Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори и етерични масла

Съдържание

Хеликобактер пилори и етерични масла

Helicobacter pylori е бактерия, която живее в храносмилателния тракт и може да причини рани и язви в лигавицата на стомаха или горната част на тънките черва. Тя е тясно свързана с хроничен гастрит, пептична язва и рак на стомаха.

Тъй като може да оцелее в кисела среда, бактерията остава непокътнат в стомаха и насърчава разрушаването на стомашната лигавица. Това прави органа чувствителен и уязвим към поява на улцерозни лезии и блокира стерилизацията на храната, причинявайки влошаване на храносмилателния процес. Пациентите с хроничен гастрит имат по-висок риск от развитие на пептична язва и карциноми в стомаха. Този риск е силно изявен при индивиди с хроничен мултифокален атрофичен гастрит, вид автоимунно заболяване, при което антителата атакуват лигавицата на стомаха, причинявайки изтъняване и загуба на много или всички клетки, които произвеждат киселина и ензими.

Това разстройство се наблюдава най-често при възрастни хора, въпреки че има тенденция да се появи и при хора, на които е била отстранена част от стомаха (хирургична процедура, наречена частична гастректомия). Атрофичният гастрит може да причини анемия, защото пречи на усвояването на витамин В12 от храната. Симптомите на гастрит като цяло са парене, коремна болка, загуба на апетит, гадене, повръщане, чувство на ситост и стомашно-чревно кървене. Възможно е да възникне и дефицит на усвояване на елементи и витамини, причинявайки слабост и диария у пациентите.

Лечението срещу H. pylori включва тройна терапия с използване на инхибитор на протонната помпа и комбинация от два различни антибиотика. Този подход не дава задоволителни резултати, тъй като тази бактерия има резистентност към множество лекарства. Пораженията от лечението в дългосрочен аспект също не са за подценяване. Много от тези антимикробни лекарствени продукти често са свързани с неблагоприятни странични ефекти като лекарствена алергия, диария, гадене, повръщане, подуване на корема и коремна болка.

Текущите изследвания и клиничните проучвания показват повишена честота на резистентност на Хеликобактер пилори към антибиотиците през последните години.

Това налага откриването на алтернативни терапевтични стратегии срещу H. pylori чрез използване на естествени продукти с ниски или никакви странични ефекти. Този преглед обобщава антимикробната активност на етеричните масла (EМ) от различни ароматни растения срещу инфекции, свързани с H. pylori. Поради тази причина търсенето на алтернативна и ефективна нова терапевтична схема е важно и неотложно.

Хеликобактер пилори и етерични масла. Могат ли маслата да са от полза?

Етеричните масла са ароматни съединения, открити в различни растителни органи. Те се наричат ​​още летливи масла или етерични масла, тъй като имат висока степен на изпарение, когато са изложени на въздух при стайна температура; именно тази характеристика придава значителната миризма на растенията, както за привличане на опрашители, така и като репеленти за насекоми и тревопасни. Тези съединения са се появили в областта на медицината чрез представяне на антимикробни активности с изключителна стойност по отношение на лекарственото действие срещу патогенни или опортюнистични микроорганизми, включително противогъбично и антибактериално действие.

Въпреки това, те не са лекарствени средства и могат да се прилагат като допълваща основната медикаментозна терапия средства! Какво казва науката по темата:

Тъй като съединенията имат сложна структура, профилът, упражняван срещу микроорганизми, е пряко свързан с тази характеристика; например терпените, които са вторични метаболити на растения с интересни терапевтични свойства, са изследвани от научната общност през последните години. Антимикробната активност, демонстрирана от терпените, се дължи на тяхната намеса в целостта и функционирането на клетъчната мембрана чрез индуциране на промени в мембранния потенциал, загуба на цитоплазмен материал и инхибиране на дихателната верига.

Хеликобактер пилори и етерични масла. Топ етерични масла за премахване на H. pylori

Доказано е, че α-пинен, β-пинен, β-кариофилен, лимонен, линалол, цинеол, α-терпинеол и евгенол са сред най-активните терпени срещу H. pylori.

В множество проучвания евгенолът инхибира жизнеспособността на 30 щама на H. pylori (MIC = 2 μg/mL) без развитие на резистентност.

Етеричните масла от мащерка, лимонова трева, кедрово дърво, риган, градинска чубрица, чаено дърво, черен пипер, гераниум, бор, сребърната ела и мелиса са сред най-активните етерични масла, изследвани срещу H. pylori.

Кедровото дърво е инхибитор на производството на уреаза при субинхибиторни концентрации. Въз основа на способността си да инхибира бактериите и производството на уреаза, то представлява обещаващо етерично масло за премахване на Хеликобактер пилори от стомаха и намаляване на язви и рак на стомаха.

Други лабораторни изследвания показват, че етеричното масло от здравец инхибира Хеликобактер пилори и значително повишава антибактериалната активност на антибиотика кларитромицин. Маслото от Черен пипер (P. longum) също регистрира висока анти-Helicobacter активност със стойност на MIC от 1,95 μg/mL, която е същата като MIC на кларитромицин.

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.1c03777

Етеричните масла от риган и мащерка, както и техните основни компоненти карвакрол и тимол, имат in vitro анти-H. pylori активност. Резултатите от тези проучвания, обикновено изразени като минимални бактерицидни концентрации (MBC) или минимални инхибиторни концентрации (MIC), предполагат, че нивата на тяхната активност варират до известна степен, но също така доказват някои синергични ефекти

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14506036/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32013183/

Етеричните масла обикновено не предизвикват неблагоприятни странични ефекти и следователно са общопризнати като безопасни от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. Освен това, за разлика от антибиотиците, вероятно е много трудно за всеки микроорганизъм да развие резистентност към етерични масла.

Едно скорошно проучване показа, че монотерпените проявяват анти-Helicobacter активност чрез различни механизми, например, намаляване на киселинните секреции, докато увеличават слузта. Както лимоненът, така и β-пиненът регистрират изразена антимикробна активност срещу Хеликобактер пилори. Доказано тези два монотерпена намаляват бактериалната резистентност към антибиотици. Междувременно α-пиненът намалява стомашното увреждане, предизвикано от оксидативен стрес, намаляването на стомашните простагландини и повишаването на хистамин в резултат на инфекция с H. pylori.

Изследване на смес от етерични масла в разработването на ефективната добавка HerbELICO® показва, че сместа от етерични масла от риган и чубрица е по-ефективна срещу растежа на H. pylori в сравнение с всяко масло, използвано поотделно. Следователно е възможно тези масла да имат синергичен ефект, когато се използват заедно.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26686190/

Тъй като етеричните масла са сложни смеси от липофилни съединения, те вероятно могат да проникнат през бактериалната клетъчна стена, да разрушат бактериалната мембрана и да пречат на интегралните мембранни протеини, което води до каскадни събития на разкъсване на бактериална клетка. Освен това, химическата сложност на етеричните масла напълно не позволява на микроорганизма да развие резистентност. Това означава, че вероятно е невъзможно Хеликобактер пилори да стане резистентен към сместа от етерични масла HerbELICO®.

Следващата важна част от това изследване е да се демонстрира способността на етеричните масла да проникнат през слоя слуз и да достигнат Хеликобактер пилори, колонизиращ се отдолу. Предполага се, че повишеното pH, което е следствие от активността на H. pylori уреаза (уреазата трансформира уреята в амоняк и по този начин позволява оцеляването на H. pylori в киселинни условия в стомаха), води до промени в реологията на стомаха.

Слузта действа като защитно одеяло за стомашната стена, а също и за Хеликобактер пилори. Именно тази слуз пречи на повечето от екзогенните вещества да влязат в директен контакт с H. pylori, което обяснява защо повечето естествени продукти не успяват да изкоренят H. pylori in vivo. Това проучване показа, че излагането на сместа от етерични масла HerbELICO® върху слузта за един час е достатъчно, за да унищожи почти целия H. pylori, колонизиращ се отдолу.

Това може да бъде рационално доказателство, че може да достигне не само Хеликобактер пилори, намиращ се на повърхността, но и бактериите, които са разпределени в отслабения слузен гел. Освен това получените резултати предполагат, че разработената фармацевтична форма трябва да се приема през устата на празен стомах поне 30 минути преди хранене. Този режим на дозиране трябва да е достатъчен, за да осигури възможност на етеричните масла да проникнат в слузта и да влязат в близък контакт с Хеликобактер пилори под този слой.

https://www.mdpi.com/1420-3049/28/5/2138#B22-molecules-28-02138

Хеликобактер пилори и етерични масла:

Както виждате антибактериалния спектър на етеричните масла е доста сериозно подплатен с клинични проучвания и те все по-често привличат вниманието на съвременната медицина. Разбира се, най-важният момент за да постигнем ефективно въздействие в борбата с бактериите е правилното дозиране и комбиниране на активните химични молекули; както и чистотата и качеството на суровината, която ще бъде използвана.

Разбира се, има и редица научно подкрепени терапевтични протоколи за третиране на H. Pylori, които обаче са обект на индивидуално обследване и консултация с терапевт – предвид противопоказанията и спецификата за вътрешна употреба на всяко едно от изброените в статията етерични масла.

Хеликобактер пилори и етерични масла. Заключение:

 Поднесената информация се базира на клинични анализи и има образователна цел. Тя не представлява лечебна терапия, която е подходяща за употреба в домашни условия. Задължително се изисква консултация с терапевт, когато използваме етерични масла вътрешно!

За повече информация!

Гъбички по ноктите

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ Онихомикозата или гъбички по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под нокътната плочка. Малцина са наясно,

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top