Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Сенна хрема

Сенна хрема или алергичен ринит, бъдете подготвени

Съдържание

Сенна хрема или алергичен ринит, бъдете подготвени

 

Алергията е прекомерна реакция на естествената защитна система на организма към външен елемент, който се възприема като агресор. Понякога нещо незначително от околната среда може да се възприеме като атака, идваща отвън и застрашаваща целостта на тялото, тогава възниква алергична реакция… ( внимание, етеричните масла също съдържат биохимична информация, която може да провокира чувствителност към алергии).

В епидермалната област е възможна алергична реакция към етерично масло по всяко време, особено ако то не е достатъчно разредено (най-вече богатите на лактони масла). Много е трудно да се обърнат реакциите на имунната система, след като се появят, тъй като клетките на паметта, произведени от предишно излагане на съответния провокатор, остават в тялото, за да реагират следващия път, когато се срещне същият антиген.

Хората с известни алергии, хранителна чувствителност, автовъзпалителни или автоимунни заболявания и кожни заболявания (екзема, псориазис и др.) са по-склонни да развият кожна чувствителност към етерични масла, затова задължително се прави тест за алергична реакция, като се нанася етерично масло в 20% разреждане с базово и се прилага по вътрешната част на сгъвката на ръката. Ако има такава реакция, като зачервяване или оток, то трябва да се прояви в рамките на 1 час.

Маслата, за които се предполага, че могат да причинят чувствителност на кожата при хора с алергии, включват касия, босилек, маточина, градински чай, карамфил, копър, джинджифил, хвойна, лимон, лимонова трева, върбинка, канела, мента, бор, чаено дърво, мащерка и иланг-иланг. (Dr. Scott A. Johnson. Evidence-Based Essential Oil Therapy)

Въпреки изложените по-горе твърдения, много хора с алергии откриват, че успешно могат да използват етеричните масла в подкрепа, стига да са силно разредени (поне 3% разреждане или повече). В допълнение, непрекъснатото ежедневно излагане на едно и също масло(а) увеличава риска от чувствителност на кожата и клиничните наблюдения показват, че може да се изгради поносимост при многократна употреба на същите масла без прекъсване.

Поради това се препоръчва да сменяте етеричните масла, които използвате след двадесет и един до тридесет дни непрекъсната употреба, със седемдневна почивка, преди да използвате повторно същото масло(а).

Реакциите под формата на алергии могат да бъдат провокирани от всичко, което ни заобикаля – храни, слънце, препарати или козметика, наличие на гъбичен или бактериален растеж и др. Що се отнася до пролетните алергии и Сенна хрема, те са остри имунни реакции, които се причиняват от полените, летящи във въздуха по време на цъфтежа на растенията.

Попадайки в организма ни тези частици предизвикват свръхреакции и имунната ни система освобождава възпалителни медиатори, като хистамин, които са всъщност разразилата се алергия. Стресът, нездравословното хранене, отслабената имунна система и натрупването на токсини от околната среда са допълнителни фактори за подобни алергични изяви.

Все повече и повече страдащи от Сенна хрема посрещат настъпването на пролетта със страх от завръщането на полените и следователно от алергичния ринит. Алергията често се изразява в обилна хрема, нежелано кихане и зачервени очи… много неприятни симптоми за предстоящите топли дни.

Могат ли етеричните масла да са от помощ при Сенна хрема?

В случая, етеричните масла има прекрасната сила да засилят имунната система; да елиминират токсини и патогени и не на последно място да подкрепят емоционалния ни баланс. Маслата могат да облекчат и симптомите свързани с този вид алергия – да облекчат сърбежа, отока на лигавиците, да намалят секрецията и да облекчат дишането.

Маслата адаптогени са изключително подходящи в тази посока. Те помагат на имунната система да се адаптира към околната среда и успешно да регулира и балансира тялото. Етеричните масла, които имат адаптогенни свойства, са тези масла, които оказват мощен ефект върху няколко системи на тялото, отговорни за адаптирането към информацията от околната среда, в т.ч. нервна система, хормонална система и имунна система.

Съществуват и масла, които са в състояние да намалят производството на хитамин и да тушират острата имунна реакция срещу патогена. Такива масла са Тамян, Римска лайка, Лавандула, Копайба, Смирна и др.

Маслото от Лавандула

е естествен антихистамин. Вдишването на етерично масло от Лавандула потиска алергичното възпаление, има противовъзпалително действие и облекчава дихателните пътища. Лавандулата е нежно масло, което облекчава раздразнението и сърбежа и е прекрасно за всякакви алергии, дори и бронхиална астма. Освен това, действа успокояващо на нервната система.

Комбинирането на етеричните масла от мента, лимон и  лавандула оказва мощно въздействие върху симптомите на пролетна алергия и Сенна хрема. Можете да ги стещнете и като готова хранителна добавка Tri Ease.

Етерично масло от Естрагон

За етеричното масло от естрагон често се говори в литературата като за антиалергично средство. Наистина, маслото от естрагон (Artemisia dracunculus) съдържа молекули с антиспазматични свойства (метил-етер феноли) в големи количества.

Това му придава обичайното действие, описано в книгите за ароматерапия: намаляване на храносмилателния дискомфорт или предменструалната болка. По-малко известно е обаче, че естрагонът участва и в превенцията на сезонни алергични епизоди при Сенна хрема. Той би могъл да се прилага  като превантивно средство при алергични субекти (полени, прах, алергична астма), така и като антихистамин. Разбира се, че приемането на естрагон не е толкова бързо ефективно, колкото приемането на лекарства, но изглежда, че емпиричният опит на много пациенти му приписва ефективно превантивно действие.

По този начин е препоръчително да приемате, за да се предотврати появата на епизоди на алергия, 2 капки етерично масло от естрагон в празна растителна капсула или в чаена лъжичка зехтин,  два пъти дневно за период от три седмици преди пристигането на полените (съвет от курса по научна и медицинска ароматерапия от D. Baudoux, изд. NARD 2008).

Етерично масло от Римска лайка
е друго мощно противовъзпалително и антихистаминно средство. То може да спомогне за успокояване на възпаление от всякакъв характер.  То балансира имунната система и тушира алергичните огнища.

Едно клинично проучване сочи, че комбинация от масла от римска лайка, маточина и сандалово дърво всъщност може да намали хистаминовия отговор почти наполовина. В допълнение, неговият седативен ефект успокоява, намалява стреса, тревожността, нервните кризи и безсънието – фактори, които благоприятстват лечението на алергичните реакции и помагат за по-бързото възвръщане към обичайния здрав ритъм на живот.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2426322/

Етерично масло от Мента
Вдишването на масло от мента е най-доброто, което може да направите за прочистване на вашите синуси. Тя намалява възпалението, свива съдовете и освобождава дишането.

Това противовъзпалително масло  намалява симптомите на различни хронични възпалителни заболявания, като алергичен ринит и бронхиална астма. Ментата тонизира, премахва умората и отпадналостта и насърчава усещането за релаксация.

Етерично масло от Немска лайка
е друго мощно противовъзпалително и противоалергично масло и може да помогне за успокояване на симптоматиката на пролетната алергия и Сенна хрема. Етеричното масло от немска лайка може да блокира първоначалното освобождаване на хистамин. Сесквитерпените, присъстващи в немската лайка са известни със своите антиалергични свойства. Освен това, те имат стабилизиращ ефект върху клетъчните мембрани, което допълнително намалява освобождаването на хистамин.

Освен изброените дотук масла има и още много предложения, които може да включите като превенция. Алкохолните монотерпени например (цитронелол, α-терпинеол и карвакрол), съдържащи се в етеричните масла, също значително намаляват алергичното възпаление и могат да бъдат алтернатива за лечение на алергично възпаление и Сенна хрема.

Ето няколко практични ароматни съвета, които да използвате при Сенна хрема:

При алергии:

Оралано – 1 капсула, пълна с 5 капки лавандула и немска лайка и 3 капки синя вратига, 1 до 3 пъти дневно. Или 1 капсула, пълна с 3 капки мента, лимон и лавандула, 1 до 3 пъти дневно.

Локално – нанесете 1 капка лавандула под носа и 1 до няколко капки върху краката, 3 до 5 пъти дневно.

При Сенна хрема

Локално – нанесете 1 капка лавандула чиста под носа (върху горната устна) до 3 пъти дневно (всички триместри).

Орално – Помислете за приемане на 3 капки всяка от лавандула, немска лайка и синя вратига в капсула един до три пъти дневно, за да намалите реакцията на хистамин и анормалната имунна активност, свързана с реакцията.

Вземете по 1 капка лавандула, мента и немска лайка в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Алтернативно, приемайте капсула с по 1 капка мента, лимон и лавандула в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

Включете хранителни добавки при Сенна хрема

Пробиотиците поддържат имунната система и могат да облекчат алергиите, особено при деца. Помислете за приемане на високи дози MSM (метилсулфонилметан), до 10 грама дневно, което е полезно при алергии и Сенна хрема и може да подхрани кожата. Добавката Кварцетин също би могла да е от полза.

Някои хора са установили, че прочистването помага за облекчаване на тази ситуация. Започнете с прочистване на дебелото черво и след това продължете прочистването, ако е необходимо.

error: Content is protected !!
Scroll to Top