Тя не може да се възстанови и защити по същия начин, както кожата.

Високото pH на сапуна уврежда косата по няколко начина:

Високото pH уврежда кутикулата на косъма. Точно както кожата има защитен слой (киселинна мантия), косата също има защитен слой, наречен кутикула. Кутикулата, когато се види под микроскоп, се състои от много люспи, които се припокриват. Когато са на място и се припокриват правилно, те задържат влагата в косъма. Плоските кутикулни люспи предпазват косата повече и придават гладък, блестящ вид на косата.

Когато използвате алкални продукти върху косата си, кутикулните люспи се повдигат и отварят. Това прави косата ви податлива на сухота и накъсване. Косата с повдигнати кутикулни люспи е по-вероятно да се заплита и да се къса, а също така да изглежда хвърчаща.

При употреба на „шампоани“ на базата на сапун се препоръчва да направите последно изплакване с оцет, за да намалите pH отново. Това може временно да помогне за външния вид на косата, намалявайки люспите на кутикулата, позволявайки й да заблести отново. С течение на времето обаче постоянното отваряне и затваряне на кутикулата обикновено оставя косата увредена.

Алкалното рН на сапуна може да увреди кутикулния слой, но също така може да увеличи отрицателния заряд на косата, което води до повишено триене между кичурите коса. Триенето може да доведе до повече накъсване на косата.

Освен това сапунът може да остави алкален остатък върху косата, който се утаява под формата на калциеви соли. Тези соли се натрупват върху косата, правейки косата да изглежда изтощена и отново по-податлива на заплитане и накъсване.

Идеално pH в козметиката за продукти за коса

В идеалния случай повечето шампоани ще попаднат в pH диапазон от 4,5-5,5. Детските шампоани обикновено имат малко по-високо рН, главно защото колкото по-близко е шампоанът до неутрално рН от 7, толкова по-вероятно е да бъде „без сълзи“, ако попадне в очите.

pH в козметиката и консервантите

Ако правите домашни продукт на водна основа, почти винаги ще трябва да добавите консервант, за да предотвратите развитието на нежелани бактерии, плесени и други микроби в него. Микробният растеж може да доведе до дразнене на кожата и инфекции. Докато мухълът обикновено може да се види, растежът на бактерии често е невидим за окото.

Не всички консерванти обаче работят при всички pH. Когато добавяте консервант, ще трябва да проверите ефективния диапазон на pH в козметиката, в който избраният от вас консервант е ефективен. След това ще трябва да проверите своя домашен продукт, за да се уверите, че попада в този диапазон. В повечето случаи е добре да правите продукти, които попадат в по-неутрален (но леко кисел) диапазон.

Как да тествате pH на козметичния продукт?

 • pH тест ленти

Най-лесният и евтин начин за проверка на рН е да използвате обикновени хартиени тест ленти. pH тестовите ленти ще променят цвета си, когато се потопят във воден разтвор. Предлагат се различни видове тест ленти. Някои ще покажат относително добре широк диапазон от стойности на рН, докато други ще се съсредоточат върху конкретен диапазон на рН и ще дадат повече вариации на цвета в рамките на този диапазон, за да осигурят по-точно измерване.

Когато формулирате козметика у дома, pH лентите обикновено ще бъдат достатъчно точни, за да ви покажат дали сте направили продукт в диапазона, от който се нуждаете. В повечето случаи няма да е необходимо да знаете, че вашият душ гел има pH точно 5,4. Вероятно е достатъчно само да знаете, че сте в щадящ кожата и косата диапазон между 4-5.

Тестване на pH в козметиката на неводни продукти

Има моменти, в които може да искате да знаете pH на твърд продукт или такъв, който не съдържа вода. Това обикновено е важно за продукти, които ще се използват върху косата или кожата в присъствието на вода, като шампоан или сапун.

За да прочетете pH на тези неводни продукти, ще трябва по някакъв начин да ги смесите с вода. За да разберете истинското им pH, най-добре е да ги смесите с дестилирана вода. Ако правите продуктите за себе си и сте загрижени за pH на продукта, когато се използва вкъщи, можете да го смесите с вашата чешмяна вода.

Така че, например, да кажем, че искате да тествате pH на домашен шампоан. Вземете малко вода и напенете шампоана. След това използвайте тест лента, за да отчетете получената пяна.

Дестилираната вода ще има неутрално показание около 7. Домашната чешмяна вода обикновено съдържа минерали и други вещества, които могат да повлияят на pH, което означава, че може да е по-киселинна или по-алкална от дестилираната вода. Ако го напените с чешмяна вода, това ще ви даде представа за pH на вашия продукт, когато го използвате у дома.

Регулиране на pH в козметиката

Има моменти, когато може да се наложи да коригирате pH на продукта. За течните продукти обикновено е доста просто. Просто работете бавно, като добавяте регулатори на pH в козметиката, ако е необходимо, така че да не ви се налага отново да се движите нагоре и надолу.

За блокчета шампоан и блокчета балсам ще трябва да тествате pH, след като блокчетата се стегнат. Ако трябва да коригирате pH в козметиката, ще трябва да направите някои предположения, като добавите регулатор на pH към следващата партида и тествате крайното pH, за да видите дали сте познали правилно. В тези случаи е особено важно да следите какво количество от регулатора на рН добавяте всеки път, за да можете лесно да възпроизвеждате успешна рецепта всеки път.

Понижаване на pH в козметиката

Ако pH на вашия продукт е твърде високо, ще трябва да го намалите с някаква киселина. Киселините, които обикновено се използват, са лимонена киселина или млечна киселина.

Млечната киселина обикновено се продава в козметични магазини в силни разтвори. В повечето случаи, за малки партиди като тези, които споделям тук, ще трябва да добавите само една или две капки, за да намалите pH на всеки продукт, който правите.

Лимонената киселина често се продава под формата на прах или кристали. За да го използвате, направете разтвор, като разтворите лимонената киселина във вода. Използвайте 10% разтвор, на 1g лимонена киселина – 9g дестилирана вода. Чрез измерване на количеството, което добавяте и използване на готов разтвор, можете лесно да възпроизвеждате рецептата си всеки път.

Намаляване на pH на сапуна

Някои хора се опитват да намалят рН на сапуна, особено когато правят блокчета „шампоан“ на сапунена основа, като го смесват с киселинни съставки. Проблемът с това е, че като намалите рН на сапуна твърде много, той в крайна сметка ще се разпадне и вече няма да работи като сапун.

Повишаване на pH в козметиката

Въпреки че е по-рядко срещано, има моменти, когато може да се наложи да повишите pH.Това може да стане с разтвори на натриев хидроксид (NaOH) или калиев хидроксид (KOH). Производителите на сапун обикновено имат и двата вида луга под ръка за направата на своите сапуни. Бъдете внимателни, когато смесвате разтворите на луга, тъй като смесването на луга с вода предизвиква химическа реакция, която отделя топлина и пари, които трябва да избягвате да вдишвате.

Разгледай нашите предложения с натурален състав за една по-здрава и чиста кожа

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top