Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

инфекции на пикочните пътища

Етерични масла при инфекции на пикочните пътища

Съдържание

Етерични масла при инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища включват уретрата, пикочния мехур и понякога бъбреците. Инфекцията на пикочния мехур или UTI, която засяга само пикочния мехур е сред най-често срещаните урологични заболявания сред жените, именно заради тяхната физиология и лесното навлизане на бактериите през уретера до мехура.

Нашият пикочен мехур разполага с множество естествени антибактериални механизми, като: киселинност на урината (pH <5,5); гладка повърхност на уретрата, което предотвратява навлизането на бактерии към него; наличието на имунни клетки и антибактериални средства в стената на пикочния мехур и въпреки това временен дисбаланс на микрофлората и неправилна хигиена могат да нарушат естествената защита.

Ето защо интимния тоалет е от особено значение в борбата с честите циститни прояви. Употребата на натурална и специализирана козметика за тази област ще запази хидратацията и рн -то. Не използвайте обикновен сапун, който изсушава и унищожава хидролипидния филм. Той е естествената ни защита срещу бактериите, попаднали в интимната област. Това ще изостри дисбаланса на микробиота и ще създаде предпоставки за бактериални инфекции и възпалителни състояния.

Женската анатомия и близостта на уринарния канал до ануса насърчава бактериална инфекция и възможности за миграция на бактерии към пикочните пътища. Именно поради тази причина и половият акт може да причини цистит.

Хормоналните колебания са следващ фактор за растеж на бактерии при жените. Трябва да знаете и, че в периода на менопаузата и спада на хормоните също могат да настъпят нарушения в защитните функции във влагалището, заради сухотата и намалената хидратация на лигавиците, до които води хормоналния дисбаланс. Есрогените играят решаваща роля в подръжката на интимния баланс и вагиналната микробиота.

Натурани решения за справяне с инфекции на пикочните пътища:

Някои видове лактобацили могат да насърчат ефективната защита и подходящата киселинност на влагалището – Lactobacillus crispatus, gasseri. Те подкисляват средата и поддържа pH между 3,5 и 4,5 и по този начин предотвратяват растежа на лошите бактерии, които не виреят в тази среда. Ако броят на лактобацилите намалее, вагиналното pH се увеличава и бактериите се размножават на воля, което води до микози или вагинози, както и бактериални инфекции  на влагалището. Лактобацилите произвеждат естествени антибиотици и някои, като Lactobacillus crispatus и gasseri, също имат антивирусни възможности. Стимулират имунната система и вагиналната защита и създават защитен филм върху лигавиците, който предотвратява закрепването и размножаването на бактериите.

Антибиотиците унищожават полезни бактерии, даващи място за други и особено за Candida albicans, тоест възникват повтарящи се микози.

Пушенето също играе голяма роля при инфекции на пикочните пътища. Проучвания показат, че 30 цигари на седмица увеличава 3 пъти риска от дисбаланс на интимната флора. Тютюневите производни попадат във вагиналната лигавица, намалявайки производството на гликоген и следователно количеството и ефикасността на лактобацилите. Освен това жените пушачите имат по-нисък нива на естроген.

Знаете ли, че 2/3 от бактериите във влагалището биха могли да се елиминират без антибиотично лечение. Възпалението и инфекции на пикочните пътища е свързано в 99% от случаите с бактерии от червата, като Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus и Klebsiella. Ако обаче симптоматиката не изчезне след 4-5 дни, особено при повишена температура и/или кръв в урината, трябва да се консултирате с лекар. Лошо излекуван циститът може да бъде причина за пиелонефрит, възпаление на бъбреците с инфекциозен произход.

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА при инфекции на пикочните пътища:

Както вече стана ясно, голям процент от инфекциите на пикочните пътища се причиняват от бактерии. Етеричните масла са изключително удачна подкрепа в тези ситуации, именно заради изавения им антибактериален, противогъбичен и противовъзпалителен потенциал. Ето най-добрите предложения сред тях:

Канела. Проучванията в епруветка показват, че съединение в канеленото масло, наречено транс-цинамалдехид, може да спре бактериите в урината да образуват биофилм ⁠ – лепкава матрица, която помага на бактериите да растат – върху катетри. ‌Авторите на изследването предполагат, че повърхностите на катетърните брави и катетрите могат да бъдат покрити с транс-цинамалдехид, за да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.

Риган. Маслото от риган е ефективно срещу стационарни бактерии E.coli при изследване в епруветка. Когато бактериите E.coli са „неподвижни“, те са навлезли във фаза на нерастеж, за да оцелеят, когато няма налични хранителни вещества. Докато го правят, те се реорганизират и адаптират за оцеляване, което води до резистентни към лекарства щамове на бактериите. Стационарна E.coli може да присъства в инфекции на пикочните пътища. Едно лабораторно изследване показва, че маслото от риган е много ефективно срещу E. coli и че в комбинация с антибиотици, всички стационарни E. coli в проучването са убити.

Мащерка. Маслото от мащерка е богато на тимол и карвакрол. Изследване в епруветка установи, че тези съединения спират бактериите E.coli да образуват биофилм. Той също така показа, че тези съединения са много активни при инхибиране на бактериалната вирулентност, което означава, че инфекциите, ако се лекуват с тези съединения, може да са по-леки.

Майорана. Други изследвания в епруветка показват, че маслото от майорана също спира бактериите E.coli да образуват биофилм – обаче авторите на изследването предупреждават, че докато етеричното масло може да спре образуването на биофилм, маслото няма антибактериални ефекти.‌

Карамфил. Предварителните изследвания на антибактериалните ефекти на карамфиловото масло са обещаващи. Проучване от 2016 г. предполага, че карамфиловото масло може да помогне за унищожаването на E. coli, особено когато бактериите са станали резистентни към антибиотици.

Евкалиптово масло. Евкалиптовото масло може да се бори с широк спектър от бактерии. Това го прави добър вариант, когато човек не е сигурен кой тип бактерии причиняват инфекцията.

Проучване от 2016 г. идентифицира съединения в евкалиптовото масло, които могат да обяснят неговите антибактериални свойства. Изследователите открили, че евкалиптът може да убие или забави растежа на E. coli, S. aureus, Listeria innocua и няколко други патогени.

 Масло от кимион (растително масло). Маслото от кимион може да помогне в борбата с E. coli и някои други бактериални инфекции. Друго проучване от 2016 г. сравнява ефектите на маслото от кимион с тези на маслата от лайка и лук. Маслото от кимион уби най-много бактерии.

Маслото от кимион стана още по-ефективно, когато се използва в комбинация с някои антибиотици, което предполага, че може да бъде допълнително лечение.

Маслото от чаено дърво (Melaleuca) също може да се бори с бактериите и гъбичните инфекции, така че можете да го включите успешно. Ще трябва да набавяте това масло изключително внимателно, тъй като голяма част от това, което се продава като масло от чаено дърво, всъщност е синтетично.

Как да използвате етерични масла за инфекции на пикочните пътища

Едно от най-големите предизвикателства при използването на етерични масла като лечение е безопасността. Етеричните масла дразнят кожата и лигавиците. Маслото от риган, мащерка и канела са силно дразнещи (горещи масла) и могат да причинят усещане за парене ако не са разредени подходящо.‌

За да се използват безопасно, етеричните масла трябва да се разреждат В РАСТИТЕЛНО масло, като гроздови семена, бадемово масло или кокосово.

Може да опитате да комбинирате прием на прополис с етерични масла в капсула, състоящ се по-специално от канела (Cinnamomum aromaticum), риган (Oraganum compactum) и карамфил (Евгения кариофилус). Тези три етерични масла са анти-инфекциозни и имат болкоуспокояващо, противовъзпалително, спазмолитично и имуностимулиращо действие. При първи признаци на инфекция приемайте 6 капсули дневно с храна за 5 дни (по 1 капка от всяко масло).

След това 2 капсули на ден за 1 седмица.

При хронични цистити и инфекции на пикочните пътища

Вътрешен прием на етерично масло от Куркума пък ще намали общото възпаление в тялото и ще допълни терапията ако циститните прояви продължат във времето и хронифицират.

Допълнете вътрешния прием на етерични масла с масаж в зоната на корема (ниско долу) на етерично масло от Градинска чубрица (Satureja montana) – 1 капка на 10 капки растително масло по избор. Прилагайте масажа всяка сутрин за период от 10 дни. За същият период от време, вечер изберете комбинация от 4-5 капки ЕМ от риган, чаено дърво, розмарин и кипарис, разредени в 1 супена лъжица растително масло по избор – масло от кокос, черен кимион, жожоба или рициново масло.

Но дори и да са разредени, не трябва да прилагате тези етерични масла върху гениталиите или областта на слабините, върху уретрата или да ги поставяте върху катетър. Тези зони са силно чувствителни и имат лигавици, които ще бъдат изгорени и раздразнени от тези масла.‌

Не ги използвайте във ваната, тъй като тези етерични масла не се смесват добре с вода и могат да засилят усещането за парене и сърбеж.‌ Ако ги прилагате във вана, винаги използвайте емлгатор, като мляко, кастилски сапун или др.

Поради начина, по който тялото ви разгражда и се отървава от съединенията, маслата могат да навлязат в уринарния тракт, ако ги погълнете. Но не трябва да приемате етерични масла своеволно без консултация със запознат специалист.

Докато самите съединения могат да бъдат полезни при лечението на инфекции на пикочните пътища, необходими са повече изследвания, за да се разбере как безопасно да се използват етерични масла за лечение на инфекции на пикочните пътища. Те или техните съставни съединения могат да бъдат най-ефективни в комбинация с антибиотици.

Терапия с шуслерови соли, като допълнение при инфекции на пикочните пътища: 3 сутрин, и 4 и 8 вечер (5-10 таблетки) разтворени в 500 мл.вода.

За да избегнете дразнене, имайте предвид, че:

Етеричните масла не трябва да се прилагат върху лигавиците на вагината или уретрата. Това може да раздразни женските части.

Не трябва да прилагате етерични масла директно върху кожата, винаги ги разреждайте в носещо масло.

Сместа от етерично масло и базово масло може да се прилага върху областите около вътрешната страна на бедрата, но извън срамните устни.

Можете също да опитате да смесите няколко от любимите си масла и да ги използвате в горещ компрес, поставен върху долната част на корема. За да направите това, разредете една капка етерично масло с една капка носещо масло.

Можете да използвате етерични масла, капнати в дифузер за инхалиране. Етеричните масла са предназначени за вдишване в Ароматерапията.

Заключение

Както при всеки продукт, който използвате за здравословни цели, използвайте етеричните масла с повишено внимание. Не забравяйте да предприемете следните стъпки, преди да използвате:

Разредете етеричното масло. Ако използвате върху кожата си, разредете етерично масло в масло-носител, като зехтин или кокосово масло.

Тествайте смес от етерично масло и носещо масло върху предмишницата си в малка област с размер около една четвърт. Ако не видите никаква реакция след 24 часа, маслената смес трябва да е безопасна за употреба.

Пиене на много вода. Колкото по-редовен и по-обилен е потока на урината, толкова по-малко време се задържат бактериите в уретера и пикочния мехур.

Подсушавайте зоната след баня

Непосредственото уриниране след полов акт ще предотврати навлизането на бактерии в уриналния тракт

Ако имате UTI или ги получавате често, говорете с Вашия лекар за допълнителни лечения, които могат да помогнат.

Говорете с обучен ароматерапевт относно безопасното използване на етерични масла.

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-330/ceylon-cinnamon

https://www.webmd.com/diet/oregano-oil-good-for-you#1

https://www.webmd.com/drugs/2/index

https://www.webmd.com/drugs/2/index

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-563/marjoram

https://journals.umcs.pl/c/article/view/5894

https://www.medicalnewstoday.com/articles/10278

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669016303351

https://www.researchgate.net/publication/299452419_Antibacterial_Activity_of_Essential_Oils_and_in_Combination_with_Some_Standard_Antimicrobials_against_Different_Pathogens_Isolated_from_Some_Clinical_Specimens

https://www.mdpi.com/1420-3049/24/11/2047

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top