Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

менопаузата

Изживейте добре менопаузата си с ароматерапия

Съдържание

Изживейте добре менопаузата си с ароматерапия

 

Менопаузата е периодът в живота на жената, белязан от изчезването на менструацията . Това е естествено явление, което обикновено се случва на около 50-годишна възраст. Физиологично, менопаузата съответства на спирането на функционирането на яйчниците: те вече не отделят хормони (естроген и прогестерон), вече няма овулация и менструацията спира. Ако за някои жени менопаузата остава почти незабелязана, за други тя може да бъде по-трудна, както физиологично, така и емоционално.

Тя е съпроводена от низ симптоми, като горещи вълни, сухота на кожата и лигавиците, нощно изпотяване, вагинална сухота, умора, раздразнителност, наддаване на тегло, силно главоболие, загуба на памет …всички тези неудобства са свързани със спирането на секрецията на естроген и прогестерон.

Имайте предвид, че менопаузата започва с ключов период: пременопауза/перименопауза, която може да продължи няколко години и по време на която жените вече усещат симптомите на същинската менопаузата и това се случва, докато все още имат менструация.

Кое е най-доброто естествено лечение на менопаузата?

 

Менопаузата е естествен процес, но симптомите понякога могат да бъдат доста неприятни. За да облекчат тези неудобства, много жени прибягват до природни лечения. Сред тях са и етеричните масла, които могат да предложат облекчение на голяма част от симптомите. Важно е да се отбележи, че всяка жена реагира различно и е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да предприемете каквото и да е ново лечение, дори естествено.

 Кои етерични масла са подходящи за горещите вълни през менопаузата?

 

Възможно е да облекчите определени симптоми на менопаузата, по-специално горещите вълни, които засягат 80% от жените през този период с етерични масла, като Мента, Гераниум, Римска лайка, Кипарис, Салвия, Палмароза, Розмарин и др.

Етеричните масла с така наречените “подобни на естроген” свойства (които имитират действието на естрогените), като салвия , зелен кипарис или анасон , ще бъдат полезни спътници за смекчаване на нарушенията, свързани с менопаузата  и възстановяване на здравословния баланс, но те не се препоръчват при мастоза или хормонално зависими ракови заболявания (на гърдата, на яйчниците, на ендометриума).

Етеричното масло от анасон намалява честотата и силата на горещите вълни при жени в менопауза. Теоретично, анасонът може да взаимодейства със синтетичните хормонални терапии, като се конкурира за естрогенни рецепторни места.

Изследванията показват, че градинският чай / салвия също облекчава успешно горещите вълни и същевременно забавя прогресията на остеопорозата. Жените, които преминават през менопауза, имат повишен риск от развитие на остеопороза поради понижените нива на естроген.

Ако търсите начини да повишите нивата на естроген или да подобрите настроението си, помислете за ароматерапията с босилек като ежедневна рутина. Босилекът може да бъде полезен и срещу горещи вълни, когато се разреди и се нанесе върху краката или се втрие в задната част на врата.

Горещите вълни и нощното изпотяване през перименопаузата, се дължат на ниския прогестерон и променливия естроген. Ако те продължат и след последната менструация, това показва, че са по-скоро резултат от ниските нива на естроген.

Механизмите, чрез които понижаващия се естроген стеснява термонеутралната зона, има пряко въздействие върху хипоталамуса и нивата на серотонини адреналин. Затова и стреса е силно свързан с интензитета и честотата на горещите вълни.

Естрогеновата терапия е основно лечебно средство за стабилизиране на терморегулаторния механизъм на мозъка, като е добре да се комбинира и с прием на прогестерон за оптимални резултати, чието действие е насочено към успокояване на мозъка и понижаване на адреналина.

Няколко етерични масла могат да помогнат за облекчаване на тези състояния. За най-ефективни се смятат маслата от мента и салвия. Може да включите и масло от кипарис, известно със своите регулиращи свойства. Разредете няколко капки в растително масло и нанесете локално или използвайте в дифузер.

Важно е да запомните, че тези естествени решения могат да варират от човек на човек. В случай на съмнение или специфични медицински състояния, винаги се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, преди да приемете нови лечения, дори и с естествен произход.

Горещи вълни: Рецепта от: D. Baudoux
 • Етерично масло от мента 3 мл
 • Етерично масло от вечнозелен кипарис 2мл
 • Етерично масло от безсмъртниче (италиански хелихризум) 1мл

2 капки от сместа върху 1/4 парче захар за смучене или в чаена лъжичка зехтин за преглъщане 2 до 3 пъти на ден, ако е необходимо и 2 приложения на ден от 3 капки, разредени в 3 капки “растително масло” върху слънчев сплит.

Горещи вълни: Рецепта от: D. Festy
 • Етерично масло от градински чай 2 капки
 • БИО ядливо растително масло / зехтин 1 ч.л

Разредете етеричното масло в растително масло. Преди менопауза: поглъщайте 3 пъти на ден от 7-ия до 21-ия ден от цикъла. След менопауза: поглъщайте 3 пъти на ден в продължение на 20 дни, повторете, но винаги с паузи от една седмица на месец.

 • Как да използвате мента при горещи вълни?

Ментата е известна със своите охлаждащи свойства. За да облекчите горещите вълни, разредете няколко капки етерично масло от мента в носещо масло, като масло от сладък бадем. Нанесете тази смес върху шията, китките и деколтето. Можете също така да разпръснете етерично масло от мента във вашето пространство, за да се насладите на успокояващия му ефект. Маслото от мента е чудесно и при спазми. По време на перименопаузата понякога се появяват спазми, свързани с менструацията (дисменорея).
Някои жени може да продължат да изпитват спазми, след като цикълът им е спрял напълно. Ако вече нямате менструация, но изпитвате спазми, посетете Вашия лекар.

 • Как да използвате етерично масло от градински чай при менопауза?

Етеричното масло от градински чай е известно със своите балансиращи свойства по време на менопаузата. Можете да го нанесете разреден от вътрешната страна на китките или върху слънчевия сплит. Друг вариант е да добавите няколко капки към ваната си, за да се насладите на момент на релаксация.

Още за горещите вълни:

Горещи вълни през менопаузата. Помощ!!!

Кое е най-подходящото етерично масло за безсъние по време на менопауза?

 

Безсънието е вторият най-често срещан симптом по време на менопаузата. В последните фази на перименопаузата и началото на същинската менопауза, тези симптоми са свързани с промяната, настъпваща в енергийната система на мозъка, дължаща се на понижения естроген.

За насърчаване на съня етеричното масло от лавандула е широко признато със своите релаксиращи свойства. Добавете няколко капки етерично масло от лавандула към кърпичка, поставена до възглавницата ви, или го разпръснете в спалнята преди лягане. Можете също така да разредите маслото в носещо масло и да го нанесете върху китките или слънчевия сплит.

Двойно-сляпо кръстосано клинично изпитване на сто жени в менопауза – петдесет в групата на лавандула и петдесет в групата на плацебо – установи, че вдишването на етерично масло от лавандула (двадесет минути, два пъти седмично в продължение на дванадесет седмици) значително намалява горещите вълни по време на менопаузата. https://www.researchgate.net/publication/304821849_Effect_of_lavender_aromatherapy_on_menopause_hot_flushing_A_crossover_randomized_clinical_trial

Лавандулата може да помогне за балансиране на хормоните и да успокои дискомфорта в перинеалната област. Ако чувствате напрежение в областта около перинеума, можете да опитате да поставите студен компрес. Добавете една капка разредено лавандулово масло или флорална вода към компреса за допълнително облекчение.

Гераниумът, е друго етерично масло, също е установено, че помага на жените в менопауза да управляват хормоналните промени. Една или две капки могат да се вдишат от кърпичка за незабавно облекчаване на стреса. Гераниумът е полезен и за суха кожа. Опитайте да добавите няколко капки разредено масло към водата по време на релаксираща гореща вана.
Изследванията показват също, че това етерично масло има аналгетичен и антидепресивен ефект.

Освен лавандула (за подкрепа на добрия сън вечер) може да използвате и масла, като: Ветивер, Майорана, Валеряна, Римска лайка, Портокал, Мандарина и др.  Хранителните добавки, като Мелатонин, Таурин, Глицин и Магнезий също са чудесна подкрепа за постигане на качествен и пълноценен сън.

Етерични масла за стимулиране на либидото по време на менопаузата?

 

По време на менопаузата много симптоми могат да повлияят на либидото. Етеричното масло от иланг-иланг, релаксиращо и еуфорично, може да бъде мощен съюзник, защото ви помага да се отпуснете. Инструкции за употреба: смесете 50 капки етерично масло от иланг-иланг в 50 ml много мазно растително масло, като масло от сладък бадем, и използвайте за масаж на кръста.

Вдишването на масло от нероли от тампон за пет минути няколко пъти дневно също помага за облекчаване на симптомите на менопаузата, повишава либидото, намалява кръвното налягане и балансира ендокринната система според клинични изследвания.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25024731/

При депресивни състояния и емоционален дисбаланс, изберете:

 

Вдишването на етерично масло от салвия – 0,1 ml върху марля в продължение на 5 минути – демонстрира подобен на антидепресант ефект при здрави и депресирани жени в менопауза. Нивата на серотонин се повишават значително както при здрави жени, така и при жени с депресивни тенденции, но по-голямо намаление на кортизола се наблюдава в групата с депресия (31% срещу 16%).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32688401/

При нужда от успокоение и нервно напрежение 

Вдишване – нанесете 1 до 2 капки тамян или немска лайка върху дланите си, разтрийте една в друга и поставете чаша върху носа и устата, за да вдишвате толкова често, колкото е необходимо. Препоръчително разреждане: 3%–5%.

Какви са противопоказанията за употребата на етерични масла по време на менопауза?

 

Въпреки че етеричните масла могат да предложат естествена подкрепа по време на менопаузата, от решаващо значение е да се вземат предвид някои противопоказания, за да се гарантира безопасна употреба. Ето някои точки, които трябва да имате предвид:

 • Хормонално-зависими ракови заболявания: Жени с анамнеза за хормонално-зависими ракови заболявания като рак на гърдата, яйчниците или ендометриума трябва да избягват така наречените „подобни на естроген“ етерични масла, като градински чай, зелен кипарис или анасон. Тези етерични масла могат да повлияят на хормоните и не се препоръчват в такива случаи.
 • Мастоза: В случаите на мастоза (свръхчувствителност на млечните жлези), най-добре е да избягвате стимулиращите хормоните етерични масла, тъй като те могат да влошат симптомите.
 • Индивидуални алергии и чувствителност: Някои хора може да са алергични или чувствителни към определени етерични масла. Препоръчително е да се направи предварителен кожен тест чрез разреждане на етеричното масло в растително масло преди по-интензивна употреба.

Медицинска консултация: Изберете етерични масла от биологично земеделие за по-добро качество. Преди да включите етеричните масла във вашата рутинна менопауза, винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист, особено ако имате предшестващи медицински състояния или приемате лекарства.

Следвайки тези препоръки, можете безопасно да се насладите на предимствата на етеричните масла по време на менопаузата.

Етеричните масла, които съдържат фитоестрогени,

 

като резене, демонстрират естрогенни ефекти, но значително по-слаби от естрогените, естествено произведени от тялото или синтетичния естроген. Някои съставки на етерични масла (цитрал, гераниол, нерол и евгенол) не проявяват естрогенна активност, освен ако не присъстват във високи концентрации, но те са в състояние да изместят 17-бета-естрадиол от естрогенните клетъчни рецептори (ERα и ERβ).

Това изместване обаче не е достатъчно значително, за да повлияе на активността или функцията на естрогена. Това предполага, че са необходими високи концентрации на фитоестрогени, за да взаимодействат с естрогенните рецептори, докато ниските концентрации не взаимодействат.

В действителност, слабата естрогенна активност на ниските концентрации на фитоестрогените може да осигури редица ползи за здравето, като превенция на рак на гърдата, простатата и свързани с хормоните ракови заболявания, намален риск от сърдечно-съдови заболявания, подобряване на симптомите на менопаузата, намален риск от остеопороза и поддържане на когнитивната функция, според настоящите проучвания.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584289/

Оралните контрацептиви съдържат синтетичен прогестерон и/или естроген за потискане на овулацията или за правене на цервикалната лигавица непроницаема за спермата, за да се предотврати зачеването. Не е напълно известно дали фитоестрогените усилват или блокират този ефект. Но е разумно да се предположи, че доклади за взаимодействия биха били налични при популации, които консумират големи количества фитоестрогени в диетата си, ако взаимодействията действително се случват редовно.

Докато науката все още не е проучила напълно връзката между фитоестрогените и контрацептивите, е много малко вероятно слабата естрогенна активност на етеричните масла, съдържащи фитоестрогени, да повлияе на оралните контрацептиви, които имат много по-силна активност. Диетичните фитоестрогени изглежда не представляват риск според наличните изследвания, които са оскъдни.

Изследователите съобщават, че соевите фитоестрогени не променят менструалния цикъл или нивата на хормоните, дори сред тези, които приемат орални контрацептиви. Понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че фитоестрогените, открити в етеричните масла, ще пречат на оралните контрацептиви, тъй като тяхната активност е значително по-слаба от тази на синтетичните хормони.

doTERRA предлага хранителна добавка с фитоестрогени, за балансиране нивата на естроген и хормоналните колебания.

doTERRA Фитоестроген комплекс капсули 30 бр. Phytoestrogen Lifetime Complex 30 caps.

Други предложения:

 

 • Помислете за естествен биоидентичен прогестерон или молекулярен прогестеронов комплекс
 • Етеричните масла прогестини

Маслата извлечени от мащерка, копър и много други цели растения (индийско орехче, карамфил, куркума, кимион и др.) са растителни източници на фито-прогестини или растителни прогестини и имат прогестерон-свързващ капацитет. Това означава, че те имат потенциала да действат като прогестерон, когато се поглъщат и използват от тялото – и имат способността да взаимодействат с естествено произведения от тялото прогестерон само чрез свързване към местата на прогестероновия рецептор. Това не е непременно лошо, особено ако човек има нисък прогестерон.

Може да е контрапродуктивно, ако нивата на прогестерон са твърде високи или повишени. С това мащерката е една от шестте най-високо свързващи прогестерона билки и подправки, които обикновено се консумират. Според едно проучване, публикувано в списанието Society for Experimental Biology and Medicine, 2 грама (g) от цялата билка осигуряват приблизително 4 микрограма (mcg) растителен прогестерон.

Човек ще трябва да консумира много от цялото растение мащерка, за да повлияе значително нивата на прогестерон. Освен това, все още няма убедителни доказателства, които предполагат използването на цели билки и подправки, при готвене или като лекарство, които имат потенциал да повлияят на хормоналния баланс.

 • Маслото от семена на пореч

често се приема вътрешно за поддържане здравето на кожата, но външното приложение също има терапевтични ползи. Високите нива на гама линоленова киселина (GLA) го правят много подходящ за увредена и суха кожа, стрии, екзема или псориазис. Също така е полезно за облекчаване на женски репродуктивни оплаквания, като предменструален синдром, ендометриоза и симптоми на менопауза.

Маслото от семена на пореч може да придаде младежки блясък на кожата, а ароматът му ободрява. Избягвайте при епилепсия или конвулсии, тъй като се съобщава, че GLA (най-вече след поглъщане) понижава прага на гърчове.

Източници:

Наръчник за регулиране на хормоните  – Лара Брайдън

Medicinal Essential Oils: The Science and Practice of Evidenced-Based Essential Oil Therapy  – Scott A. Johnson

Aromazone blog

Сходни статии:

МЕНОПАУЗА и етерични масла

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top