Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Слънцезащита

Слънцезащита – химична или минерална козметика да избера?

Съдържание

Слънцезащита – химична или минерална козметика да избера?

Въпрос, на който няма еднозначен отговор, предвид спецификата на ползите и негативите за всеки от продуктите.

Много от нас обичат да прекарват деня на слънце. За съжаление, слънчевата светлина може да причини поражения на кожата ви под формата на изгаряния, мехури и дори рак на кожата.

Според Американската академия по дерматология (AAD), ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати и близо 20 американци умират от меланома – най-опасната форма на рак на кожата – всеки ден. Причина номер едно за меланома? Излагане на естествена и изкуствена ултравиолетова (UV) светлина; същата светлина, която получавате от солариумите и слънчевите лъчи.

Какво е UV?

Слънцето излъчва топлина, светлина и ултравиолетови (или UV) лъчи. Има 3 вида UV, които се класифицират според тяхната дължина на вълната: UVA, UVB и UVC.

  •  UVA има относително дълга дължина на вълната (320 до 400 нанометра (nm)), UVB има средна дължина на вълната (280 до 320 nm), а UVC има къса дължина на вълната (100 при 280 nm). UVA лъчите представляват 95% от всички ултравиолетови лъчи. Те проникват дълбоко в кожата, без да бъдат спрени от стъкло или облаци. Те активират производството на меланин от меланоцитите в дълбокия слой на епидермиса. Следователно те са отчасти отговорни за бързото почерняване, тъй като окисляването на меланина при контакт с тях води до бърза пигментация на кожата (в рамките на минути след излагане на слънце). Но UVA лъчите също са отговорни за появата на пигментни петна, промяната на еластичността на кожата и появата на бръчки. Те насърчават появата на рак на кожата като меланоми и карциноми.
  • UVB лъчите , от друга страна, се спират от облаци и стъкло. Тяхната средна дължина на вълната им позволява да достигнат само до повърхностния слой на кожата. Защитната реакция на организма срещу тази агресия води до увеличаване на производството на меланин. Това води до тен, който постепенно се установява за 48 часа и продължава по-дълго. Те могат също да причинят локално изгаряне (слънчево) и мехури. Освен това UVB лъчите са отговорни за удебеляването на кожата, стареенето на кожата и излагат тялото на риск от увреждане на ДНК.
  • И накрая, UVC се абсорбира в много голяма степен от атмосферата и почти не достига до земята и следователно много малко върху кожата.

Слънцезащита – защо да използвам козметичен продукт?

Светлата кожа се нуждае от по-висок SPF от тъмната такава. Тъмните тонове на кожата обаче също толкова се нуждаят от слънцезащита, те просто са по-малко чувствителни и рискуват да изгорят по-малко.

Слънцезащитният крем няма да ви попречи да придобиете тен. Той предпазва кожата ви от вредните ефекти на UV лъчите на слънцето, които споменахме по-горе. Защитава вашия епидермис от стареене на кожата и пигментни петна, като същевременно позволява на тялото да абсорбира необходимото количество лъчи, за да активира меланоцитите и да разкрие постепенно приятен естествен тен на кожата ви.

Слънцезащитата с ефективна козметика ви помага да се предпазите от прекомерно излагане на вредните слънчеви лъчи, което може да допринесе за появата на фини линии и бръчки, признаци на преждевременно стареене и рак на кожата. Въпреки това не всички слънцезащитни продукти са еднакви.

Видове слънцезащита

Има два основни вида – химическа и минерална – и всеки тип има своите плюсове и минуси. Как действат химическите и минералните слънцезащитни продукти?

Химическите и минералните слънцезащитни продукти предпазват кожата ви от вредните ефекти на слънчевите UV лъчи по много различни начини. Основната разлика между тях е в това как блокират лъчите.

  • Минералната слънцезащита съдържат цинков оксид и титанов диоксид. Това са малки частици, които стоят на повърхността на кожата и физически предотвратяват проникването на ултравиолетовите лъчи в кожата. Те не попиват в кожата и подобно на щит отразяват лъчите, които достигат до нея. Можете също така да прилагате минерални слънцезащитни продукти (МСП) върху други продукти за грижа за кожата си. МСП предлагат най-голяма защита, защото те буквално създават физическо разделение между вас и слънцето. Ще ги разпознаете по техния тебеширен, бял вид и плътно усещане. Все по-често обаче, се срещат и продукти с подобрени формули, които да не оставят видими бели следи по кожата. Минералната слънцезащита трябва да се нанасят отново на всеки два часа, особено ако сте плували или сте се потили. Те, също така помагат за предпазване от увреждане на кожата, свързано с UVA, включително хиперпигментация, стареене и бръчки. Слънцезащитните продукти с цинков оксид често се препоръчват за хора с чувствителна кожа, включително акне, и са достатъчно нежни, за да се използват при деца.

Междувременно съставките в минералната слънцезащита – цинков оксид и титанов оксид – са общопризнати като безопасни и ефективни от FDA. Така че можем да заключим, че МСП са безвредни за употреба и единствения им негатив е по-трудното нанасяне по кожата и белите следи, които оставят. Те предлагат по-дълготрайна и ефективна защита, в сравнение с химичните такива.

  • Химическите слънцезащитни продукти не остават върху кожата и не блокират лъчите. Вместо това те съдържат активни съставки, които абсорбират ултравиолетовите лъчи, преди кожата ви да може да ги поеме. След като светлината се абсорбира в кожата, химикалите в слънцезащитния крем (AAD изброява оксибензон, авобензон, октизалат, октокрилен, хомосалат и октиноксат) създават химическа реакция, при която UV светлината се превръща в топлина и топлината се разсейва от кожата – казва Лорън Плох, доктор по медицина, сертифициран дерматолог в Аугуста, Джорджия. Следователно, химическият слънцезащитен крем абсорбира UV лъчите. Химическите слънцезащитни продукти се износват по-бързо и трябва да се нанасят отново на всеки два часа. Малко рандомизирано клинично проучване, публикувано през май 2019 г. в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), разкри, че четири от тези слънцезащитни химикали (авобензон, оксибензон, октокрилен и екамсула) се абсорбират в кръвния поток при значително по-високи нива от 0,5 нанограма на милилитър (ng/mL). Това е далеч над сумата, при която FDA изисква лекарствата за локално приложение да бъдат подложени на проучвания за безопасност, за да се определят възможните токсични ефекти. Въпреки това няма категорични доказателства за вредното им въздействие в дългосрочен аспект.

Тъй като са предназначени за абсорбиране, химическите слънцезащитни продукти (ХСП) са леки и удобни за нанасяне по кожата, без да се чувстват лепкави или мазни, и не оставят издайническия бял оттенък.

Някои от активните съставки в химическата слънцезащита – по-специално оксибензон, октокрилен и октиноксат – са свързани и с умиращите коралови рифове (Кораловите рифове също могат да абсорбират наночастици или много малки частици от слънцезащитни продукти, независимо от съставките).

Ако екологичността е изискване за вашите слънцезащитни продукти, най-добрият ви залог е минерален слънцезащитен крем, който е изрично обозначен като несъдържащ наночастици.

  • Съществува и трети вид хибридна слънцезащита. Хибридните продукти предлагат минерална защита с по-тънка формула. Тези продукти имат комбинация от активни съставки, включително минерални и химични съединения, което позволява по-тънка формула, която се втрива по-добре.

Междувременно съставките в минералните слънцезащитни продукти – цинков оксид и титанов оксид – са общопризнати като безопасни и ефективни от FDA.

Заключение при избора на ефективна слънцезащита:

Минералът е най-добрият, но нещо е по-добро от нищо

Между двата вида минералните слънцезащитни продукти обикновено са по-добрият и по-здравословен вариант. „Казвам на пациентите си, че минералните слънцезащитни продукти са като здравословна, домашно приготвена храна, докато химическите слънцезащитни продукти са като бързата храна на слънцезащитните продукти.“ Плох казва.

Продуктите с минерална слънцезащита  обикновено отнемат повече време, за да се втрият в кожата ви и трябва да се прилагат по-често, но те може да са по-безопасни за дългосрочна употреба.

И физическите, и химическите слънцезащитни продукти имат плюсове и минуси и изборът на правилния слънцезащитен крем може да включва известен компромис. На който и да се спрете, гледайте да не го пропуснете. Слънцезащитният крем е най-добрият начин да намалите шансовете си за увреждане на кожата, свързано със слънцето.

За повече информация!

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.healthline.com/health/physical-vs-chemical-sunscreen#takeaway

https://www.mdanderson.org/cancerwise/is-mineral-sunscreen-better-than-chemical-sunscreen.h00-159540534.html

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/chemical-vs-mineral-sunscreen-whats-difference/

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top